Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1806

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
 


Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022 και στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας λειτούργησε και κήρυξε τον Θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τους Εφημερίους του Ι. Ναού π. Ιωάννη Δελημπαλτά και π. Δημήτριο Στεργιόπουλο και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή δίδοντας έμφαση στο γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος ανησυχεί για το πως θα κερδίσει τον Παράδεισο, παρότι έχει όλη την ζωή μπροστά του ενώ συνήθως οι ανησυχίες αυτές είναι για μεγαλύτερους. Ο Χριστός ψυχολογώντας κατάλληλα τον νέο τον θέτει προ του διλήμματος να πουλήσει τα υπάρχοντά του και να τα δώσει στους φτωχούς ακολουθώντας Τον ή να κρατήσει τον ομολογουμένως μεγάλο πλούτο του. Όταν ο νέος αδυνατεί να αποχωριστεί τα υλικά κεκτημένα του οι Μαθητές του Χριστού, που άκουσαν τον διάλογο, αναρωτήθηκαν εύλογα, «τίς ἄρα δύναται σωθῆναι» (Ματθ. ιθ΄,25), αφού είτε μικρός είναι κάποιος είτε μεγάλος θα κάνει λάθη και σφάλματα. Ο Κύριος τους απάντησε «παρά ἀνθρώποις τοῦτο ἀδύνατόν ἐστι, παρά δέ Θεῷ πάντα δυνατά ἐστι» (Ματθ. ιθ΄,26). Για τους ανθρώπους είναι αδύνατο αλλά για τον Θεό όλα είναι δυνατά και όλες οι αμαρτίες συγχωρούνται με ειλικρινή μετάνοια. Αυτά που δεν μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν τα μπορεί ο Θεός και όσοι πιστεύουν στον Θεό δείχνοντας Του εμπιστοσύνη θα σωθούν και θα λάβουν τον Παράδεισο.

Στις ημέρες μας συντελείται σάλος παγκοσμίως περί της δικαιοσύνης των νομοθεσιών, περί των αποφάσεων των ηγετών για την διακυβέρνηση των ανθρώπων και των Κρατών και περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αποτυχία είναι παταγώδης και το σπουδαιότερο δεν οδηγεί τον άνθρωπο πουθενά. Αντίθετα η κόλαση είναι παρούσα και βιώνεται πριν την ώρα της. Βλέπετε όμως πόσο όμορφα, πόσο απλά, πόσο ανθρώπινα και πόσο αγαπητικά τα δίδαξε ο Χριστός και τα κατέγραψαν οι Άγιοι Απόστολοι και πόσο χαρακτηριστικό και σχετικό είναι το ρηθέν του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου «εἰ οὕτως ὁ Θεὸς ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ἡμεῖς ὀφείλομεν ἀλλήλους ἀγαπᾶν.

Θεὸν οὐδεὶς πώποτε τεθέαται· ἐὰν ἀγαπῶμεν ἀλλήλους, ὁ Θεὸς ἐν ἡμῖν μένει καὶ ἡ ἀγάπη αὐτοῦ τετελειωμένη ἐστὶν ἐν ἡμῖν» (Α Ιω.δ΄,11-12). Να λοιπόν ο κανόνας της ζωής, να η σπουδαιότερη νομοθεσία, να το μεγαλύτερο Ευαγγέλιο, να το σπουδαιότερο νομοθετικό κεφάλαιο που μπορεί να διέπει τη ζωή των ανθρώπων όλης της γης και να τους φέρνει στον δρόμο τον ανθρώπινο, τον φυσιολογικό, τον θεολογικό, αυτόν που οδηγεί στον Παράδεισο.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο των Κωνσταντίνας – Έλλης Ψωμαδοπούλου, πενθεράς του κ. Χαράλαμπου Τετράδη, Αστυνομικού Διευθυντού Κορινθίας και Παναγούλας Ραβινίδου, Κατηχήτριας επί πολλά έτη στον αμπελώνα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εξέφρασε συλλυπητήριες ευχές στους συγγενείς των κεκοιμημένων και ιδιαίτερα στον Αστυνομικό Διευθυντή Κορινθίας, αλλά και στην οικογένεια της αείμνηστης Παναγούλας, η οποία διηκόνησε επί πολλά έτη την Εκκλησία από την θέση της Κατηχήτριας, βοηθώντας τις ψυχές των νέων μας να συναντήσουν τον Χριστό και να απολαύσουν τον Παράδεισο.

Ο Θεός να τους αναπαύει!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΕΚΔΗΜΙΑ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑ.
  


Την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού συνταξιούχου Ιερέως Δημητρίου Γεώργα τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος την Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βέλου, πλαισιούμενος υπό πλειάδας Ιερέων.

Στον Επικήδειο λόγο του ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στο γεγονός του θανάτου πριν την σάρκωσι του Λόγου και μετά την Ανάστασι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που είναι για τους Χριστιανούς μετάβασις από «λυπηρότερα εις τα θυμηδέστερα», αφού η επίγειος ζωή μας χαρακτηρίζεται ως «κοιλάδα του κλαυθμώνος», μια και τα δεινά των ανθρώπων είναι περισσότερα από τα ευχάριστα γεγονότα. Η προπομπή του απελθόντος αδελφού γίνεται με την σύναξι των μελών της Στρατευομένης Εκκλησίας όχι ως κοινωνικό γεγονός αλλά για να επιβεβαιωθεί ότι ο Χριστιανός δεν είναι μόνος του. Προπέμπεται με προσευχές και δεήσεις από την Εκκλησία υπέρ αναπαύσεως την ψυχής του και ειδικώτερα ο Κληρικός, για τον οποίο η Εκκλησία δέεται να τον καταστήσει ο Άγιος Θεός λειτουργόν και του άνω Θυσιαστηρίου, ως κατέστησεν αυτόν κατά την επί της γης ζωή του «οικονόμον» των αγίων Μυστηρίων Του. Η Εκκλησία τιμά την ιεράρχηση των Χριστιανών, ως αυτήν εθέσπισε ο ίδιος ο Ιησούς, αποδίδουσα την τιμήν εις την Ιερατικήν αξίαν, πλην όμως μετά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου όσοι αξιωθούν της δεξιάς μερίδος, ήτοι των «προβάτων», αυτοί θα είναι «ιερείς και προφήται» εις το διηνεκές μετέχοντες της αιωνίου Ζωής και Βασιλείας! Ομίλησε για την ιερατική διακονία και προσφορά του μακαριστού Κληρικού από το έτος 1972 έως το 2008 εις το ίδιο ορεινό χωριό και όταν δια μικρό χρονικό διάστημα μετετέθη εις πεδινό χωριό εζήτησε και πάλι να επανέλθει εις την προτέρα Ενορία του. Μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατούσε να παραστή, προς την οικογένεια του εκδημήσαντος Ιερέως και ευχήθηκε την «καλήν ανάπαυσιν» του αοιδίμου Κληρικού και την άνωθεν παρηγορία της Πρεσβυτέρας, των τέκνων και λοιπών συγγενών του!

Ο μακαριστός π. Δημήτριος γεννήθηκε το 1937 και υπήρξε έγγαμος Ιερεύς και πατέρας τριών (3) παιδιών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κυρό Κυπριανό τον Αύγουστο του 1972 και τον ίδιο χρόνο έλαβε απολυτήριο από την Ι. Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής για την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Έκτοτε υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χελυδορέου Κορινθίας έως και της συνταξιοδοτήσεως του το έτος 2008.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ & ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΑΓΑΡΑ.

Ολοκληρώθηκαν προσφάτως οι εργασίες συντήρησης και δομικής και αισθητικής αποκατάστασης των σοβαρών φθορών που είχαν δημιουργηθεί με την πάροδο των χρόνων και των σεισμών στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Χιλιομοδίου και μια μακρά περίοδος είκοσι (20) και πλέον ετών έντονου προβληματισμού, στενοχώριας και ανησυχίας έλαβε τέλος. Ο Ιερέας μας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αλλά και όλοι οι ενορίτες του Ι. Ναού αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού έργου:

Πρώτα απ’ όλους να ευχαριστήσουμε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και προσωπικά τον Μητροπολίτη μας κ. κ. Διονύσιο διότι με τις πατρικές του συμβουλές, παραινέσεις και νουθεσίες και το ασίγαστο ενδιαφέρον του μας οδήγησε, σαν σωστός Ποιμενάρχης, στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματός μας.

Να ευχαριστήσουμε επίσης μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας τον Ενορίτη μας Υφυπουργό και Πολιτικό Μηχανικό κ. Νικόλαο Ταγαρά, που όχι μόνο στάθηκε δίπλα μας, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παίρνοντας προσωπικά την υπόθεση στους ώμους του την έφερε εις πέρας και μαζί με τους υιούς τους Χρήστο και Σωτήρη Ταγαρά και την Τεχνική τους Εταιρεία συνέταξαν αφιλοκερδώς την Τεχνική Μελέτη και συμμετείχαν αόκνως στην επίβλεψη του έργου.

Ο κ. Ταγαράς κατόρθωσε με προσωπική παρέμβαση να έχουμε την τιμή το έργο μας να φέρει την υπογραφή και το κύρος του Δρ. Πολιτικού Μηχανικού και Καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνου Σπυράκου, ο οποίος συνέταξε και την Οικονομική Μελέτη.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, που ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ εξασφαλίζοντας την ανάλογη χρηματοδότησή του, πράγμα πολύ σημαντικό και αναγκαίο στις μέρες μας.

Ευχόμαστε σε όλους, όσοι συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του έργου, πλούσια την ευλογία του Θεού και του προστάτη μας Αγίου Γεωργίου!

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια