Header Ads

Στρατηγικής σημασίας η αποτίμηση του ΚΥΣΕ Ασφάλειας /Φ.1811

  

Εξοπλιστικά, αναβάθμιση συστημάτων Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού αλλά και επέκταση του φράχτη στον Έβρο, αποτίμηση των εξελίξεων ύστερα από τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. Αποκρυπτογράφηση επίσης των προθέσεων της τουρκικής ηγεσίας, που αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και όσο αυξάνονται τα αδιέξοδά της αναλυτές εκτιμούν ότι γίνεται πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη. Για παν ενδεχόμενο η υπεύθυνη Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, αντιμετωπίζει προληπτικά τη διαφαινόμενη κατάσταση με πολλά σενάρια αντιμετώπισης…


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την Τετάρτη, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεδρίασε χθες στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου το ΚΥΣΕΑ.

Συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το 5Apostagma.gr Newsroom. Το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) κατά την χθεσινή τακτική συνεδρίασή του ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊό Πρατορείο Ειδήσεων, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμπεριφορά που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για τις επαφές που είχε μετά την αιφνιδιαστική υπογραφή της νέας συμφωνίας στην Τρίπολη με επίκεντρο τις επαφές που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του στο Κάιρο. Στην ελληνική πλευρά επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για την άμεση καταδίκη από Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, που έστειλαν το μήνυμα ότι «μια παράνομη συμφωνία που δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».

Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα έπεσε στον «τοίχο» της διεθνούς κοινότητας και κατέστη ξεκάθαρο ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν γίνεται αποδεκτό.

Η αποκρυπτογράφηση των προθέσεων της τουρκικής ηγεσίας αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και όσο αυξάνονται τα αδιέξοδά της αναλυτές εκτιμούν ότι γίνεται πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Θάνος Ντόκος… Φυσικά συζητήθηαν και ελήφθησαν αποφάσεις και για άλλα Εθνικά Θέματα, μη κοινοποιήσιμα… Σε ένα περιβάλλον αναβαθμισμένων γεωπολιτικών προκλήσεων, το γεγονός ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ένα θεσμοθετημένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι ένα μειονέκτημα. Υπό αυτό το πρίσμα, το ΚΥΣΕΑ θα προσλάβει πιο «παραμετρικά» χαρακτηριστικά και ο ρόλος του θα είναι αναβαθμισμένος.


Δεν υπάρχουν σχόλια