Header Ads

Οκτώβριος! Ο μοιραίος μήνας για τη διάλυση της Τουρκοοθωμανικής αυτοκρατορίας /Φ.1810

  

Γράφει ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης*


Η έναρξη της διάλυσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ξεκίνησε με τη διάλυση του Τουρκικού στόλου κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571).

  

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, Ελαιογραφία Ambroise Louis Garneray 1827

Στις 20 Οκτωβρίου 1827 έγινε η ναυμαχία στον όρμο του Ναβαρίνου, κατά την οποία οι προστάτιδες δυνάμεις (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κατέστρεψαν ολοσχερώς τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπό τον Ιμπραήμ πασά, γεγονός που σήμαινε την απαρχή της ελευθερίας της Ελλάδας.

Το μήνυμα που στέλνω στον Ερντογάν και την παρέα του είναι: Φαίνεται ότι ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μοιραίος μήνας διάλυσης της Οθωμανοτουρκικής αυτοκρατορίας. Ας πρόσεχαν και να προσέχουν. Ερντογάν Φοβού τας «Ειδούς του Οκτωβρίου».

Αι Ειδοί ήταν για τους Ρωμαίους η 15η μέρα για τους μήνες Μάρτιο, Μάιο, Ιούλιο και Οκτώβριο. Αι Ειδοί καθορίζονταν από την πανσέληνο, στο πλαίσιο του πιο αρχαίου σεληνιακού ημερολογίου των Ρωμαίων.

Αι Ειδοί του Μαρτίου του έτους 44 π.Χ. έμειναν στην ιστορία ως η ημερομηνία της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, μια ημέρα που άλλαξε τον ρουν της ρωμαϊκής ιστορίας.

Σήμερα, η φράση “Αι Ειδοί του Μαρτίου” χρησιμοποιείται και για να προσδιορίσει την “αποφράδα ημέρα”.

* Ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Δρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών
Κόρινθος 20131, τηλ. 6944280764 pharmage@otenet.gr www.gelis.gr www.pharmagel.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια