Header Ads

«Ο Αριστοτέλης και ο Κόσμος»: 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας /Φ.1809

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΦΡΟΝΙΜΑΔΗ-ΜΑΤΑΤΣΗ
  


Υπό την Αιγίδα του Δήμου της Ηρωικής Πόλης Νάουσας και διοργανωτές το «Moυσικό Σωματείo Ωδείο Νάουσας» και την «Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και λαμπρότητα, από 2 έως 4 Σεπτέμβρη 2022 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΒΕΤΛΑΝΣ», στη Νάουσα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Ο Αριστοτέλης και ο Κόσμος». Ψυχή και εμπνεύστρια του φεστιβάλ η ποιήτρια κ. Ξανθή Χονδρού-Χιλλ που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό για την εκπλήρωση ενός προσωπικού της ονείρου 25ετίας και πλέον. Οι προσκλήσεις συμμετοχής των ποιητών έγιναν με γνώμονα την πολιτιστική διπλωματία που στοχεύει στην φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη! Έτσι κλήθηκαν ποιητές και οι αντίστοιχες πρεσβείες από όλον τον κόσμο να συμμετέχουν και το αποτέλεσμα ήταν αξιοσημείωτο. Με 22 συμμετοχές από 13 χώρες ξεκίνησε δυναμικά το πρώτο διεθνές φεστιβάλ της Νάουσας!

Αρκετές ενθουσιώδες δημοσιεύσεις για το φεστιβάλ έχουν κάνει ήδη το γύρο του κόσμου! Αρχής γενομένης από την Ινδία και τη δημοσιογράφο Prachi Gupta, ακολούθησαν δημοσιεύσεις στον Αραβικό τύπο από τον Ashraf Aboul-Yazid Ashraf Dali, στην Κίνα από το Boboa Network, στην Ουκρανία από την Ακαδημία LIK και την Elena Ananyeva και φυσικά σε όλη την Ελλάδα! Η «Φωνή της Σαλαμίνας» μετέδωσε ζωντανά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ, ενώ η εφημερίδα της Λάρισας “Ελευθερία” έκανε πρωτοσέλιδη αναφορά για τη λήξη του φεστιβάλ!

Ανάμεσα στους ποιητές που συμμετείχαν ήδη στο πρώτο φεστιβάλ ποίησης βρίσκονταν το ζευγάρι από την Πορτογαλία, που δημιούργησε το Ισπανόφωνο δίκτυο ποιητών, η Ισίλδα Νούνες και ο Άλβαρο Μάιο, ο δημιουργός του φεστιβάλ ποίησης Ρόκπορτ, Μπομπ Βίλαν από τις ΗΠΑ, αλλά και πολλοί αξιόλογοι ποιητές από την Ελλάδα, όπως ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης από τη Λάρισα, ο Ντίνος Κουμπάτης από την Σαλαμίνα, η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση από Κόρινθο, η Γιώτα Παρθενίου και ο Μιλτιάδης Ντόβας από τα Γιάννενα κ.α.

Στους συμμετέχοντες ποιητές απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα συμμετοχής καθότι όλοι τους θεωρούνται σημαντικοί ποιητές στο χώρο τους και σηματοδοτούν την έναρξη και τη συνέχεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας. Επίσης βραβεύτηκαν για το συνολικό τους ποιητικό έργο με τα ποιητικά βραβεία «Αριστοτέλης» τρεις Έλληνες ποιητές και τρεις ποιητές από το εξωτερικό. Τα βραβεία απένειμε στην τελετή λήξης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας Γιώργος Τριανταφύλλου. Τα ποιήματα όλων των συμμετεχόντων ποιητών θα συμπεριληφθούν σε ψηφιακή ανθολογία, ενώ για τους δυο χρυσούς νικητές των βραβείων θα γίνει μετάφραση από την Ξανθή Χονδρού-Χιλλ, επιλεγμένων ποιημάτων τους στα αγγλικά του βραβευμένου Έλληνα ποιητή και στα ελληνικά του βραβευμένου ξένου ποιητή. Τα βιβλία με τα μεταφρασμένα ποιήματα των χρυσών νικητών θα παρουσιαστούν στο επόμενο διεθνές φεστιβάλ ποίησης στη Νάουσα: Τα ποιητικά βραβεία «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 2022 έχουν ως εξής:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ:

ΧΡΥΣΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Δημήτρης Π. Κρανιώτης 

 ΑΡΓΥΡΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Γιώτα Παρθενίου και 

 ΧΑΛΚΙΝΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Ντίνος Κουμπάτης

ΞΕΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ :


ΧΡΥΣΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Isilda Nunes [Πορτογαλία)

ΑΡΓΥΡΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Bob Whelan [ΗΠΑ]

ΧΑΛΚΙΝΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Hussein Habash [Κουρδιστάν].

ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»:

Το βραβείο αυτό δόθηκε στις δύο ποιήτριες από Κύπρο, τη Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου [Ελληνοκύπρια] και την Aycan Sarachoglou [Τουρκοκύπρια]. Με εμφανή συγκίνηση οι δυο ποιήτριες κρατώντας σφιχτά η μία το χέρι της άλλης, ύψωσαν τη φωνή τους απαιτώντας την επανένωση της Κύπρου.

Λίστα των Συμμετεχόντων Ποιητών

Αικατερίνα Γκριγκόροβα, Βουλγαρία/Άλβαρο Μάιο, Πορτογαλία, Βιρλανδία / Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, Ελλάδα/Άντυ Ελαράμπυ, Αίγυπτος/Άιζαν Σαράχογλου, Κύπρος/Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου, Κύπρος/Γιώτα Παρθενίου, Ελλάδα/Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Ελλάδα/Έλλη Φρεγγίδου, Ελλάδα/Ισίλδα Νούνες, Πορτογαλία/ Καλλιόπη Τουφίδου, Ελλάδα- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής/Λουσίλα Τραπάτσο, Ιταλία/Ελβετία/Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση, Ελλάδα/Μικ Μέζα, Αυστραλία/Μιλτιάδης Ντόβας, Ελλάδα/Μπομπ Βίλαν, Ηνωμένες Πολιτείες/Ντίνος Κουμπάτης, Σαλαμίνα/Ξανθή Χονδρού-Χιλλ, Ελλάδα-Γερμανία/Ράνια Αγγελακούδη, Ελλάδα- Σουηδία/Χαρά Ρίζου, Ελλάδα και Χουσεΐν Χαμπάς, Κουρδιστάν.

Μουσικοί

Δόξα Γουργουλιάτου, Σοπράνο/Αναστάσης Κετίκογλου, Πιάνο/Τρύφωνας Παρπούλας, Κιθάρα,Μπουζούκι και Άννα (Τζεϊντ) Χιλλ, Ελλάδα, μουσικός.



Δεν υπάρχουν σχόλια