Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα /Φ.1812

Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Βουλευτής Κορινθίας

Ένα ελληνικό ρομπότ που προσέχει ηλικιωμένους !
 


Γνωρίζετε την Ozzie, που προσέχει ηλικιωμένους; Παρακολουθεί διακριτικά και αν συμβεί κάτι, ενημερώνει αμέσως τους συγγενείς.

Πρόκειται για ένα πολυμήχανο ρομπότ, εξ ολοκλήρου ελληνικής δημιουργίας, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Ozzie Robotics, τον τεχνοβλαστό (spin-off) του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ - Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Η πρώτη λειτουργία του αφορά την παρακολούθηση και υποστήριξη ηλικιωμένων και ασθενών. Καταγράφει εάν ο ηλικιωμένος κοιμάται ή εάν υπάρχει κίνηση στον διάδρομο μέσα στη νύχτα, εάν υπάρχει κάποιου είδους αναστάτωση ή κάποιο ατύχημα, πτώση. Το ρομπότ, σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο, αναγνωρίζει και ειδοποιεί με μήνυμα στο κινητό το συγγενικό πρόσωπο ή τον υπεύθυνο για τη φροντίδα του ηλικιωμένου προκειμένου να υπάρξει άμεση βοήθεια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το ρομπότ εχει µια γελαστή φατσούλα και σκοπός του είναι να αποτελεί στήριγμα σε ηλικιωμένους, να εκτελεί άλλες υπηρεσίες, όπως υποδοχή και βασική ξενάγηση σε εκθεσιακούς χώρους, αλλά και να «ξεκλειδώνει» τις ικανότητες μικρών μαθητών στην πληροφορική.

Τα ελληνικά ρομπότ Ozzie θα εισαχθούν πιλοτικά σε νοσοκομεία της Ρώμης και του Βερολίνου. Βγαίνουν σε δύο μεγέθη, το ένα με ύψος 80 εκατοστών και το μεγάλο «αδελφάκι» του με ύψος 120 εκ., ενώ το πλάτος του είναι περίπου 50-60 εκατοστά.

Το Ozzie, με βάση τους κατάλληλους αλγορίθμους, κινείται αυτόνομα στον χώρο, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη τοποθέτηση.

Στο τέλος της ημέρας καταγράφει τις δραστηριότητες του ηλικιωμένου, όπως το πόσο περπάτησε, πόσες ώρες ήταν ξαπλωμένος ή εάν έφαγε.

Οι συνεργάτες της Ozzie Robotics θεωρούν πως τα ρομπότ τους μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα σε οικίες ηλικιωμένων, αλλά και σε κέντρα φροντίδας και περίθαλψης μεγάλων ηλικιών, καθώς και σε νοσοκομεία. Ηδη εξάλλου τα ρομπότ Ozzie συμμετέχουν στις δοκιμές του ερευνητικού έργου Odin και ετοιμάζονται να εισαχθούν πιλοτικά σε νοσοκομεία της Ρώμης, του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Μια δεύτερη λειτουργία είναι αυτή της υποδοχής και ξενάγησης σε μουσεία ή εκθεσιακούς χώρους. «Το Ozzie μπορεί να υποδεχθεί τον επισκέπτη, να τον οδηγήσει στα εκθέματα που επιθυμεί να δει και να του “μιλήσει” σχετικά με το έκθεμα», μας λέει ο ερευνητής του ΙΠΤΗΛ. Ηδη ο ρομποτικός βοηθός ετοιμάζεται να ξεκινήσει την καριέρα του στο Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα.

Ακόμη, τα χαμογελαστά ρομπότ Ozzie χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, βοηθώντας παιδιά σε σχολεία να ενημερωθούν για τη ρομποτική και τον προγραμματισμό και να κάνουν και κάποια πρώτα βήματα στη διαδικασία αυτή. Οι συνεργάτες της Ozzie Robotics έχουν επισκεφθεί πολλά σχολεία την προηγούμενη χρονιά και το ενδιαφέρον των παιδιών είναι πολύ μεγάλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια