Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Νίκου Ταγαρά (Φ.1816)

Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύντομα η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Απορριμμάτων για συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή 
  


Σε μια σειρά από επίκαιρες ερωτήσεις απάντησε τη Δευτέρα (14/11) στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Στο Εθνικό Σχέδιο δεν προβλέπεται η ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά των υπολειμμάτων της διαλογής, τόνισε ο κ. Ταγαράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, «γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την καύση απορριμμάτων ως βασική στρατηγική στη διαχείρισή τους σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «δεν θα γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί προεπεξεργασία, μηχανική διαλογή και το υπόλειμμά τους είναι εκείνο που θα πηγαίνει για ενεργειακή αξιοποίηση». Πρώτα, είπε, θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες «ανακύκλωσης, επανάχρησης και επανάκτησης όλων των υλικών που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Ακόμη, επισήμανε ότι η διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου για τα Απορρίμματα έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα έρθει και στην Κυβερνητική Επιτροπή. Υπογράμμισε πως «οι δρόμοι που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι δύο. Ή η ενεργειακή αξιοποίησή τους ή η ταφή τους». Ανέφερε πως είμαστε σε φάση δημοπράτησης 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Παρατήρησε πως η χώρα μας έχει πραγματικά καθυστερήσει στη λύση του προβλήματος επεξεργασίας διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων και σε αρκετές περιοχές υπάρχει πρόβλημα για τη διαχείρισή τους καθώς οι χώροι υγειονομικής ταφής έχουν γεμίσει, ενώ η χώρα μας κινδυνεύει και με ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Επισήμανε ότι «το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων δεν το σκεφτήκαμε εμείς εδώ ξαφνικά και σήμερα. Αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν πάμε να τα κάψουμε όλα.

Αυτά που μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε βεβαίως πρέπει να προηγηθούν των υπολειμμάτων που θα πηγαίνουν σε ενεργειακή αξιοποίηση».

Ο κ. Ταγαράς επισήμανε πως το διαχρονικό πρόβλημα θα τελειώσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοπικών και ειδικών σχεδίων που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα. Εκτίμησε πως μέχρι την άνοιξη του 2023 θα έχουν συμβασιοποιηθεί όλοι οι σχεδιασμοί με 300 περίπου διατάγματα εκ των οποίων τα 220 αφορούν τοπικά και ειδικά χωροταξικά σχέδια.

Ακόμη, ανέφερε ότι η παράταση που έχει δοθεί και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου αφορά τα οικόπεδα που έχουν το δικαίωμα κατά παρέκκλιση δόμησης από πάρα πολύ παλιά και εφόσον έχουν δρόμο σε υπάρχοντα χαρακτηρισμένο δρόμο, δηλαδή, εθνικό, δημοτικό, επαρχιακό και σε όσα είναι εκτός σχεδίου, εκτός οικισμού, αλλά εντός ζώνης πεντακοσίων μέτρων, εφόσον έχουν δημιουργηθεί πριν από το 1977 ή το 1978, κατά περίπτωση. Η παράταση που έχει δοθεί και λήγει έχει ως υποχρέωση για την διατήρηση του πλεονεκτήματος να έχει εκδοθεί η προέγκριση της οικοδομικής άδειας, όπου πέρα από την αίτηση, να υπάρχει τοπογραφικό και διάγραμμα δόμησης και με αποτύπωση αρχιτεκτονικά στοιχεία, να έχει υπάρξει και αρχιτεκτονική μελέτη.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
14/11/2022 21:11




Δεν υπάρχουν σχόλια