Header Ads

Στρατηγική «γαλάζιας» συσπείρωσης και «επιστροφής» στο κόμμα από τον Κ. Μητσοτάκη /Φ.1805

  

Αυτό το μήνυμα πρόκειται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η λογική, λοιπόν, της αναθέρμανσης των σχέσεων με την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας τίθεται σε εφαρμογή, μαζί με ένα μπαράζ συναντήσεων και συζητήσεων με κομματικά στελέχη ανά την περιφέρεια, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται σήμερα να εκπέμψει μηνύματα συσπείρωσης και συμπόρευσης, όπως έπραξε, άλλωστε και στις τελευταίες περιοδείες του σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο.

Συσπείρωση και συμπόρευση που, μαζί με τις κινήσεις της διεύρυνσης προς το Κέντρο, εκτιμάται από στελέχη ότι φέρνει πιο κοντά τον στόχο της αυτοδυναμίας.


ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΘΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

Του Δημήτρη Γκάτσιου Έχοντας επανειλημμένα τοποθετήσει χρονικά τις εθνικές κάλπες στο τέλος της τετραετίας και σχεδόν μία εβδομάδα πριν από το πρώτο μεγάλο ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός ανοίγει τον επόμενο μεγάλο κύκλο των περιοδειών του, μετά το θερινό διάλειμμα του Αυγούστου. Μάλιστα, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τις Σέρρες με τη σημειολογία της παρουσίας του στον νομό της Μακεδονίας να εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης, τη στιγμή που ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται, έτσι κι αλλιώς, πλέον σε κατάσταση… συναγερμού, καθώς η χώρα ήδη έχει εισέλθει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο υψηλών τόνων.
  

Με την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός εκπέμπει ένα ηχηρό μήνυμα εντός του κόμματος. Οι Σέρρες αποτελούν διαχρονικά ένα από τα πλέον ισχυρά προπύργια της Νέα Δημοκρατίας στον εκλογικό χάρτη και ο κ. Μητσοτάκης, πέραν της στρατηγικής των ανοιγμάτων σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, δίνει, παράλληλα, έμφαση και στην κομματική βάση της οδού Πειραιώς, σε μία ακόμα κίνηση συσπείρωσης μπροστά στην, κατά τα φαινόμενα, διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023.

Ο ίδιος, άλλωστε, έχει διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους (αρχής γενομένης από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας) ότι η πρώτη κάλπη αντιμετωπίζεται ως τελική, σε μία στρατηγική που όχι μόνο σκοπεύει να θέσει αναχώματα στη… χαλαρή ψήφο, αλλά να επιτρέψει στην κυβερνητική παράταξη να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Η λογική, λοιπόν, της αναθέρμανσης των σχέσεων με την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας τίθεται σε εφαρμογή, μαζί με ένα μπαράζ συναντήσεων και συζητήσεων με κομματικά στελέχη ανά την περιφέρεια, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται σήμερα να εκπέμψει μηνύματα συσπείρωσης και συμπόρευσης, όπως έπραξε, άλλωστε και στις τελευταίες περιοδείες του σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο.

Συσπείρωση και συμπόρευση που, μαζί με τις κινήσεις της διεύρυνσης προς το Κέντρο, εκτιμάται από στελέχη ότι φέρνει πιο κοντά τον στόχο της αυτοδυναμίας.

«Αυτό στο οποίο επιμένω είναι ότι, σε πολύ δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται πάνω από όλα κυβερνητική σταθερότητα και αυτή η σταθερότητα, κατά την άποψή μου, υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως αυτήν την οποίαν έχουμε», σημειώνει, σε τακτική βάση, ο πρωθυπουργός.

Η αυτοδυναμία, πάντως, περνάει μέσα από περιοχέςβαρόμετρο, όπως η Μακεδονία και η Κρήτη, αλλά και κοινωνικές ομάδες, στις οποίες θα συνεχίσει να απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία, όπως η νέα γενιά, οι αγρότες και η μεσαία τάξη. Ο περιοδείες, λοιπόν, θα ενταθούν αμέσως μετά την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση, όπως και οι στοχευμένες κινήσεις στήριξης, με το πρώτο μεγάλο κύμα ανακοινώσεων να έρχεται στις 10 Σεπτεμβρίου και σε σκηνικό Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου.

Οι συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς Λίγα εικοσιτετράωρα πριν λάβει την τελική του μορφή το «πακέτο» των ανακοινώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης (με την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις Σέρρες) θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα για συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

- Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

- Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων.

- Παρουσίαση των έργων της Θεσσαλονίκης ανά θεματική ενότητα και - Συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ά και Β΄ Θεσσαλονίκης.

Οι συνομιλίες με τους φορείς θα αποτελέσουν το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της διαμόρφωσης των μέτρων θωράκισης για τον κρίσιμο χειμώνα που ανοίγεται στον ορίζοντα, αλλά και των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων στήριξης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, θα ανακοινώσει:

- Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα-φυσικό αέριο-καύσιμα.

- Μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια.

- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.

- Αύξηση στις συντάξεις, μετά από δώδεκα χρόνια.

- Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

- Πρόγραμμα «φθηνής» στέγης για νέα ζευγάρια και νέους εργαζόμενους.

- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ κ.ά.

- Αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.

capital.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια