Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1810

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαριλάου Τρικούπη που ανήγειρε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου
  

“Η προτομή του Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί την εκπλήρωση ενός μεγάλου χρέους, ως Πελοποννήσιοι και ως Κορίνθιοι, προς τον πολιτικό αυτό άνδρα, ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου, το οποίο θεωρείται εξόχως σημαντικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το περασμένο Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Χ. Τρικούπη, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, προς τον οποίον ο περιφερειάρχης επέδωσε αντίγραφο της Σφραγίδας της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Η προτομή -που εγκαταστάθηκε στον ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο του περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης της Περιφέρειας- αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο χώρος στον οποίο τοποθετήθηκε παραχωρήθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία της Διώρυγας “Γέφυρα Α.Ε.”.

“ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΕΟΣ” 

“Συγκινημένος και υπερήφανος” δήλωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, για το γεγονός ότι -όπως τόνισε- “εκπληρώνεται ένα μεγάλο χρέος” προς τον Χαρίλαο Τρικούπη, “τον άνθρωπο που σχεδόν πριν 130 χρόνια εμπνεύστηκε και υλοποίησε το έργο της διάνοιξης της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, έργο που και σήμερα θεωρείται εξόχως σημαντικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες”.

Επισήμανε δε, ότι η διάνοιξη της διώρυγας -αλλά και η τεράστια ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στη χώρα μας, την οποία επέτυχε ο Τρικούπης, έγινε σε μια μια εποχή που δεν υπήρχαν οικονομικά “πακέτα” από την Ευρώπη.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και Κορινθίων, καθώς και με την ΑΕΔΙΚ, προς τους οποίους εξέφρασε ευχαριστίες.

“ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΗΝ ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑ” 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, στην ομιλία του μετά τα αποκαλυπτήρια, ανέλυσε τα πολιτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά επιτεύγματα του Χαρίλαου Τρικούπη, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω πολιτικός “μεταμόρφωσε όλη αυτή τη δυστοκία, όλη αυτή την αποξένωση που υπήρχε στην Ελλάδα με τα έργα τα οποία άφησε” μέσα από “το τρίπτυχο δημοκρατία, εξωτερική πολιτική και εσωτερική ανασυγκρότηση”.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “ο Χ. Τρικούπης υπηρέτησε την πολιτική ως τέχνη και όχι ως τεχνολογία” για να αντιδιαστείλει ότι “σήμερα η πολιτική, παγκοσμίως, μετατρέπεται από τέχνη σε τεχνολογία” παρατηρώντας ότι πλέον “υποκείμεθα κατά τρόπο αφόρητο στο λεγόμενο πολιτικό μάρκετινγκ.

Η εικόνα κυριαρχεί η εντύπωση κυριαρχεί. Το έργο πάει πίσω, η πράξη πάει πίσω και μέσα σε αυτό τον κατακλυσμό της εικόνας, η πολιτική παύει να έχει διάρκεια”.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 

Νωρίτερα, στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο υφυπουργός αρμόδιος Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, οι βουλευτές Κώστας Κόλιας και Γιώργος Ψυχογιός, οι δήμαρχοι Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης και Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα του υφυπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα.

Παρέστησαν επίσης στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου, εκπρόσωποι της ΑΕΔΙΚ “Διώρυγα”, φορέων, συλλόγων, φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.
Π. Νίκας για την ημέρα μνήμης εθνικών ευεργετών, “οι Ελληνες πρέπει να θυμόμαστε πάντα τι προσέφεραν κάποιοι άνθρωποι για εμάς”
  


Η ημέρα μνήμης των εθνικών ευεργετών τιμήθηκε σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου -όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος παρέστη στην επιμνηµόσυνη δέηση που τελέστηκε στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, όπου και κατέθεσε στεφάνι στη συνέχεια, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει “οι Ελληνες να θυμόμαστε πάντα τι προσέφεραν κάποιοι άνθρωποι για εµάς για να έχουµε µια καλύτερη ζωή, µια καλύτερη παιδεία µια καλύτερη υγεία και να επιτύχουμε τους εθνικούς στόχους”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης όχι μόνο στους εθνικούς ευεργέτες αλλά και στους τοπικούς, επισημαίνοντας ότι και οι περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέδειξε σημαντικό αριθμό ευεργετών.

Παρόντες στη σημερινή εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συµβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, εκπρόσωποι του Δήμου Τρίπολης, των Ενόπλων Δυνάµεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων κ.α.
Σύσκεψη για οικονομικά και άλλα θέματα υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα
  
Η προετοιμασία για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2023, ώστε εγκαίρως να έλθουν προς έγκριση από τα αρμόδια συλλογικά της όργανα, αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα σύσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας συγκάλεσε σήμερα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν -και μέσω τηλεδιάσκεψης- οι 5 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και οι διευθυντές διοικητικού και οικονομικού, από την έδρα, όπως και από τις 5 Π.Ε., συζητήθηκε επίσης το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας -η οποία αποτελεί αναγκαιότητα, λόγω των διεθνώς διαμορφούμενων συνθηκών.

Οπως τονίστηκε θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού κατά 15% της κατανάλωσης στον δημόσιο τομέα, με τρόπους μεταξύ των οποίων τήρηση συγκεκριμένης θερμοκρασίας στους χώρους χωρίς καμία υπέρβαση, αλλά και αποκλεισμός ατομικών μέσων θέρμανσης ή ψύξης στα γραφεία. Προς τούτο θα οριστούν υπεύθυνοι, ενώ θα γίνονται και έλεγχοι.

Τέλος, στην ίδια σύσκεψη, υπογραμμίστηκε για μία ακόμα φορά από τον περιφερειάρχη, όσον αφορά στην κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων, ότι απόλυτη προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών, ενώ σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει έλεγχος από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ως προς την αναγκαιότητα των μετακινήσεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις -όπως επισήμανε- θα πρέπει να γίνεται χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου.
Από τις δραστηριότητες της Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα
  


* Σύσκεψη εργασίας στο Διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας είχε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος με Υπηρεσιακούς Παράγοντες της Δ.Α.Ο.Κ., της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας και συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών κ. Αθηνά Κόρκα, κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο (Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, κ. Αναστάσιο Γκιολή και κ. Χαρίλαο Βυτινιώτη. Το θέμα ήταν η πορεία των αυτοψιών στις πληγείσες καλλιέργειες των αμπελοειδών της Κορινθίας, που επλήγησαν αρχικά από τον καύσωνα και μετέπειτα από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού. Το συμπέρασμα ήταν βάσει χρονοδιαγράμματος, η σταδιακή ολοκλήρωση του έργου εκτίμησης και ολοκλήρωση των αποζημιώσεων μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Επίσης συζητήθηκε και η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων από τις πυρκαγιές 2021.

** 40 Απινιδωτές παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη, παρουσία Αντιπεριφερειαρχών Περιφερειακών Ενοτήτων, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Υγείας και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Από την Π.Ε. Κορινθίας παρέλαβαν οι Αντιπεριφερειάρχες κα Αθηνά Κόρκα και Αναστάσιος Γκιολή για το Διοικητήριο. Εκπρόσωποι των Δήμων Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Κορινθίων, Σικυωνίων και Εκπρόσωποι Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια