Header Ads

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ /Φ.1802

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας
  


Περίληψη άρθρου 
Η συμπληρωματική καθημερινή χορήγηση μαγιάς μπύρας σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ συμβάλλει στη σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και στη βελτίωση των μεταβλητών της γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών. Η μαγιά μπύρας εκτός από τα ευεργετικά της αποτελέσματα στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε διαβητικούς ασθενείς.

Η μαγιά μπύρας παρασκευάζεται από έναν μονοκύτταρο μύκητα που ονομάζεται Saccharomyces cerevisiae και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και χρόνια.

H πρώτη δημοσίευση που αφορούσε τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ με τη χρησιμοποίηση της μαγιάς της μπύρας έγινε το 1854. Η δημοσίευση αυτή έγινε από τον Herepath, W.B., ο οποίος χορήγησε σε έναν διαβητικό ασθενή δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας κάθε μέρα επί 6 εβδομάδες και διαπίστωσε ότι θεράπευσε το διαβήτη του [1].

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα εκατόν πενήντα χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα με μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη κλινική μελέτη[2].

Στην έρευνα συμμετείχαν 84 ενήλικες (21 άνδρες και 63 γυναίκες) ηλικίας 46,3 ± 6,1 ετών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Α.

Ομάδα που έλαβε μαγιά μπύρας (έξι δισκία των 300 mg /ημέρα (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνης μαγιάς μπύρας), συνολικά 1800 mg) και Β. Ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο (έξι δισκία 300 mg/ημέρα) για 12 εβδομάδες.

Πριν και μετά την παρέμβαση μετρήθηκαν το σωματικό βάρος, το ύψος, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση τροφής (με βάση το αρχείο φαγητού 24 ωρών), το σάκχαρο αίματος νηστείας (FBS), η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το Statistical Package for Social Sciences (έκδοση 18.0). Η μελέτη διήρκεσε τρείς μήνες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι οι αλλαγές στο σάκχαρο αίματος νηστείας (FBS), στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ήταν σημαντικά διαφορετικές μεταξύ των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Υπήρχε σημαντική διαφορά στο επίπεδο σακχάρου του αίματος νηστείας, στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη στο τέλος της μελέτης μεταξύ των δύο ομάδων, μετά την αφαίρεση των επιδράσεων των βασικών τιμών (αντίστοιχα P = 0,002, P < 0,001, P = 0,02, ανάλυση συνδιακύμανσης). Οι αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος, στο αρχείο τροφής 24 ωρών, στην αντίσταση στην ινσουλίνη δεν ήταν σημαντικές [2].

Συμπεράσματα: Το συμπλήρωμα διατροφής με μαγιά μπύρας εκτός από τη συνήθη θεραπεία του διαβήτη μπορεί να βελτιώσει τις μεταβλητές της γλυκόζης στο αίμα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τι σημαίνει αυτή η βελτίωση αυτών των μεταβλητών; Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1c δείχνει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους 2 έως 3 μήνες. Ονομάζεται επίσης HbA1c, δοκιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και γλυκοαιμοσφαιρίνη.

Για άτομα χωρίς διαβήτη, το φυσιολογικό εύρος για το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης A1c είναι μεταξύ 4% και 5,6%. Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c μεταξύ 5,7% και 6,4% σημαίνουν ότι υπάρχει προδιαβήτης και μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει κάποιος διαβήτη. Επίπεδα 6,5% ή υψηλότερα σημαίνουν ότι το άτομο πάσχει από διαβήτη.

Μπορεί ένα διαβητικό άτομο να έχει καλά ελεγχόμενο διαβήτη ή διαβήτη εκτός ελέγχου, αλλά η αιμοσφαιρίνη A1c πάνω από 6,5 τοις εκατό θεωρείται διαβητική.

Στη μελέτη, η ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο ξεκίνησε με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη γύρω στο 9% και παρέμεινε γύρω στις 9%. Όμως η ομάδα που χρησιμοποίησε τη μαγιά της μπύρας έπεσε από το 9% στο 8%.Τα άτομα της ομάδας που πήρε τη μαγιά μπύρας δεν θεραπεύτηκε, αλλά μέσα σε τρεις μήνες, κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικά καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, τρώγοντας μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιά μπύρας κάθε μέρα, που θα κόστιζε περίπου τέσσερα λεπτά ημερησίως!

Σε μιαν άλλη μελέτη ομάδας ασθενών με διαβήτη χορηγήθηκε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιάς μπύρας για μόλις επτά εβδομάδες και συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα με μιαν άλλη ομάδα διαβητικών που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Οι διαβητικοί και των δύο ομάδων ξεκίνησαν με επίπεδο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c 8%. Το εικονικό φάρμακο φάνηκε να βοηθάει λίγο, αλλά η μαγιά βοήθησε ακόμη περισσότερο, με τα επίπεδα A1c να πέφτουν από το 8 σε ένα σχεδόν μη διαβητικό επίπεδο 6,6% [3].

Αυτό είναι εντυπωσιακό! Το ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι με ποιο μηχανισμό μειώνεται η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στα άτομα που χρησιμοποιούν τη μαγιά μπύρας; Είναι γνωστό ότι, όποιος μηχανισμός υπάρχει, που προκαλεί την πτώση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αυτός περιλαμβάνει το ιχνοστοιχείο ανόργανο χρώμιο. Και διερωτάται κανείς γιατί να μη χορηγηθεί συμπληρωματικά μόνο χρώμιο;

Έχει βρεθεί ότι, χορηγώντας μόνο απλό χρώμιο δεν προκαλούνται ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα [4]. Φαίνεται ότι στην αντιδιαβητική δράση της μαγιάς μπύρας συμμετέχουν οι ειδικές ίνες που περιέχει, οι βήτα γλυκάνες [5].

Οι β-γλυκάνες είναι φυσικοί πολυσακχαρίτες του κυτταρικού τοιχώματος που βρίσκονται στη μαγιά μπύρας, μύκητες (συμπεριλαμβανομένων των μανιταριών), ορισμένα βακτήρια, φύκια και δημητριακά. Οι φυσικές β-γλυκάνες προάγουν την ανθρώπινη υγεία, ασκώντας αντικαρκινική, αντιδιαβητική δράση, μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος, δρουν κατά των λοιμώξεων και έχουν ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες [6].

Η συμπληρωματική χορήγηση βήτα-γλυκάνης που βρέθηκε σε 2 έως 3 κουταλάκια του γλυκού μαγιά μπύρας την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πιο λεπτής μέσης και πτώση της αρτηριακής πίεσης μέσα σε έξι εβδομάδες[7]. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη μειώθηκε περίπου κατά μια ίντσα η περίμετρος της μέσης τους, παρόλο που δεν έκαναν σημαντικές αλλαγές στη θερμιδική τους πρόσληψη. Οι αρτηριακές πιέσεις μειώθηκαν επίσης σημαντικά, ένα αποτέλεσμα που παρατηρείται επίσης με ολόκληρη τη μαγιά μπύρας. Μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιά μπύρας την ημέρα οδήγησε σε σημαντική πτώση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία, παρεμπιπτόντως, συμβάλλει καθοριστικά στις καρδιαγγειακές και νεφρικές επιπλοκές του διαβήτη [6].

Για παραπομπές σε βιβλιογραφική τεκμηρίωση πατήστε εδώ: https://pharmagel.gr/page.php?pid=428 

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, 
Medical Life Coach
Δεν υπάρχουν σχόλια