Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1816)

Η ΕΕ: Aπορρίπτει την τουρκική απόπειρα αναγνώρισης του ψευδοκράτους
  


Πηγή: 5Pentapostagma.grNewsroom 15.11.2022 1 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις τουρκικές δηλώσεις για το ψευδοκράτος σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της «τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας» στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία για το ψευδοκράτος «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών».

O Στάνο προσέθεσε ότι «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στo Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» . Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» κατέληξε




Ενορχηστρωμένη αντίδραση της Τουρκίας για έρευνες 
Πήρε την απάντηση της Αθήνας 
  


Πυηγή: Newsbomb 15.11.2022 Αλεξία Τασούλη 
Την ενόχλησή της για τις σεισμικές έρευνες του Sanco Swift έχει δείξει με πολλούς τρόπους η Τουρκία. «Φρένο» στον διάλογο πριν τις τουρκικές εκλογές έβαλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Μια συντονισμένη επίθεση έχει ξεκινήσει η Τουρκία τόσο σε επίπεδο δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, όσο και σε επίπεδο διαρροών στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει ότι οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία θα γίνει μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Σε επίπεδο δηλώσεων, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε μη μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, με προφανή στόχο την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Δεν υπάρχει Τουρκία χωρίς τη Βόρεια Κύπρο» πρόσθεσε και ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ζητώντας, μάλιστα, από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει δύο κυρίαρχες, ισότιμες και διακριτές κρατικές δομές.

Η είδηση αυτή έλαβε μεγάλη έκταση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και προστέθηκε στα όσα μεταδίδουν για την απόφαση της Exxon Mobil να ξεκινήσει έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που ισχύουν μόνο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ιδέα είναι να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», γράφει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ στην εφημερίδα «Μιλιέτ».

Χαρακτηρίζοντας «αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή που θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες, ο δημοσιογράφος «κηρύσσει» ο ίδιος από τώρα πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης, η Τουρκία θα ανοίξει πυρ.

«Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τον εναέριο χώρο της κατά 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα κατά 6 μίλια εκατέρωθεν της Κρήτης» αναφέρει. Η ενόχληση ασφαλώς στρέφεται και κατά των ΗΠΑ διότι είναι αμερικανικός ο κολοσσός που διεξάγει τις έρευνες. Μένει να δούμε, αν θα κινηθεί προς τα επίμαχα νερά», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Δένδιας έκοψε κάθε ενδεχόμενο ουσιαστικού διαλόγου μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Υποδεχόμενος τον υπουργό εξωτερικών του Λιβάνου είπε ότι ευελπιστεί πως, μετά από τις τουρκικές εκλογές, θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία τη μοναδική διμερή διαφορά μας, επί τη βάσει, πάντα, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Λυπάμαι, βέβαια, καθώς προς το παρόν η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επιλέγει προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκει λύσεις που αγνοούν τη γεωγραφία, αγνοούν και την απλή κοινή λογική, όπως το πρόσφατο άκυρο, παράνομο, ανύπαρκτο «μνημόνιο» εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Τρίπολης» κατέληξε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών.




Τα κρυφά στοιχεία των δημοσκοπήσεων 
Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τρία «καυτά» ζητήματα.
Τι μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

      


Όλες οι δημοσκοπήσεις σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν τρία φλέγοντα ζητήματα που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη. Ασχέτως με το πού εστιάζει το κάθε κόμμα, τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, τρία είναι τα «καυτά» ζητήματα. Η συσπείρωση, το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και η αυτοδυναμία ή η συνεργασία.

Η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι στο 70%, σύμφωνα με την PULSE, ενώ σύμφωνα με την ALCO η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 74% και για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 69%.

Όπως λένε οι δημοσκόποι, η τάση δείχνει να έχει ανοδική πορεία η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η φθορά, από την άλλη, για το κυβερνών κόμμα είναι συνηθισμένη. Το 49,7% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ισοζύγιο των μετακινήσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, ένα μεγάλο «κλειδί» των μετρήσεων αποτελούν οι αναποφάσιστοι.

Χαρακτηριστικά, ένα 10% των αναποφάσιστων ταλαντεύεται ευθέως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στην αυτοδυναμία ή συνεργασία, είναι ένα από τα πιο υποφωτισμένα πεδία των μετρήσεων. Για την GPO, το 52,2% απαντά ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 45,1 ότι προτιμά συνεργασία. Στην PULSE το 47% απάντησε ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σχετικά τώρα με την ανθεκτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού, στην PULSE διατηρεί το προβάδισμα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Αντίστοιχα, στην ALCO και στην MRB το ποσοστό που συγκεντρώνει είναι άνω του 30% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που είναι 20% στην πρώτη και 29,2 στη δεύτερη.

Λόγω της απλής αναλογικής στην πρώτη κάλπη, η συζήτηση αναζωπυρώνεται και προγραμματικά. «Κλειδί» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ισορροπήσει στο αριστερόστροφο και στο κεντρώο κοινό και για τη ΝΔ να έχει υψηλή συσπείρωση στην πρώτη κάλπη. 

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Πηγή: Newsbomb Newsroom15/11/2022




Θέατρο σκιών ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα
  


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ Κωβαίος Αγγελος 28.09.2020 
Μάχες εντυπώσεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τις Πρέσπες, τα ελληνοτουρκικά και τις εσωκομματικές ισορροπίες στα δύο κόμματα Σε μία ιδιότυπη βεντέτα, με στοιχεία πολιτικής σπέκουλας, εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα.

Από τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα γίνεται σαφές ότι από τη σημερινή του θέση επιχειρεί να πάρει ένα είδος πολιτικής εκδίκησης στο συγκεκριμένο πεδίο. Υπό αυτό το πρίσμα, ξενίζει ο τρόπος με τον οποίο, αφενός, υψώνει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά δίχως σαφή επί της ουσίας διαφοροποίηση, ενώ αφετέρου, εξακολουθεί και επανέρχεται στην συμφωνία των Πρεσπών, επιστρατεύοντας διάφορα τεχνάσματα, με προφανή μικροκομματική στόχευση.

Η εξελισσόμενη συζήτηση αναδεικνύεται ως πρόβλημα, στον βαθμό που η τουρκική πλευρά και άλλοι «ενδιαφερόμενοι» την παρακολουθούν και επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα εν όψει των όποιων εξελίξεων. Χαρακτηριστικό ως προς τούτο είναι το γεγονός ότι συχνά, είτε η αντιπολίτευση ασύνειδα υιοθετεί επιχειρήματα που εμφανίζονται στον τουρκικό Τύπο, είτε οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας μεταφέρουν τις θέσεις της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια