Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Νίκου Ταγαρά (Φ.1815)

Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  


Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: Αυτοψία Νίκου Ταγαρά στο Καμάρι και στο Μελίσσι για την διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού
   


Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και αυτοψία σε σημεία της ακτογραμμής του Κορινθιακού, στο Καμάρι και στο Μελίσσι, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, παρουσία του Δημάρχου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Γενικού Δ/ντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνη Κοτσώνη, καθώς και στελεχών του Υπουργείου.

Μετά το πέρας της αυτόψίας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Σήμερα επισκεφθήκαμε τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης για να δούμε θέματα και προβλήματα που αφορούν στη διάβρωση των ακτών, μαζί με τον Γενικό Δ/ντη Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, που έχει την αρμοδιότητα για θέματα μελετών για τη διάβρωση των ακτών, καθώς και τη συνεργάτιδα και τμηματάρχη κα Ρίζου.

Επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο, όπου έγινε ανάλυση και παρουσιάστηκε βίντεο που δείχνει όλα τα προβλήματα κατά μήκος της ακτογραμμής στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε αντιπροσωπευτικά κάποια σημεία στο Καμάρι, πέρα από το σπίτι του Παναγή Τσαλδάρη, στην οδό Αριστοναυτών. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Μελίσσι, στην ακτογραμμή, για να δούμε από κοντα τα προβλήματα.

Γύρω από το πρόβλημα, λοιπόν της διάβρωσης εξελίσσονται τα εξής:

Κατ’ αρχην, υπάρχει μία Μελέτη που η σύμβασή της υπεγράφη τον Μάιο του 2019, με προϋπολογισμό 4.800.000 €, η οποία εξελίσσεται και περιλαμβάνει μέρη του όλου προβλήματος. Υπάρχουν, όμως, και άλλα σημεία, τα οποία χρήζουν μελέτης και παρεμβάσεων.

Η πρώτη αυτή Μελέτη είναι σε φάση ολοκλήρωσης – ωρίμανσης, για να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων που θα προβλεφθούν. Υπάρχει, όμως, και μία δεύτερη Μελέτη, για την οποία έχει υποβληθεί ήδη αίτημα, με προϋπολογισμό 5.300.000 €, προς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, προκειμένου να μπορεσουμε να μελετήσουμε και τα υπόλοιπα σημεία που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική μελέτη, όπως το σημείο που βρισκόμαστε, εδώ στο Μελίσσι, στο Καμάρι, καθώς και σε άλλα σημεία του Κορινθιακού.

Θέλω να σας πω ότι η Μελέτη αυτή σε ό,τι αφορά την Κορινθία είναι σε μήκος ακτογραμμής περίπου 40 χλμ. Άρα 4.800.000 € για την πρώτη Μελέτη και 5.300.000 € για την δεύτερη. Σύνολο πάνω απο 10.000.000 €. Μάλιστα, οι Μελέτες αυτές είναι συνολικές και δεν αφορούν μόνο στην ακτογραμμή της Κορινθίας, αλλά και στην Αχαΐα μέχρι το Λαμπίρι. Είναι περίπου 73χλμ μήκος, εκ των οποίων τα 40 χλμ στην Κορινθία.

Είμαστε σε επαφή προκειμένου, από προγράμματα που εξελίσσονται να προκηρυχθούν, αλλά όντας έτοιμοι και με ώριμες μελέτες, να ζητήσομε χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων που θα προβλεφθούν. Θέλω να τονίσω, ότι τέτοια μεγάλα και πολύ ιδιαίτερα έργα, που έχουν να κάνουν με τη διάβρωση και με τέτοιο προυπολογισμό, είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη μελέτη με τόσο υψηλό προυπολογισμό και κατ’ επέκταση τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την κατασκευή των έργων που θα προκύψουν θα είναι πάρα πολλά.

Η προτεραιότητα θα είναι από τη Δυτική Κορινθία, γιατί όσο δυτικότερα, τόσο πιο έντονα τα προβλήματα της διάβρωσης. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που μοιραστήκαμε μαζί με τους κατοίκους, τους οποίους συναντήσαμε στις περιοχές που επισκεφθήκαμε σήμερα και παρακολουθούμε ώστε αυτό το χρονοδιάγραμμα να εξελιχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Δεν είναι αυριανό, αλλά είναι ευθύνη δικιά μας να το παρακολουθούμε για να ολοκληρωθεί και να δούμε όλοι μας την κατασκευή των έργων.» Ο Γενικός Δ/ντης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνης Κοτσώνης, δήλωσε:

«Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τον Υπουργό, κο Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Υφυπουργό, κο Καραγιάννη, και την Γενική Γραμματέα Υποδομών, κα Γεράρδη, για την ολοκλήρωση αυτών των μελετών και περαιτέρω για την εκτέλεση αυτών των έργων. Τις λεπτομέρειες τις ανέλυσε ο Υφυπουργός, κος Νίκος Ταγαράς. Εμείς προχωράμε, κάνουμε τη δουλειά μας και το ταχύτερο θα ολοκληρώσουμε την πρώτη μελέτη και θα προχωρήσουμε στη δεύτερη.» 

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, δήλωσε: 

«Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα για όλη τη βόρεια ακτογραμμή της Πελοποννήσου από το Λαμπίρι έως και την Κόρινθο είναι η διάβρωση των ακτών, η οποία απειλεί δημόσιες υποδομές, αλλά και ιδιωτικές περιουσίες. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Νίκο Ταγαρά, αλλά και τον Γενικό Δ/ντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, κο Αντώνη Κοτσώνη, με τους οποίους κάναμε αυτοψία στα πολλά σημεία που έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο Δήμο μας. Ολοκληρώνεται μία μεγάλη Μελέτη για τα προβλήματα – και στην περιοχή μας και στις υπόλοιπες περιοχές – και είναι έτοιμη να ξεκινήσει η διαδικασία για μία δεύτερη μελέτη που θα ολοκληρώσει, πλέον, τα σημεία παρέμβασης σε όλο το μήκος του Δήμου μας.»




Δεν υπάρχουν σχόλια