Header Ads

Δημοτικά νέα /Φ.1812

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ 2η 
ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  

Πιστεύουμε σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης του Δήμου και όχι στο παρωχημένο δημαρχοκεντρικό.

Πιστεύουμε στην πλήρη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με επιμερισμό και ξεκάθαρο ρόλο θέσεων και πλήρη διαφάνεια.

Δηλώνω ότι ως Δήμαρχος δεν θα ακολουθήσω τις σημερινές πρακτικές και:

-Δεν θα είμαι Πρόεδρος στην Οικονομική Επιτροπή 
-Δεν θα είμαι Πρόεδρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 
-Δεν θα είμαι Πρόεδρος στη ΔΕΥΑΚ 
-Δεν θα είμαι Πρόεδρος στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο 
-Δεν θα είμαι Πρόεδρος στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Δημόπρακτος» 
-Δεν θα είμαι Πρόεδρος σε κανένα νομικό πρόσωπο του Δήμου (ΚΕΠΑΠ, ΚΚΠ, κλπ) 
-Δεν θα διατηρήσω καμία αρμοδιότητα Αντιδημάρχου (Οικονομικά, Νεκροταφεία, κλπ) για άσκηση μικροπολιτικής.

Πιστεύουμε στις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα των στελεχών μας και την πλήρη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων σε συνεργασία πάντα με το αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό του Δήμου.

-Επιπλέον θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες ουσίας με οικονομικό περιεχόμενο (πέραν της πάγιας προκαταβολής) στους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων για τις συντηρήσεις, επισκευές και μικροέργα καθημερινότητας.

Θα είμαι μόνον ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ


Δωρεάν στειρώσεις και εμβολιασμοί δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με κοινωνικά κριτήρια
  
  

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων επιδιώκοντας να διευκολύνει τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς που δυσκολεύονται να καταβάλλουν το κόστος της στείρωσης τους, επεκτείνει το πρόγραμμα στείρωσης ώστε εκτός από τα αδέσποτα να περιλάβει και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς πολιτών που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το δωρεάν πρόγραμμα στειρώσεων, σήμανσης, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης ζώων συντροφιάς (45 θηλυκών και 35 αρσενικών σκυλιών) αφορά σε ιδιοκτήτες ή αναδόχους τους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ειδικότερα σε: άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργους εγγεγραμμένους στα Μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οι ενδιαφερόμενοι δημότες ή/και κάτοικοι του Δήμου καλούνται όπως υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου (Δ/νση: Ιάσονος 1, 20300 Λουτράκι, και e-mail: e-protokollo@loutraki.gr).

Απαραίτητα δικαιολογητικά: 

Αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα στειρώσεων ζώων συντροφιάς (σκυλιών) 
Πιστοποίηση Αναπηρίας (ΑΜΕΑ) ή Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (Πολύτεκνοι & Τρίτεκνοι) ή Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης ή Επιμέλεια παιδιού (Μονογονεϊκές Οικογένειες) ή Βεβαίωση ανεργίας (Εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ) ή Απόφαση Ένταξης (Διαβιούντες με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) . 

Με την ολοκλήρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών θα υποβληθεί Δήλωση υιοθεσίας του ζώου. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, βάσει του Αριθμού Πρωτοκόλλου της Αίτησης. 

Τηλ. Επικοινωνίας Δ/νσης Περιβάλλοντος – Γραφείο Περιβάλλοντος: 2744 360 124, -177. 

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω δράση λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 13 του Άρθρ. 4 του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ 169/Α΄/18-9-2021) και σε συνέχεια της Απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών περί ένταξης του Δήμου μας στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», για την «Κατασκευή και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφύγιων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων» (Αρ. Πρωτ. 61524/ 20-9-2022 με ΑΔΑ: 60ΥΨ46ΜΤΛ6-ΣΚΕ). 

Γραφείο Τύπου



ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Στειρώσεις αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης - Επιτυχημένη συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο
  


Ομαδικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς πραγματοποίησε ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου στο Ξυλόκαστρο.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής ο Δήμος μας φιλοξένησε μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που με βαθύτατο φιλοζωικό αίσθημα και αφιλοκερδή διάθεση προσφοράς παρείχαν τις υπηρεσίες τους στειρωνοντας 96 αδέσποτα ζωάκια (45 σκυλιά και 51 γατες).

Ήταν μια επιτυχημένη συνεργασία με την άψογα οργανωμένη ομάδα επιστημόνων και η οποία έλαβε χώρα στα κτηνιατρεία της πόλης με σκοπό τη μέριμνα για τα ζώα που στερούνται πρόσβασης σε επαρκή ιατρική φροντίδα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να αποδοθούν στον συντοπίτη μας κτηνίατρο κύριο Γιάννη Πολυζώη ,τους κυρίους/ες Παύλο Πέζαρο, Πέτρο Μπίσκα, Ελευθερία Γρεβεντοπούλου, Γεωργία Τρικούπη, Αθηνά Φραγκούλη, Χριστίνα Αγαθαγγελίδου, Βασίλη Πετρίδη,Ευδοκία Κοντορεπανίδου, Ελευθερία Μαρτσέκη, Μαρία Αθανασοπούλου, Μιμόζα Τσίλη, Μαρία Γιαννούλη καθώς και τις κτηνιάτρους μας κυρία Άννα Ζαχαρή για την παραχώρηση του ιατρείου της και τις κυρίες Ελπίδα Μητσούλα και Μαρία Πάντου και για την εθελοντική συνεισφορά τους.

Τέλος, ευχαριστίες απευθύνονται σε όλες και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στη διαδικασία περισυλλογής των αδέσποτων για ακόμη μια φορά, τους φιλόζωους/ες εθελοντές/τριες του Δήμου μας που δίνουν καθημερινά και ακούραστα έναν μεγάλο αγώνα για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Την αποστολή επισκέφτηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Φάνης Μπρακούλιας επικεφαλής του συνδυασμού Σύμπραξη πολιτών Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και ο κ. Επαμεινώνδας Κατσούλας, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Δημότες».

Προσπαθούμε ώστε να μην βλέπουμε άλλα νεογέννητα ζωάκια εγκαταλελειμμένα! Βοηθάμε και προτρέπουμε στη στείρωση των ζώων συντροφιάς.




ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  

Για μια ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε με θέματα διεκπεραιωτικά και τροποποιήσεις προϋπολογισμού, ενώ τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου απουσίαζαν από την ημερήσια διάταξη.

Υποβάλαμε ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή χωρίς να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα εξής θέματα:

Γιατί το Δ.Σ. δεν συζητά σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων έργων της «Μελέτης Αντιμετώπισης των Φαινομένων Διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου» του Υπουργείου Υποδο μών και Μεταφορών;

Στη Μελέτη δεν περιλαμβάνονται περιοχές του Δήμου που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όπως οι ακτές του Καμαρίου, του Δυτικού Ξυλοκάστρου, της Αριστοναυτών, του Πευκιά και του Μελισσίου!

Αποτελεί αναγκαιότητα η άμεση ένταξη αυτών των πληττόμενων ακτών στη Μελέτη, ώστε να υποδειχθούν και να υλοποιηθούν έργα προστασίας και ανάπλασής τους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αντιμετώπιση της υποσκαφής του παραλιακού πεζοδρομίου στο Ξυλόκαστρο, ανατολικά της Πλατείας και δυτικά του ξενοδοχείου Αρίων, που είναι έτοιμο να καταρρεύσει με κίνδυνο για τους πεζούς αλλά και τα διερχόμενα οχήματα;

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αποκατάσταση του «ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ» Ξυλοκάστρου μετά την οριστική από 24/9/2022 ανάκληση της άδειας λειτουργίας του;

Η «ωρολογιακή βόμβα» των σκουπιδιών θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την παύση λειτουργίας του «ΧΥΤΑ» με τεράστιες περιβαλλοντικές, οικολογικές και υγειονομικές επιπτώσεις για τους κατοίκους από την υπερσυσσώρευση απορριμμάτων, την παραγωγή βιοαερίου, τη δυσοσμία και τα στραγγίδια που μολύνουν το έδαφος, το ρέμα και τον υδροφόρου ορίζοντα. Αποτελεί υποχρέωση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων η αποκατάσταση της περιοχής και ο Δήμος οφείλει να πιέσει σε κάθε κατεύθυνση για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν κρίνει αναγκαία τη συζήτηση τέτοιων θεμάτων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου!

Επαμεινώνδας Κατσούλας 
Ενεργοί Δημότες




ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


H Αρχαία Σικυώνα αποκαλύπτεται στον κόσμο!
Συνεχίζονται οι ανασκαφές με σταθερή χρηματοδότηση από τον δήμο Σικυωνίων – Στο ΕΣΠΑ το Αρχαίο Θέατρο

   


Οργανωμένα και σταθερά ολοκληρώνονται ένα ένα τα βήματα που οδηγούν στην αποκάλυψη της πολιτείας της Αρχαίας Σικυώνας στον κόσμο! Ο Δήμος Σικυωνίων έχει θέσει ψηλά τις προτεραιότητές του τόσο την συνέχιση του ανασκαφικού έργου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και την ένταξη της αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου στο ΕΣΠΑ. Απώτερος σκοπός όλων αυτών η δημιουργία ενός πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου, εύκολα προσβάσιμου στο κοινό, που θα ενσωματώνει καινοτόμες πρακτικές ξενάγησης και αφήγησης, έτσι ώστε η ιστορία και ο πολιτισμός της Αρχαίας Σικυώνας, που λάμπρυναν αιώνες ολόκληρους τον ελληνισμό να γίνουν ευρύτερα γνωστά.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο Σικυωνίων, στο Κιάτο, υπό τον δήμαρχο Σπύρο Σταματόπουλο με την παρουσία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παναγιώτας Κασίμη, του επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Λώλο, του καθηγητή Ιστορίας του Παν/μίου Σεντ Λούις Μιζούρι Νίκου Πουλόπουλου, του προέδρου της Κοινότητας Κιάτου Τάσου Λεονάρδου, καθώς και του αντιδημάρχου Σικυωνίων καταγόμενου από την Αρχαία Σικυώνα, Βασίλη Δομετίου.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ο κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων πλευρών για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Αρχαίας Σικυώνας. Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος επανέλαβε για μια εισέτι φορά την απόφαση της δημοτικής αρχής να στηριχθεί ουσιαστικά και να χρηματοδοτηθεί και το νέο πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα στην αγορά της αρχαίας πόλης.

Επιπλέον, μετά και την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η αποκάλυψη και αναστύλωση του αρχαίου θεάτρου θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να αποδοθεί στο κοινό, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική πληρότητά του, αλλά και την δυνατότητα για την παρουσίαση θεατρικών και εν γένει καλλιτεχνικών έργων.






ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ»

« Στο ίδιο έργο θεατές» λέει το λαϊκό τραγούδι

  


Επιστολή Νίκου Ζαχαρόπουλου

Γκρεμίζουν την παραλιακή γέφυρα στον ποταμό Κύριλλο που κατασκευάστηκε πριν από [7] χρόνια λόγω στατικής και τεχνικής ανεπάρκειας. Κόστος κατασκευής νέας γέφυρας [295.000] ευρώ.

-Οι Δημότες, ο τόπο μας, λόγω κυρίως της ανυπαρξίας της Δημοτικής αρχής που δεν είχε λάβει κανένα μέτρο προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πέρασε τραγωδίες από τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη περιοχή μας ένεκα των έντονων βροχοπτώσεων, το 2013, το 2018 και το 2019.

Θα σταθούμε όμως στα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη περιοχή μας.

Τον Δεκέμβριο του 2013, την 29/30-9-2018 και την 5/6-22019 , λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν στη περιοχή μας πολλά και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, σε όλα τα επίπεδα. [Δρόμοι, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης - αρδευτικά, οικίες, αυτοκίνητα κ.λ.π.] Κυρίως όμως οι μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στη «Μεσοποταμία» εκεί δηλαδή που διέρχεται ο ποταμός Κύριλλος.

Σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή, σε υποδομές, σε οικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, δίκτυα, γέφυρες φρεάτια κ.λ.π. ανατολικά και δυτικά που διέρχεται ο Κύριλλος ποταμός.

Ένεκα των καταστροφών αυτών ο Δήμος μας χρηματοδοτήθηκε από το Κράτος με το ποσό των [3] εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και καταστροφών που σημειώθηκαν στη περιοχή μας.

Μεταξύ των άλλων κατασκευάστηκε η γέφυρα στην περιοχή στην μεσαία οδό Ι.Πολέμη, παράλληλα της παραλιακής οδού.

Η γέφυρα στην παραλιακή οδό είχε κατασκευαστή πρόσφατα πριν από [7] περίπου χρόνια.

Είχα καταγγείλει τότε ότι η γέφυρα που κατασκευάσθηκε στον παραλιακό δρόμο δεν ήταν άρτια από στατικής και τεχνικής πλευράς, με αποτέλεσμα στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το 2018 και 2019 να «φρακάρει» από τα απορρίμματα κ.α.αντικείμενα, και τα όμβρια νερά να «περάσουν» πάνω από αυτή, να καταστραφεί όλη η ευρύτερη περιοχή, να πληγούν κατοικίες και να κινδυνέψουν πολλοί συμπατριώτες μας.

Μετά από [7] περίπου χρόνια που κατασκευάστηκε η παραλιακή γέφυρα η Δημοτική αρχή θυμήθηκε ότι η κατασκευή της παραλιακής γέφυρας δεν ήταν σωστή από στατικής και τεχνικής πλευράς και ζήτησε την καταστροφή της γέφυρας που στοίχισε στους πολίτες του Δήμου Σικυωνίων περίπου [100.000 ευρώ].

Ήδη προγραμματίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια με το ποσό των [295.000 ευρώ] η καταστροφή της γέφυρας στην παραλιακή οδό που κατασκευάστηκε πρόσφατα όπως προαναφέραμε και η κατασκευή νέας γέφυρας στο ίδιο σημείο.

Βέβαια τα «σπασμένα» θα τα πληρώσουν όπως πάντα αυτοί που δεν φταίνε, οι Δημότες του Δήμου Σικυωνίων σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι μεγάλες ευθύνες όμως του επικεφαλής και συνολικά των στελεχών της Δημοτικής αρχής, δε θα περάσουν χωρίς συνέπειες.

ΚΙΑΤΟ 12 - 10- 2022 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» 
ΠΡ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ. ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ




ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ


Μαθαίνω για τον σεισμό. Προσέχω, οργανώνομαι, προετοιμάζομαι, δεν φοβάμαι
    


Μέσα στο σπίτι 

§ Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.

§ Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.

§ Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.

§ Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.

§ Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.

§ Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:

§ - κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.

§ - μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.

§ - μακριά από εξωτερικούς τοίχους.

§ Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

§ Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.) § Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι § Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:

§ - μακριά από κτίρια και δέντρα § - μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ 
Αν είστε μέσα στο σπίτι 

§ Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

§ Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.

§ Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

§ Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.

§ Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο 

§ Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα 

§ Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

§ Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.

§ Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο 

§ Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.

§ Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο 

§ Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.

§ Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ 

Αν είστε μέσα στο σπίτι 

§ Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.

§ Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.

§ Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.

§ Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.

§ Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.

§ Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.

§ Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.

§ Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.

§ Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ) 
Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο 

§ Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.

§ Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.

§ Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.

§ Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

§ Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια