Header Ads

Η δίωξη του εγκλήματος (Φ.1822)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  


Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -53- άτομα, προσήχθησαν -81και έγινε έλεγχος σε -807Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -537οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -162- παραβάσεις Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μαχαίρι και κροτίδες Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (20.12.2022), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε -807- άτομα, εκ των οποίων τα -589- ήταν ημεδαποί και -218- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -537- οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν -81- άτομα, από τα οποία -53- ήταν ημεδαποί και -28-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -53- άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

στην Κορινθία:

Ένας (1) ημεδαπός, για ανυποταξία στο εσωτερικό.

Τρεις (3) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Μία (1) αλλοδαπή, η οποία διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος της θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής της.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ενημέρωση για θέματα διαφθοράς

Η διαφθορά αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς ακόμα και στις καλύτερα οργανωμένες και θεωρούμενες «αποστειρωμένες» κοινωνίες εμφανίζονται φαινόμενα διαφθοράς. Διαφθορά, σύμφωνα με την εννοιολογική προσέγγιση του όρου, αποτελεί η κατάχρηση δημόσιας εξουσίας η άλλων ειδών εμπιστευμένης εξουσίας, για προσωπικό όφελος.

Η διαφθορά έχει ως συνέπεια τη διάβρωση όλων των τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας, καταστρέφοντας τις δημοκρατικές αξίες, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Εμποδίζει τις απαραίτητες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, θέτει σε κίνδυνο την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύει τη χρηστή διοίκηση και επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του κράτους.

Η ζημιά που προκαλεί, δεν επιμετράται μόνο με τη μορφή οικονομικού κόστους, αλλά έχει ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις, με σημαντικότερη τη μείωση της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στους θεσμούς και στο Κράτος και αποτελεί υψηλή εθνική προτεραιότητα, ιδίως στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε και λειτουργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με αποκλειστική αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 

Υπακούμε στους νόμους πάντοτε και παντού, απαιτώντας να τους τηρούν και οι πάντες γύρω μας.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στις παρανομίες. Αν ανεχτούμε τις μικρές πράξεις διαφθοράς, οι εξελιγμένες μορφές τους θα κυριαρχήσουν ως μέθοδοι και νοοτροπίες. Προωθούμε τη διαφάνεια παντού.

Ενεργούμε αμερόληπτα, κρίνουμε με τη λογική. Η αξία του καθενός δεν εξαρτάται ούτε από την καταγωγή ούτε από τη συγγένεια ούτε από την παρέα.

Δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν ξεπλένουμε χρήμα. Η συμβολή προς το κοινωνικό σύνολο ανταποδίδει οφέλη στον καθένα μας σε κάθε τμήμα της κοινής μας καθημερινότητας.

Η πληροφορία είναι κοινό μας αγαθό. Δεν την αποκρύπτουμε, ούτε την «κατασκευάζουμε» για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Ενημερωνόμαστε και σκεφτόμαστε.

Καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα. Οι «ομαδούλες» επικρατούν γιατί οι πολίτες δεν μιλούν. Απαιτούμε επιμερισμό ευθυνών και δικαιούμαστε να λογοδοτούν σε εμάς.

Ελέγχουμε τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων. Αποτελούν κομμάτι της ζωής μας καθημερινά. Επαγρυπνούμε για τη διαφθορά και διεκδικούμε την πληροφόρηση. Δικαιούμαστε να μαθαίνουμε.

Εκπαιδεύουμε τους νέους και τα παιδιά, τους μαθαίνουμε ότι η διαφθορά δεν είναι «μαγκιά». Με δημόσιες συζητήσεις και εκστρατείες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλάζουμε νοοτροπία.

Σε περίπτωση που είμαστε θύματα κρούσματος διαφθοράς στους κόλπους του διοικητικού μηχανισμού κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεώς μας με αστυνομικές ή δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, τελωνεία, ΟΤΑ, υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικά ταμεία, Πυροσβεστικό Σώμα, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κ.α.) ή πληροφορηθήκαμε με οποιονδήποτε τρόπο υπόθεση διαφθοράς, μπορούμε να απευθυνόμαστε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες και πληροφορίες τις οποίες επεξεργάζεται και αξιολογεί στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της.




Δεν υπάρχουν σχόλια