Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1826)

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Η εκλογολογία καλά κρατεί…

Κάθε φορά που πηγαίνουμε για Βουλευτικές εκλογές, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την ημέρα των εκλογών, αρχίζει η λεγόμενη «εκλογολογία» όπου κατ΄αυτήν ο καθένας εκφράζει τον εαυτόν του.

Την ίδια περίοδο ανθεί και το είδος αυτών που αρέσκονται να παρουσιάζονται ως ειδικοί.

Είμαστε ήδη στο κατώφλι των προσεχών εκλογών και μέχρι τότε πολλά σοφά, ανούσια και εκτός πραγματικότητας θα ακουστούν. Εμείς, παρά τα χρόνια της πείρας και γνώσης μιας ζωής δεν διεκδικούμε τον τίτλο του ειδικού. Μέσα από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας και παρ’ αυτόν Υπουργών προσπαθούμε να αναλύσουμε τα λεχθέντα και να βγάλουμε τα συμπεράσματα.

Μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει σωρεία θεωριών περί της ημερομηνίας των προσεχών Βουλευτικών εκλογών.

Κάποιοι αναφέρθηκαν ότι οι εκλογές μας θα συμπέσουν με αυτές της Τουρκίας, άλλοι ανέφεραν ότι θα γίνουν στους μήνες Απριλίου και Μαΐου, ενώ μερικοί ειδικοί προσδιόρισαν τις εκλογές κανονικά με τη λήξη της τετραετούς θητείας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ποιαν ημερομηνία να διαλέξεις ή να στηρίξεις όταν η ίδια η Κυβέρνηση δείχνει σαφώς τις ημερομηνίες που θα γίνουν σε πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού της χώρας; Γενικά η εκλογολογία αποτελεί πιασάρικο δημοσιογραφικό θέμα που το προτιμούν τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, μηδέ των επαρχιακών τοιούτων εξαιρουμένων.

Ρωτήθηκε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός στην πρώτη του προεκλογική θεματική συνέντευξη τύπου για το εν λόγω θέμα, αλλά δεν έδωσε απάντηση, αφού, όπως είπε, «η σημερινή συνέντευξη αφορά την Οικονομία και τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση», δηλαδή προσπέρασε ευγενικά το ερώτημα. «Έχουμε μια Συμφωνία Αλήθειας», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα, οι πιθανότερες ημερομηνίες για τις πρώτες κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι η 2η ή η 9η Απριλίου, ημερομηνίες όμως που δεν έχουν επισημοποιηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά θα ήταν εκτός πραγματικότητας να μη ληφθεί υπόψη από την Ελληνική Κυβέρνηση ο ακριβής χρόνος διενέργειας των Τουρκικών εκλογών, που συμπίπτουν να γίνονται τον ίδιο χρόνο. Εν πάση περιπτώσει όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν σηκώσει τα μανίκια και προσανατολίζονται να έχουν ετοιμότητα, ώστε να μην αιφνιδιαστούν από την κυβέρνηση.

Έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται ονόματα μερικών υποψηφίων, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η προετοιμασία εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Υπάρχουν υποψήφιοι κομμάτων που έχουν πάρει το «πράσινο φως» και κινούνται εσπευσμένως προληπτικά για να μη χάσουν χρόνο… 

Ο « ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τζορτζ Τσούνης: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία…

Το ερώτημα της Ελληνικής κοινής γνώμης τι θα κάνουν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, στην περίπτωση κατά την οποίαν η Τουρκία του Ερντογάν αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου κηρύσσοντας εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδας, κυριαρχεί.

Σε αυτή την προοπτική σοβαρός αντίκτυπος έχει τεθεί το αίσθημα συμμαχίας και ασφάλειας της χώρας μας. Αποτελεί μια διπλωματική πρώτη απάντηση του Ελληνοαμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη.

Σύμφωνα με το Newsbomb.gr «Αυστηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην Τουρκία έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης. τονίζοντας ότι μόνο η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ανεκτές στην περιοχή».

Μιλώντας στο MEGA ο Αμερικανός πρέσβης και απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει η χώρα μας από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει πράξη τις απειλές του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Αμερική έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό. Τελεία και παύλα». Ο Τζορτζ Τσούνης ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποφυγή της σύγκρουσης και δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος καταλαβαίνει και αγαπά την Ελλάδα και επιθυμεί σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ κατανοούν την κατάσταση κι αν κληθούμε θα φανούμε πολύ βοηθητικοί και προσηλωμένοι για την αποφυγή της σύγκρουσης. Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια και οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την περιοχή. Έχει εργαστεί και με τους δύο ηγέτες. Γνωρίζει τον Πρόεδρο Ερντογάν εδώ και δεκαετίες. Καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Θα σας πω επίσης ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν καταλαβαίνει κι αγαπά την Ελλάδα και επιθυμεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Το μήνυμα, αν και διπλωματικό, είναι ξεκάθαρο προς την Τουρκία για ειρήνη στην περιοχή και την ανάγκη διατήρησης της συνοχής των μελών του ΝΑΤΟ. Ό,τι και να σκαρφίζεται η Τουρκία, για να ρίξει το βάρος στην Ελλάδα είναι ηλίου φαεινότερο ποιός είναι ο επιτιθέμενος στην προκειμένη περίπτωση, ο οποίος θα γίνει «το μαύρο πρόβατο» της Συμμαχίας… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ» .



ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η έννοια του «Υβριδικού Πολέμου»

Αυτό που συμβαίνει στα διάφορα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με τους ειδικούς σε επιμέρους κατηγορίες ενδιαφέροντος δεν έχει προηγούμενο. Οι όροι της επικοινωνίας έχουν βγάλει στην επιφάνεια, έχουν αποκωδικοποιήσει και έχουν καθιερώσει τον τίτλο μετά σπουδών ή και άνευ σπουδών του Στρατηγικού Αναλυτή, Γεωπολιτικού και Στρατηγικού Αναλυτή, Ειδικού Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγου, Τουρκολόγου και πάει λέγοντας. Ακούγονται ή διαβάζονται καθημερινά εκατοντάδες άρθρα, μελέτες, εκθέσεις φορέων και άλλου είδους πληροφόρηση μέχρι κορεσμού. Με τη ροή που έχει πάρει το θέμα της επικοινωνίας θα πρέπει όλοι οι αναγνώστες και ακροατές να γίνουν αποδέκτες κάθε καλοπροαίρετης σκέψης ή ανάλυσης των κειμένων.

Αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας καινοφανείς όροι στο λεξιλόγιο των ειδικών και μη ειδικών, όπως προείπα, που δεν είναι πολλές φορές κατανοητοί από τον απλό Λαό. Για να είμαι πιο σαφής θα κατονομάσω στα γρήγορα τις φράσεις του συρμού, που ενώ φαίνονται εκ πρώτης όψεως καινοφανείς, δεν είναι τέτοιες. ΄Εχουν παρελθόν. Αναφέρομαι στην φράση π.χ. «Υβριδικός πόλεμος», που τόσο συχνά τον ακούμε εξ αιτίας αυτών που συμβαίνουν στον περίγυρό μας. Η έννοια που αποδίδεται στον «υβριδικό πόλεμο» είναι ο πόλεμος που γίνεται με ανορθόδοξο τρόπο, Ένα από τα χαρακτηριστικά του «υβριδικού πολέμου» είναι η παντελής ή περιορισμένη χρήση στρατεύματος προς επίτευξη κάποιου αντικειμενικού πολιτικού ή στρατιωτικού σκοπού.

Ενθυμηθείτε τη φράση «Η Ελλάδα δέχθηκε Ασύμμετρες Απειλές», που είχε αναφέρει ο Υπουργός της Κυβέρνησης Βύρων Πολύδωρας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε τα δάση και τα χωριά της Πελοποννήσου με τα 63, αν θυμάμαι καλά, θύματα. Τότε που ελέχθη πως ήταν αιτία η άρνηση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη εισδοχή στο ΝΑΤΟ και στο όνομα της Μακεδονίας στο μόρφωμα των Σκοπίων, αλλά και ο μελετώμενος Ρωσικός Αγωγός Πύργου της Βουλγαρίας – Αλεξανδρούπολης. Ήταν και αυτή η ενέργεια που συνέβη χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις, που πέτυχε τον σκοπό του Ειδικού Υβριδικού πολέμου ή Ασύμμετρης απειλής, όπως θέλετε πείτε τον. Η Τουρκία κατέλαβε με στρατεύματα τη μισή Κύπρο το 1974 με το πρόσχημα της «Ασφάλειας των Τ/Κ, αλλά και της ειρήνευσης στην περιοχή. Ο Πούτιν κατέλαβε χωρίς να πέσει ούτε μία ντουφεκιά την Κριμαία το 2014 οργανώνοντας δημοψήφισμα της αρεσκείας του, Η Τουρκία μιλάει για «Γαλάζια Πατρίδα» και «Στρατηγικό βάθος». Όλα είναι το ίδιο, Υβριδικός Πόλεμος… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Άργησε, αλλά «κάλιο αργά παρά ποτέ»

Έχουν παρέλθει πολλά χρόνια κατά τα οποία έχουν βγει στον αέρα τα μικρά παιχνίδια τηλεκατευθυνόμενων μικρών παιχνιδιών υπό τύπον αεροπλάνων. Ήμουν ακόμη Αξιωματικός όταν σε πολλές συζητήσεις, μεταξύ των συναδέλφων, μιλούσαμε για την ανάγκη να εφευρεθεί ένας τρόπος κατασκευής πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πολλαπλής χρήσεως σε ανάληψη αποστολών πολεμικής επιχείρησης. Ελπίζαμε τότε, μιλάω για την περίοδο δυο τριών ετών πριν υποβάλλω την παραίτησή μου και αποστρατευτώ το 1972, ότι οι πολεμικές βιομηχανίες της εποχής θα έβρισκαν τον τρόπο να πετύχουν κάτι σχετικό.

Στην Ελλάδα κατά καιρούς παρουσιάζονταν νέοι επιστήμονες στα φοιτητικά τους χρόνια να ασχολούνται στις ελεύθερες ώρες τους με το παραπάνω αντικείμενο. Ατυχώς καμία κυβέρνηση δεν καταπιάστηκε με το όραμα της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, πλην της περιόδου της επταετίας των Συνταγματαρχών. Έκαναν προόδους τότε οι βιομηχανίες της ΠΥΡΚΑΛ, της ΕΒΟ και της ΕΒΑ, αλλά παρέμειναν χρόνια πίσω μετά την μεταπολίτευση μέχρι που σχεδόν διαλύθηκαν από τις απεργίες και από την αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων. Στα ίδια χρόνια εμείς, αγοράζαμε από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού ακόμα και τις βίδες των αεροπλάνων μάχης.

Ευτυχώς που η Κυβέρνηση ενώπιον ενός εκτός ορίων αντίπαλου, που επενδύει στην πολεμική του Βιομηχανία βγήκε από τον αποκαρδιωτικό λήθαργο προηγουμένων Κυβερνήσεων..

Μας ήλθε από το εξωτερικό ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης όπου προφανώς είχε διδαχθεί το μάθημά του.

Εκεί διαπίστωσε ότι τα καλώς διοικούμενα κράτη ευημερούν, ενώ η Ελλάδα έπαιρνε δάνεια για να τα εξανεμίσει στους πέντε ανέμους.

Το πρώτο μέλημα του κ. Πρωθυπουργού ήταν να συστήσει Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας με Υφυπουργό τον δικό μας, Χρίστο Δήμα, που «πετάει». Εντολή του Υπουργείου είναι να πάει την Ελλάδα μπροστά στην υψηλή Τεχνολογία, η οποία έδειξε μέχρι σήμερα άριστα αντανακλαστικά προόδου.

Τα επιτεύγματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Πολλά κράτη έχουν επιδοθεί στην κατασκευή Μη Επανδρωμένων Αέρος Ξηράς και Θάλασσας.

Με μεγάλη ικανοποίηση είδα ότι η Κυβέρνηση οργάνωσε πρόσφατα ομάδα κατασκευής Μη επανδρωμένου Αεροσκάφους ( UAV/DRONE) με επικεφαλής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από Έλληνες επιστήμονες και Ελληνικά υλικά. Θα έλεγα να δώσει κίνητρα επιστροφής στα εκλεκτά νιάτα που έφυγαν από την Ελλάδα. Τέτοια θέλουμε, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε την Ελλάδα!...

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




Δεν υπάρχουν σχόλια