Header Ads

Κυκλοφόρησε μελοποιημένο το ποίημα «ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ» της Μίνας Πέτρου - Βενετσάνου! /Φ.1812

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Συμπεριλαμβάνεται στο μουσικό άλμπουμ του Γιάννη Κ. Ιωάννου «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ» που κυκλοφορεί διαδικτυακά.

Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*




Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2022 κυκλοφορεί ψηφιακά στο διαδίκτυο η νέα δουλειά του συνθέτη και σπουδαίου ενορχηστρωτή πολλών έργων της ελληνικής δισκογραφίας, Γιάννη Κ. Ιωάννου. Ένα μουσικό άλμπουμ δικής του παραγωγής, που θα τον εντάξει πλέον και στους ερμηνευτές, αφού αποφάσισε να ερμηνεύσει ο ίδιος τα υπέροχα τραγούδια που επέλεξε, είτε άλλων μουσικοσυνθετών, όπως των αδελφών Κατσιμίχα («Το Δωμάτιο» σε στίχους Λένας Παππά) και του Ζορζ Μουστακί («Ο Μέτοικος» σε στίχους ελληνικούς του Δημήτρη Χριστοδούλου), είτε του ιδίου.

Χαρακτηριστική για την ποιότητα της δουλειάς και τη νοσταλγική διάθεση μίας πιο ανθρώπινης και όμορφης καθημερινότητας είναι η εδώ και 25 χρόνια συνεργασία του Γιάννη Ιωάννου με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα, που η βελούδινη φωνή της μας ταξιδεύει πάνω από τα επίγεια.

Για το νέο του άλμπουμ ο Γιάννης Ιωάννου επέλεξε τον τίτλο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ», ο οποίος παραμένει -δυστυχώς- επίκαιρος. Ύστερα από αναζήτηση του καταλληλότερου τίτλου που να προσδιορίζει όλα τα κομμάτια της συλλογής, όπως δήλωσε ο ίδιος στο thelook.gr, αποφάσισε ότι «Ο Πόλεμος και η Ειρήνη» τα χωράει όλα! Ο Πόλεμος σπρώχνει τους ανθρώπους σε οριακές καταστάσεις και η Ειρήνη είναι πάντα… μια γυναίκα. Ναι, μου ταίριαζαν και τα δύο».
  

Βαθύς και ο συμβολισμός του εξωφύλλου του άλμπουμ που φιλοτέχνησε η Βιργινία Ανδριανάτου. Στο εξώφυλλο, ανταποκρινόμενο απολύτως στον τίτλο, απεικονίζεται ένα στεφάνι φτιαγμένο μισό από συρματόπλεγμα ματωμένο συμβολίζοντας τον Πόλεμο και τα δεινά του και μισό από κλαδί ελιάς που παραπέμπει στην Ειρήνη και στα οφέλη της, τη δημιουργία και την καρποφορία! Ένας εμπνευσμένος και αισθητικά άρτιος τρόπος, για να περικλείσει η καλλιτέχνης στο εσωτερικό του στεφανιού τα ονοματεπώνυμα όλων των ποιητών-στιχουργών που ενέπνευσαν με τα δημιουργήματά τους τον συνθέτη, για να τα επενδύσει με μουσικές μελωδίες και εν συνεχεία να τα ερμηνεύσει ο ίδιος με την αισθαντική φωνή του, με πάθος, σεβασμό και αγάπη.

Αυτό που κάνει, όμως, αναγκαία την αναφορά στο μουσικό άλμπουμ από την πολιτιστική στήλη της Φωνής της Κορινθίας, είναι η συμμετοχή της δικής μας καταξιωμένης Λουτρακιώτισας ποιήτριας και θεατρικής συγγραφέως Μίνας Πέτρου – Βενετσάνου.

Ανάμεσα σε κορυφαίους δημιουργούς, όπως οι: Λένα Παππά, Λέανδρος Πολενάκης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Στέλλα Δενδηλιάρη, Λίνα Δημοπούλου και Αίμη Καραγιαννάκη, συμμετέχει στο μουσικό άλμπουμ «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» και η Μίνα Πέτρου – Βενετσάνου με το ποίημά της «ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ» από την παλαιότερη ποιητική της συλλογή «Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» εκδόσεις «ΜΑΥΡΙΔΗΣ», Αθήνα, έτος 1986. Το ποίημα μελοποιήθηκε από τον ίδιο τον συνθέτη, Γιάννη Ιωάννου, ο οποίος και το ερμηνεύει μοναδικά.

Η Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου είχε εμπνευστεί τότε από το τραγικό για την Ευρώπη πυρηνικό ατύχημα, που συνέβη στις 24-4-1986 στο Τσερνομπίλ, και είχε συγκλονίσει όλη την ανθρωπότητα. Με Μιλιρέμ και Μπεκερέλ προσημειωνόταν ο θάνατος και το ραδιενεργό νέφος εξέπεμπε το σήμα του στο Μέλλον του πλανήτη γη…

Μετά από τόσα χρόνια η ίδια ανησυχία και ο φόβος κυριεύει την ανθρωπότητα με τον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία να συνεχίζεται και με την απειλή του Πούτιν για χρήση πυρηνικών...να γίνεται ο εφιάλτης των σύγχρονων. Έως πότε οι άνθρωποι δεν θα μαθαίνουν από τα πάθη τους;

Το μουσικό άλμπουμ «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» καθίσταται έτσι επίκαιρο όσο ποτέ στέλνοντας μηνύματα, επισημάνσεις και ελπίδα για τη ματαίωση των σατανικών σχεδίων για έναν πυρηνικό όλεθρο και την επικράτηση της αγάπης και του σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων στη γη!

Αξίζει να «ακούσουμε» τους στίχους του μελοποιημένου πια ποιήματος της Μίνας Πέτρου-Βενετσάνου:
  

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ
της Μίνας Πέτρου-Βενετσάνου

Ο κόσμος μικρός
Η Ραδιενέργεια δεν έχει Πατρίδα,
ταξιδεύει σε δικούς της ουρανούς,
χαιρετά εγωιστικά τους τέσσερις ανέμους,
χαριεντίζεται με την ανάσα της βροχής
κι ύστερα ξεκουράζεται ύπουλος θάνατος
στις θάλασσες, στα ποτάμια και
στα πράσινα χορτάρια της
δικής μας γης

Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου τόσο για το ποίημά της και το εν γένει έργο της, όσο και για την ευκαιρία που μου έδωσε με τη συμμετοχή της να διαβάσω το ποίημά της, αλλά και να ακούσω προσεκτικά και απολαύσω ένα ποιοτικό μουσικό άλμπουμ, έναν σπουδαίο συνθέτη και ερμηνευτή, έστω από το διαδίκτυο έως ότου -σύντομα- κυκλοφορήσει και σε μορφή κλασικού C.D..

Αξίζει να το ακούσετε στο youtube!

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια