Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1811

Μήνυμα σε Ερντογάν από Ελλάδα - ΗΠΑ:Αεροπλανοφόρο στην Κρήτη, δήλωση πρεσβείας και επαφές Χαρδαλιά 
  

Πηγή: Βασίλης Σκουλαράκος Newsbomb 8.10.2022 

Η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται πλέον σαφώς τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας – Απόλυτη εμπιστοσύνη στη συμμαχία με την Ελλάδα και ενέργειες για περαιτέρω ενίσχυσή της. Συνεχή βήματα προς την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος κάνει η Χώρα μας, όχι μόνο με στοχευμένες κινήσεις στα εξοπλιστικά, αλλά δημιουργώντας έναν πανίσχυρο άξονα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα απαντά με ετοιμότητα επί του πεδίου, αλλά και ενίσχυση των συνεργασιών με χώρες - «κλειδιά» στη διπλωματική σκακιέρα. Η πανίσχυρη Αίγυπτος, το καθοριστικό Ισραήλ, αλλά και οι πυρηνικές δυνάμεις Γαλλία και ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η παρουσία του θηριώδους αμερικανικού αεροπλανοφόρο USS George H.W.

Bush στη Σούδα προκαλεί νευρικό κλονισμό στον Ταγίπ Ερντογάν, που φέρεται να σχεδιάζει τρόπους επίθεσης στην πανέτοιμη για αντίδραση Ελλάδα. Η παρουσία του συμβόλου της στρατιωτικής ισχύος της Αμερικής στον ναύσταθμο της Σούδας αποτελεί σαφέστατα μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, ένα ακόμα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Χώρα μας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας.

Αμερικανική πρεσβεία: Ισχυρότεροι από ποτέ οι αμυντικοί δεσμοί Ελλάδας ΗΠΑ Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George H.W. Bush» που κατέπλευσε στη νατοϊκή προβλήτα στον κόλπο της Σούδας, καλωσορίζει με μήνυμά της μέσω Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα. Στο ίδιο μήνυμα, η αμερικανική πρεσβεία υπογραμμίζει πως οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από ποτέ και διαμηνύει ότι η διμερής εταιρική σχέση τους ενισχύει το ΝΑΤΟ και καθιστά την περιοχή πιο ασφαλή.

Σημειώνεται, πως στην ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας παρατίθεται και η ανακοίνωση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική (Έκτος Στόλος των ΗΠΑ) για τη χθεσινή προγραμματισμένη επίσκεψη του εροπλανοφόρου George H.W. Bush στον κόλπο της Σούδας. Όπως σημειώνεται, η επίσκεψη στο λιμάνι παρέχει την ευκαιρία να ενισχυθεί περαιτέρω η διαρκής σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και να δοθεί η ευκαιρία στο ναυτικό του «George H.W. Bush» να γνωρίσει τον πολιτισμό του συμμαχικού έθνους.

Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως «η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών». Είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, όπως και ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν.

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα, με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και στρατιωτική ετοιμότητα, έχει καταφέρει να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των θέσεών της και να πάρει στο πλευρό της υπερδυνάμεις όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας έναν σύμμαχο με αταλάντευτες θέσεις, πολιτική πυγμή και στρατιωτική ισχύ που ενισχύεται συνεχώς.




Τι σηματοδοτεί η επικύρωση των «δημοψηφισμάτων» από τη Ρωσία
  


Πηγή: 5Pentapostagma.gr Newsroom118 Η πρωτοφανής κλιμάκωση της ρητορικής από πλευράς Άγκυρας την περίοδο αυτή, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το «πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί» στρατιωτικοποιώντας την κατάσταση, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα, γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης, σε νέα ανάλυση του.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Η Τουρκία δείχνει πολύ διστακτική για ανάληψη επιθετικής ενέργειας με καθαρά στρατιωτικούς όρους, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μία μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση ενώ ταυτόχρονα δεν είναι ευνοϊκές για την ίδια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αφού ειδικά τώρα απαιτείται από το ΝΑΤΟ συμπαγές συμμαχικό πνεύμα έναντι της Ρωσίας και θα είναι κατακριτέα κάθε ενέργεια διάσπασης της Συμμαχίας σε ένα ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης μεταξύ δύο μελών της.

Η Άγκυρα επικαλείται το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου προκειμένου να εκθέσει την πλευρά μας και να προκαλέσει μία μικρού εύρους στρατιωτική εμπλοκή, η οποία όμως θα της εξασφαλίσει μία γρήγορη νίκη την οποία θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τη Χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα την εκμεταλλευτεί και ψηφοθηρικά ενόψει των εκλογών. Φαίνεται ότι η Άγκυρα απεργάζεται και άλλο σενάριο «παλιάς συνταγής» το οποίο οδηγεί μαθηματικά σε εμπλοκή με την Ελλάδα.

Προβοκάτσια με συνταγή τύπου Ίμια. Η παρεμπόδιση – απαγόρευση με τουρκικά πολεμικά σκάφη της μετακίνησης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό νησί το οποίο υπόκειται κατά την Άγκυρα σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, θα μπορούσε να προκαλέσει κορύφωση της έντασης Ο ίδιος μάλιστα στην ίδια εκπομπή στοχοποίησε τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες την ελληνική κυριότητα των οποίων αμφισβητεί η Άγκυρα.

Τοποθέτηση ελληνικών σημαιών με σκοπό την προβοκάτσια Μία τέτοια ενέργεια σε ακατοίκητη/ες νησίδα/ βραχονησίδα/ες καθιστά ευκολότερο το τουρκικό εγχείρημα, αφού μειώνεται σε μηδενικό βαθμό η απώλεια ζωής πολιτών και αποκαθίσταται το τουρκικό σύμβολο (σημαία) επί «αμφισβητούμενης κυριότητας» κατά την Τουρκία νησιωτικού εδάφους, σε απάντηση προηγούμενης «προκλητικής ελληνικής ενέργειας», την οποία θα έχει «στήσει» η Άγκυρα. Σε συνέχεια τούτου, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να απαντήσει προκαλώντας στρατιωτική εμπλοκή εμφανιζόμενη ως η επιτιθέμενη.

Οι δυνατότητες των ΤΕΔ να εξασφαλίζουν ημέρα και νύχτα φωτογραφίες και βίντεο από το χώρο του Αιγαίου και ιδιαίτερα από νησιωτικές περιοχές με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ), τους παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σχετικό εποπτικό υλικό που θα απαιτείτο σε μία τέτοια επιχείρηση, παρουσιάζοντας την εικόνα που επιθυμεί η Άγκυρα ώστε να εκθέσει τη Χώρα μας.

Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, διαφαίνεται ότι η τουρκική πλευρά εκπαιδεύεται στο σενάριο αυτό, με το οποίο δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης ενός μικρού επεισοδίου χωρίς χρήση πυρών, θέτοντας τη Χώρα μας προ του διλήμματος να ενεργήσει στρατιωτικά απέναντι στο τουρκικό εθνικό σύμβολο το οποίο ενώνει όλους τους Τούρκους, σενάριο που παραπέμπει στην κρίση των Ιμίων. Δεν αποκλείεται η προβοκάτσια αυτή όπως προαναφέρθηκε, να συνδυαστεί και με την παρεμπόδιση ελληνικού πλοίου μεταφοράς στρατιωτικού υλικού σε νησί – μικρόνησο το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι υπόκειται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καθώς και με τη χρησιμοποίηση μεταναστευτικών ροών στις στοχοποιημένες από την τουρκική πλευρά νησίδες/βραχονησίδες, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική ενέργεια.




Ψευδοκράτος της Κύπρου σε ΟΗΕ: Αναγνωρίστε μας ή εγκαταλείψτε μας
  


Πηγή: 5Apostagma.gr Newsroom 10.10.20221 Πυρά κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ εξαπέλυσε ο «Υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους. Προθεσμία ενός μήνα στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) έδωσε το ψευδοκράτος, ζητώντας είτε να το αναγνωρίσει, είτε να αποχωρήσει. Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτογρούλογου δήλωσε στη τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η UNFICYP δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα. ανέφερε στην εφημερίδα πως η UNFICYP, η οποία διαθέτει δύο στρατόπεδα στα κατεχόμενα και ένα σημείο επαφής, έλαβε άδεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) για να εκτελεί τα καθήκοντά της στην Κύπρο. «Η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) ή θα αποχωρήσουν επίσης από την τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Ο κ. Ερτογρούλογλου δήλωσε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Νέα Υόρκη συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων Ζαν Πιερ Λακρουά και αφού τους υπέβαλαν το προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» (SOFA), τους ανέφεραν ότι θα κάνουν νέα βήματα για την αναγνώριση.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επανεξετάσουν το προσχέδιο. «Είπαν ότι θα απαντήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά εμείς τους δώσαμε έναν επιπλέον μήνα. Ως τδβκ, τους λέμε ξεκάθαρα ‘κοιτάξτε, δεν είναι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση που θα εγκρίνει την αποστολή σας στην τδβκ, είμαστε εμείς. Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Μετά το 1974, ζούμε με τη ασφάλεια του τουρκικού στρατού, εάν οι στρατιωτικοί του ΟΗΕ εγκαταλείψουν την τδβκ, θα φύγουν»




Αναστασιάδης: Ο ΟΗΕ και η ΕΕ φέρουν ευθύνη για Κυπριακό και Τουρκία
  


5αποσταγμα gr Newsroom Δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος ηγέτης που να μην κατέβαλε προσπάθειες συνειδητά, για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα Δεν υπάρχει επίσης πολιτική δύναμη που να μην συνεισέφερε με την δική της συμβολή. Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στην αντικατοχική εκδήλωση αναφέρθηκε στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην αξίωση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

«Όλη η προσπάθεια, η μη υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου ήταν πώς να αναλωθεί άγονος ο χρόνος, προκειμένου να εξοστρακιστεί ο κ. Ακκιντζί, να έρθει ο σημερινός εγκάθετος, ο οποίος υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές της Τουρκίας. Αυτό επεδίωκαν και αυτό αποδεικνύεται από τις καταθέσεις πλέον προτάσεων που παρέθεσαν στον ΓΓ στις 25 Απριλίου 2021 όταν πλέον ανερυθρίαστα προέβαλαν την αξίωση για λύση δύο κρατών. Ενάντια στα ψηφίσματα των ΗΕ, ενάντια στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενάντια στις αρχές και αξίες γενικότερα της παγκόσμιας τάξης ή της ΕΕ», είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια