Header Ads

Ο υπουργός Νίκος Δένδιας, στη σκιά του Ιωάννη Καποδίστρια /Φ.1803

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  


Του Λίκκα Γεώργιου *


Η επιτυχία μιας κοινοβουλευτικής κυβερνητικής περιόδου εξαρτάται εν πολλοίς, από την επιλογή των προσώπων, που συγκροτούν το Υπουργικό Συμβούλιο. Για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, στο μέγιστο βαθμό, ο κάθε Πρωθυπουργός, καλείται να επιλέξει τους καλύτερους, μεταξύ των αρίστων, αξιοποιώντας στο έπακρον τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, τον χαρακτήρα, το ταπεραμέντο, θα λέγαμε και το τσαγανό ενόςεκάστου υποψηφίου Υπουργού, για τη συγκεκριμένη θέση .

Ένας εξ αυτών, αναμφισβήτητα είναι ο σημερινός Υπουργός των Εξωτερικών, Νικόλαος Δένδιας, που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω γνωρίσματα. Είναι γέννημα θρέμμα της κερκυραϊκής γης, ( Παξοί), που ως γνωστόν, το νησί αυτό έχει προσφέρει στον πολιτικό χώρο και όχι μόνο, πλειάδα επιφανών ανδρών, με πρώτο και καλύτερο τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Υπουργός Ν. Δένδιας μεγάλωσε σ ένα αξιοζήλευτο επιστημονικό περιβάλλον.

Ως πολιτικός, έγινε γνωστός στην διακυβέρνηση Σαμαρά, με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Εδώ και τρία χρόνια, προσφέρει τις υψηλές υπηρεσίες του, ως Υπουργός των Εξωτερικών. Ως αξιόλογος και αξιόπιστος συνομιλητής, μέσα από τις πολλαπλές επαφές του - συναντήσεις, με αντιπροσώπους κρατών και των πέντε ηπείρων, δικαίωσε τον Πρωθυπουργό για την επιλογή του. Είναι αυτός που με το επιτελείο του σχεδίασε και πέτυχε να προσδώσει μια διαφορετική εικόνα για τη χώρα μας, αυτήν ακριβώς που της ταιριάζει. Καταθέτει, με τον πλέον ενδεδειγμένο επιστημονικό και διπλωματικό τρόπο, τα προβλήματα που καθημερινά αναφύονται, αλλά και εκείνα που ήταν ξεχασμένα για δεκαετίες και βοήθησαν τον Τούρκο Πρόεδρο να φουσκώσει από εγωισμό και να αυξήσει τις απαιτήσεις του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επι των ημερών του υλοποιήθηκαν επωφελείς διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, και συγκεκριμένα με την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ Ελλάδος - Αιγύπτου, τάραξε τα επίβουλα σχέδια γειτόνων, δηλώνοντας δυναμικά το παρόν στη συγκεκριμένη περιοχή. Πήρε καθαρή και υπεύθυνη θέση υπέρ της Ουκρανίας, Υπερασπίστηκε την είσοδο της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς αστερίσκους. Είχε και έχει εποικοδομητικούς διάλογους στα διάφορα Φόρα, με προτάσεις και θέσεις ευρωπαϊκού και υπερατλαντικού ενδιαφέροντος. Εργάζεται για την είσοδο των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με θέσεις ελληνικές. Είναι ο μόνος μέχρι σήμερα Υπουργός των Εξωτερικών, που μέσα στην Πόλη, παρουσία του τούρκου Υπουργού και κρατικών τηλεοπτικών καναλιών, με στεντόρεια φωνή, παρουσίασε όλο το πλέγμα των σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών και καταλόγισε ευθύνες στη γείτονα και επίβουλο χώρα Οι απανταχού έλληνες ένιωσαν υπέροχα για αυτή τη στάση και θέση του Υπουργού.

Σε αντίθεση, με όσα συνέβησαν την προηγούμενη 5/ετία, όταν συνόδευσε τον Τούρκο Πρόεδρο, στη ελληνική Δυτική Θράκη, ο τότε Υφυπουργός των εξωτερικών της Ελλάδος, που του στέρησαν το λόγο, με πρόσχημα ότι ο τελευταίος ομιλητής είναι πάντα ο Πρόεδρος.

Αποτελεί χρέος όλων των υπαλλήλων, που εργάζονται στο Υπουργείο Εξωτερικών να ερευνούν, αναλύουν και συνθέτουν όλα τα γεγονότα και κυρίως αυτά που στεναχωρούν, γιατί τα πάντα διδάσκουν.

Το πόσο δραστήριος και ενοχλητικός παραμένει για τους πολιτικούς του αντιπάλους ο σημερινός Υπουργός των Εξωτερικών καταδεικνύεται ολοφάνερα από τα πικρόχολα σχόλια του τουρκικού τύπου.

Μετά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών, αλλά και δημοσιογράφων, βρίσκεται ο Υπουργός Νίκος Δένδιας, από τον οποίο η χώρα αναμένει πολλά και ευχάριστα γεγονότα.

Ευκαιριακά, μέσα από αυτές τις γραμμές, πρέπει να τονιστεί ότι η επιλογή του χρόνου των εκλογών, δε γίνεται επιπόλαια, ευκαιριακά και κατόπιν πίεσης. Το πότε; αποτελεί στρατηγική, που λαμβάνει πάντα υπόψη όλες τις παραμέτρους, εθνικές & ευρωπαϊκές.

* Ο Λίκκας Γεώργιος είναι συνταξιούχος εκπ/ κός & πτυχιούχος πολιτικών Επιστημών.


Δεν υπάρχουν σχόλια