Header Ads

Σημαντική εκδήλωση της Ένωσης των εν Αθήναις Κορινθίων και της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων στο Ν. Ψυχικό! (Φ.1818)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Τίμησαν την Κόρινθο ως Πρώτη Πρωτεύουσα των Ελλήνων και τον συγγραφέα Σωτήρη Κοκκωνάκη για δύο σπουδαία βιβλία του…
  





Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*
Η εποχή της ταχείας πληροφόρησης, της τόσο γρήγορης εναλλαγής των ειδήσεων μέσω και της ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας οδηγούν πολλές φορές στο να ακούμε ή διαβάζουμε για το ένα γεγονός μετά το άλλο, χωρίς να δίνουμε τελικά τη σημασία που ταιριάζει στο καθετί, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε την ουσία της είδησης, το μέγεθος της πιθανής επιρροής της στην καθημερινότητά μας ή ίσως και τη δυνατότητα αξιοποίησης της γνώσης της είδησης προς όφελός μας.

Αναρτούμε μία φωτογραφία στα μέσα και δύο λόγια για ό,τι μας κάνει εντύπωση, φευγαλέα και παροδικά, εκείνη τη στιγμή, ίσα για να «δείξουμε» κάποιες φορές ότι ήμασταν και εμείς εκεί, και σύντομα έχουμε ξεχάσει και το γεγονός και την εντύπωση και το συναίσθημα που μας δημιούργησε η είδηση, το γεγονός, η εκδήλωση…

Δεν ήθελα να δράσω με αυτόν τον τρόπο, με μία απλή ανάρτηση στο facebook, σε σχέση με την σπουδαία εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση των εν Αθήναις Κορινθίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022, στις 7.00μ.μ., την οποία παρακολούθησα με αμείωτο ενδιαφέρον, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι στο κατάμεστο θέατρο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλίνων στο Ν.Ψυχικό.
 

Ήθελα κυρίως να συνειδητοποιήσω και ει δυνατόν να βοηθήσω και άλλους να καταλάβουν τη μεγάλη σημασία του ιστορικού γεγονότος που αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο που παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση και αφορά την πόλη μας, την Κόρινθο και το οποίο ήταν και παραμένει άγνωστο σε πολλούς.
   

Θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση δύο βιβλίων του συμπατριώτη μας καθηγητή, ερευνητή και συγγραφέα, Σωτήρη Κοκκωνάκη:

1) «Κόρινθος η πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων» και

2) Κορινθία 1493-1850 Χάρτες και χαρακτικά

Το πρώτο βιβλίο «Κόρινθος η πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων», εκδόσεις Καταγράμμα, εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλου, ο οποίος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πριν τρία χρόνια έβαλε ως στόχο να αναδείξει το γεγονός ότι η Κόρινθος υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων μετά την Επανάσταση του 1821 (Ιανουάριος 1822- Μάιος 1822). Γι’αυτό ξεκίνησε μία σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στον αξιόλογο ερευνητή και συγγραφέα Σωτήρη Κοκκωνάκη τη συγγραφή ενός βιβλίου με όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα που θα την αποδείκνυαν αδιάψευστα. Έτσι και έγινε! Δεν θα ξεχάσουμε όσοι είχαμε παρευρεθεί στην πρώτη παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου στις 19 Μαρτίου 2022, στο δημοτικό θέατρο Κορίνθου, από την καθηγήτρια ιστορικό, Μαρία Ευθυμίου, την χαρά της που επιτέλους η Κόρινθος «ξύπνησε» και αποφάσισε να αναδείξει το τόσο σημαντικό αυτό γεγονός, το οποίο η ίδια διδάσκει εδώ και σαράντα χρόνια…
  
Στην πρώτη Εθνοσυνέλευση, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο από 20-12-1821 έως 16-1-1822 ορίστηκε πρώτη πρωτεύουσα των Ελλήνων η Κόρινθος. Σε αυτή συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις επαναστατημένες περιοχές.

Στις 14 Ιανουαρίου του 1822 το φρούριο του Ακροκορίνθου παραδόθηκε από τους Τούρκους στους Έλληνες και η Κόρινθος διορίζεται, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822 , κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως, όπως αναφέρεται στο Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ.β, από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Εθνοσυνέλευσης το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό Σώμα, δηλαδή η Κυβέρνηση και η Βουλή εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο, όπου παρέμειναν για περίπου 4 μήνες λαμβάνοντας στο διάστημα αυτό σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας «Ξηράς και Θαλάσσης», η σύσταση της 1ης Ιεράς Συνόδου, η ίδρυση του 1ου Κρατικού Νοσοκομείου στην Κόρινθο, η σύσταση του Πρώτου Νομισματοκοπείου και του Πρώτου Εθνικού τυπογραφείου, η σύσταση και Οργάνωση Τακτικού Στρατού και Τάγματος Φιλελλήνων, η κατάργηση της δουλείας, κ.α.
  

Φωτογράφος: Ιωάννης Αλμπανέλλης

Στο βιβλίο αναδεικνύονται οι αποφάσεις αυτής της προσωρινής κυβέρνησης των επαναστατημένων Ελλήνων μέσα από τα αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, καθώς και η επιλογή του αρχοντικού του Θεοχαράκη Ρέντη στην Κόρινθο για την εγκατάσταση των υπηρεσιών της Διοικήσεως και του πρώτου εθνικού τυπογραφείου. Η Διοίκηση της απελευθερωμένης έως τότε Ελλάδας αρχίζει να λειτουργεί στην Κόρινθο από τα τέλη του Ιανουαρίου 1822. Ήταν η "Κυβέρνηση της Κορίνθου", όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη Φόνισσα...

Εξίσου αξιόλογο για την Κορινθία είναι και το δεύτερο βιβλίο που παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση «Κορινθία 1493-1850 Χάρτες και χαρακτικά» από τις Εκδόσεις Ίσθμιον, αφού πρόκειται για το προϊόν επίπονης, πολύχρονης, σοβαρής έρευνας του συγγραφέα, που συγκεντρώνει χάρτες και χαρακτικά της Κορινθίας 3,5 αιώνων και μάλιστα τα παρουσιάζει σε 8 γλώσσες. Ένα πόνημα που αξίζει να το έχουμε όλοι οι Κορίνθιοι και όχι μόνον στην βιβλιοθήκη μας.
  

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρθηκαν στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση από τους εξαιρετικούς ομιλητές: τον Δήμαρχο Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο, τον συγγραφέα Σωτήρη Κοκκωνάκη, και τον Επ.Καθηγητή Αρχαιολογίας Tomas Weber-Καρυωτάκη, από την φιλόλογο, Νέλλη Λάβδα-Λινάρδου, η οποία συντόνισε με μεγάλη μαεστρία και γνώση την εκδήλωση, την δραστήρια οικοδέσποινα της εκδήλωσης-Πρόεδρο της Ένωσης των εν Αθήναις Κορινθίων, Κατερίνα Ταράση κατά τον εναρκτήριο λόγο της, καθώς επίσης και από τους παρισταμένους Υφυπουργούς, Χρίστο Δήμα και Νίκο Ταγαρά, και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιο Γκιολή ως εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Νίκα, που έλαβαν τον λόγο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κορινθίας Γεώργιος Οικονόμου, η Ειδική Συνεργάτης του Πρωθυπουργού Μαριλένα Σούκουλη και πλήθος κόσμου. 
   


Φωτογράφος: Ιωάννης Αλμπανέλλης


Συγχαρητήρια στους διοργανωτές που αποφάσισαν να προβάλουν στα μέλη τους και όχι μόνον το έργο του καταξιωμένου συγγραφέα και Αντιπροέδρου της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, Σωτήρη Κοκκωνάκη, αλλά ιδίως να συνδράμουν το έργο του Δημάρχου Κορινθίων αναδεικνύοντας τη σπουδαία συμμετοχή της Κορίνθου και της Κορινθίας όχι μόνον στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Οθωμανών Τούρκων, αλλά και στην απαρχή της σύστασης του Ελληνικού Κράτους με τη λειτουργία της Κορίνθου ως πρώτης πρωτεύουσας των απελευθερωμένων – επαναστατημένων Ελλήνων, ως έδρας της πρώτης Κυβερνήσεως των Ελλήνων από όπου άρχισαν τα πρώτα νομοθετήματα του υπό σύσταση ελληνικού κράτους και η εφαρμογή τους, η οργάνωση δηλαδή της Ελλάδος ως Κράτους.

Οι απανταχού Κορίνθιοι ας μάθουμε τη ιστορία του τόπου μας και ας την αναδείξουμε ως του αξίζει… Τα οφέλη θα είναι πολλά σε όλους τους τομείς ανάπτυξης της περιοχής μας!


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια