Header Ads

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ (Φ.1826)

  

Γράφει: Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΣΑΡΕΛΑΣ


Η λαϊκή φράση ότι αν μιλά κανείς πολύ μοιάζει με τους πολιτικούς δεικνύει ότι οι πολιτικοί γενικά, υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, ομιλούν πολύ. Λένε πολλά. Από μια πλευρά ο πολύς λόγος, η μακροσκελής ομιλία και οι άνευ τέλους αγορεύσεις τους στη βουλή περιέχουν το στοιχείο της πολιτικής τους. Είναι τρόπος του σκέπτεσθαι και του πράττειν.

Μέσα από τα πολλά λόγια προκύπτει η πειστικότητα, η πειθώ, η αποδοχή. Το κοινό επιφανειακά σκεπτόμενο κρίνει τον αενάως ομιλούντα ως ρήτορα, ως δόκιμο εκφραστή του λόγου, ως ικανού εκπροσώπου του στο εθνικό κοινοβούλιο και ως άξιου της κομματικής του παράταξης.

Όμως η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Η αξιότητα του πολιτικού -κρίνεται πρωτίστως και κυρίως από την ουσία των λεγομένων του, από το περιεχόμενο των σκέψεων του που εκφράζονται με . την ομιλία του, από την αποφασιστικότητα αυτών που πρωτεύει ή υπόσχεται ή προγραμματίζει.

Σαν υπουργός μετρά βέβαια και η ρητορική δεινότητα αλλά περισσότερα μετρά η ουσία του λόγους. Ο πολιτικός λόγος ενδείκνυται να είναι απλός για να τον εννοεί το κοινό και μάλιστα οι στερούμενοι επαρκών γραμματικών γνώσεων, γενόμενος κατανοητός που μαρτυρεί και την ιδιότητα του ομιλούντος ως ανθρώπου προσιτού στους πολίτες. Ειλικρινής, περιέχων μόνο αλήθεια και εκφράζοντας κάθε φορά πραγματικότητα. Ο λαός δεν δέχεται τα ψεύδη και δε θέλει υπερβολές. Λόγος κανονικός δηλαδή.

Ούτε βραχύτατος, ούτε μακροσκελέστατος ώστε να πλατειάζει, ανωφελής και να κουράζει τους ακροατές, που χρήζει κι εδώ εφαρμογής η αρχαία ρήση «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Αποτελεσματικός δηλαδή και ενημερωτικός. Να είναι και απολογητικός χωρίς να περιέχει αοριστίες και αντίθετα να είναι τεκμηριωμένος πάνω στο θέμα που αναφέρεται.

Η αλήθεια και η ειλικρίνεια των λόγων των πολιτικών ανδρών και γυναικών θα κριθεί από τα έργα που θα ακολουθήσουν. Πραγματοποιούμενος επακριβώς οι 10 πράξεις δίδουν τότε κύρος στους λόγους γι’ αυτό κι αυτές κρίνουν τις πολιτικές και το κυβερνητικό έργο. Λόγος χωρίς πράξεις είναι μηδέν ή σχεδόν τίποτα. Η ιδανική σχέση είναι λίγα λόγια και πολλά έργα. Οι πράξεις ολοκληρώνουν τον πολιτικό λόγο και τον προβάλουν σαν μέσο και σαν αξία.

*Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας, είναι κειμενογράφος, κάτοικος Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια