Header Ads

Περιφερειακά νέα (Φ.1826)

Αυξήσεις στον προϋπολογισμό της δακοκτονίας για το 2023 για προμήθεια φυτοφαρμάκων και τεχνολογικού εξοπλισμού αιτείται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
  

Επιπλέον πίστωση περίπου 2 εκ ευρώ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αιτείται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με σχετικό έγγραφό του, ενώ με ανάλογο δεύτερο έγγραφο προς τα ίδια υπουργεία ζητεί επιπλέον πίστωση περί τις 200.000 ευρώ για να εφαρμοστούν στο σύνολο της Περιφέρειας τεχνολογίες γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο πρόγραμμα δακοκτονίας.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο από τα πιο πάνω έγγραφά του -τα οποία κοινοποιούνται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επικαλείται τεχνική έκθεση ομάδας εργασίας επιστημόνων – στελεχών των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, στην οποία εξετάστηκε η ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κάποια από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ 

Οπως τονίζεται, ειδικότερα, από τον περιφερειάρχη το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η εν λόγω τεχνική έκθεση είναι ότι “για επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2023, θα απαιτηθεί η επιπλέον προμήθεια 218.000 λίτρων φυτοπροστατευτικού προϊόντος Spinosad” με την επιπλέον εκτιμώμενη δαπάνη να ανέρχεται -με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς- να ανέρχεται σε 2.027.400 ευρώ.

“Οπως γνωρίζετε, το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων γίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην συνέχεια ακολουθεί διανομή στις ΔΑΟΚ. Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο το υπουργείο να προμηθευτεί και να παραδώσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την επιπλέον αυτή ποσότητα φυτοπροστατευτικού προϊόντος μέχρι την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο, παρακαλούμε για την επιπλέον κατανομή του ποσού των 2.027.400 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έτσι ώστε η προμήθεια να γίνει εγκαίρως από τις υπηρεσίες της”.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ 

Με το δεύτερο έγγραφό του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ζητεί επιπλέον πίστωση 197.780 ευρώ προκειμένου να γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθολική επιχειρησιακή εφαρμογή των τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στην επόμενη περίοδο δακοκτονίας, μέσα στον φετινό χρόνο.

Ο περιφερειάρχης, στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρεται αφ’ ενός στην θετική αξιολόγηση από την Περιφέρεια της εφαρμογής του πιο πάνω προγράμματος σε περιοχές Περιφερειακών Ενοτήτων της -δηλαδή την εφαρμογή της τεχνολογίας GIS trackers και GPS στην διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς- και αφ’ ετέρου σε έκθεση που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας επιστημόνων στελεχών των ΔΑΟΚ, η οποία αποτίμησε το συνολικό κόστος πλήρους εφαρμογής των πιο πάνω τεχνολογιών σε 197.780 ευρώ.

“Οπως γνωρίζετε, το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια και εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Παρακαλούμε για την επιπλέον κατανομή του ποσού των 197.780 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αποκλειστικό σκοπό την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η επιπλέον αυτή κατανομή κρίνεται απαραίτητη διότι με την χρήση των νέων τεχνολογιών θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας” τονίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο έγγραφό του.


Στήριξη των παραγωγών μήλων σε Αρκαδία και Κορινθία ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
  


Να λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την στήριξη των παραγωγών μήλων της Αρκαδίας και της Κορινθίας, οι οποίοι λόγω πολλών συγκυριών υφίστανται σημαντική απώλεια εισοδήματος, καλεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά με επιστολή την οποία του απευθύνει.

“Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου παρατηρούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην διάθεση των μήλων.

Η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, ο πόλεμος στην Ουκρανία (εμπάργκο Ρωσίας σε φρούτα Ευρωπαϊκής Ενωσης) και τα γενικότερα προβλήματα ακρίβειας έχουν μειώσει την ζήτηση και συμπιέσει τις τιμές πώλησης των μήλων σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα” επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης.


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τον EastMed   
Η υπό προϋποθέσεις θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πρότζεκτ του αγωγού East Med αποτελεί αντικείμενο του ρεπορτάζ του θεματικού διαδικτυακού ιστότοπου ypodomes.com.

Οπως είναι γνωστό, η σχεδιαζόμενη διαδρομή του εν λόγω αγωγού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου διέρχεται από τους Δήμους Μονεμβασιάς, Ευρώτα και Σπάρτης στην Π.Ε. Λακωνίας και Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητεί “αν είναι εφικτό, να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικής λύσης ως προς τη θέση προσαιγιάλωσης στην νότια Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Συμβούλιο στην περιοχή Αγιο Φωκά ο αγωγός περνά μέσα από προστατευόμενη περιοχή Νatura 2000. Επιπλέον σημειώνεται πως η θαλάσσια όδευση του αγωγού στην περιοχή Μονεμβασιάς – Σπήλαιο Σολωμού, Τρύπα και Πύργος Αγίου Στεφάνου και θαλάσσια ζώνη έως ακρωτήριο Καμήλι, πρόκειται να διαταράξει την επιβεβαιωμένη παρουσία του οικοτόπου προτεραιότητας.

Επιπροσθέτως ζητεί να προστατευθούν οι παραλίες ωοτοκίας της χελώνας καρέτα – καρέτα, στην περίπτωση που ο διέλευση του αγωγού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από άλλο σημείο.

Τέλος , στις προϋποθέσεις που έθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι και η υλοποίηση των ειδικών θεματικών Σχεδίων Διαχείρισης για την αντιμετώπιση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κινδύνων που συνδέονται με το έργο πριν την κατασκευή και μετά. Τα σχέδια να ενσωματωθούν στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Παρακολούθησης του έργου και να εγκριθούν από την αρμόδια Αρχή Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης”.



Στις προοπτικές που ανοίγονται αλλά και στα βήματα που απαιτούνται για την ιχθυοκαλλιέργεια αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο συνέδριο για το EXTRA-SME’s, στο Λουτράκι
   


Απολύτως απαραίτητα καθίστανται αφ’ ενός η άμεση χωροθέτηση των περιοχών που μπορούν να αναπτυχθούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και αφ’ ετέρου η ουσιαστική στελέχη των τμημάτων Αλιείας στις ΔΑΟΚ των Περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη ενός κλάδου που συμβάλει τα μέγιστα, τόσο στην οικονομία της χώρας μας, όσο και στην προστασία των ελληνικών θαλασσών από τους κινδύνους που συνεπάγεται η υπεραλίευση.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον σύντομο χαιρετισμό του -σήμερα Τρίτη 24 Ιανουαρίου- στο τελικό συνέδριο για το ευρωπαϊκό έργο EXTRA-SME’s, οι εργασίες του οποίου έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Club Hotel Casino Loutraki, στο Λουτράκι. Θέμα του συνεδρίου αποτέλεσε η “Βελτίωση πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις παράκτιες και αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί κινητήρια δύναμη για την περιφερειακή οικονομία”.

Στο συνέδριο, τον συντονισμό των εργασιών στο οποίο είχε ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Μοριάς Α.Ε.” της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκος Φοίφας, συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοσίων φορέων από 7 χώρες της Ευρώπης, ενώ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως επικεφαλής εταίρος, του ευρωπαϊκού έργου EXTRA SME’S του προγράμματος INTERREG EUROPE 2014 – 2020, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π. ΝΙΚΑΣ 

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας επισήμανε ότι η Πελοπόννησος διαθέτει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα ποσοστό ενεργών ιχθυοκαλλιεργειών -στην Κορινθία, την Αργολίδα και την Αρκαδία- παρατήρησε ότι ενώ η ιχθυοκαλλιέργεια είναι αυτή που ουσιαστικά καλύπτει τις απαιτήσεις τις αγοράς για αλιεύματα, στην χώρα μας η στήριξή της δεν είναι αυτή που αρμόζει.

Οπως διευκρίνισε, αναφερόμενος στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπάρχει σημαντική υποστελέχωση των Τμημάτων Αλιείας -κάνοντας λόγο ότι μόλις 3 με 4 σχετικοί με το αντικείμενο επιστήμονες καλούνται να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις σε ελέγχους και άλλες διαδικασίες. Παράλληλα τόνισε ότι η επείγει η εκ μέρους της πολιτείας άμεση χωροθέτηση των περιοχών εκείνων που μπορούν να εγκατασταθούν ιχθυοτροφεία, χωρίς να προκαλούνται ζητήματα ή συγκρούσεις για ενδεχόμενες επιρροές στο φυσικό περιβάλλον ή στην τουριστική ανάπτυξη.

Στο σημερινό συνέδριο χαιρέτισαν επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης και Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κορίνθου.

Παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής και Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου, η εντεταλμένη σε θέματα πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα κ.α.


Σύσκεψη στην Τρίπολη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής
    

Διευρυμένη συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη καθώς και στελεχών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έλαβε χώρα το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευήγ 20 Ιανουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση για τις δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος “Ολοκληρωμένες δράσεις ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας (νέο Helios)”, το οποίο αποτελεί την διάδοχη κατάσταση του προγράμματος Helios που “έτρεξε” κατά την απελθούσα προγραμματική περίοδο.

Επίσης, στην διάρκεια της συνάντησης υπήρξε και η ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης στα όρια χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το πιο πάνω πρόγραμμα επιδιώκει την υποστήριξη δικαιούχων διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και προσωρινής προστασίας (όπως τα εκπατρισμένα άτομα από την Ουκρανία που είναι είτε πολίτες Ουκρανίας είτε δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, στους οποίους αναγνωρίστηκε το καθεστώς από την Ουκρανία), για την ένταξή τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή και την αγορά εργασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διευκολύνοντας παράλληλα την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωσή τους και προάγοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, αφορά 400 ωφελούμενους με την προβλεπόμενη δαπάνη για τρία χρόνια να ανέρχεται σε 2.350.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδράμει στην υποστήριξη των μεταναστών, στο πλαίσιο των οδηγιών που δίνονται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη σημερινή συνάντηση στην Τρίπολη συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Υγείας και Πρόνοιας Αγγελος Χρονάς και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, ο σύμβουλος του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Αγγελος Αθανασόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ενταξης Αθανάσιος Βιτσεντζάκος, η προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτικών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Ενταξης Ελένη Σιώπη, από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης οι Δημήτριος Ραζής, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Κλαούντια Σαμαρά, από την ΕΥΔΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο διευθυντής Αντώνης Ψαράκης, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.




Εκδηλώσεις κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας συλλόγων της Κορινθίας
 

Σε εκδηλώσεις κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας φορέων και συλλόγω της Κορινθίας παρέστησαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης, όσο και ο θεματικός ομόλογός του Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου.

Συγκεκριμένα παρέστησαν στις σχετικές εκδηλώσεις του συλλόγου Εθελοντών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης “Οι φίλοι της ζωής”, του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Σκακιστικής Ακαδημίας Κορινθίας “Αργοναύτης” και του Πολιτιστικού Συλλόγο Αγίου Βασιλείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια