Header Ads

Μητροπολιτικά νέα

Φ.1791

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ Ι. ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
  

Στο Ι. Ησυχαστήριο Αγίου Γερασίμου Περαχώρας λειτούργησε την Κυριακή, 8 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντύπα Νικηταρά, Προηγούμενο της Ι. Βασιλικής, Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ και τους Διακόνους του, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Αιδεσ. Πρωτ/ροι π. Ελευθέριος Χαβάτζας και π. Νήφων Αλεξίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντύπας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την παραχώρηση του Ι. Άμβωνα, αναφέρθηκε στον ηγαπημένο Μαθητή του Κυρίου μας, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και Ευαγγελιστή, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αφοσίωση και στην αγνή αγάπη που εξέτρεφε ο Άγιος προς τον Ιησού Χριστό. Ήταν ο ηγαπημένος Μαθητής, όχι γιατί ο Χριστός ξεχώριζε τους Μαθητές Του, αλλά γιατί ζούσε βίο καθαρό, διαφυλάττοντας παρθενία σώματος και ψυχής, αποτελώντας μέγα πρότυπο. Ο π. Αντύπας κατέληξε τον λόγο του προτρέποντας τους Πιστούς να διάγουν κι αυτοί βίο καθαρό, με εξομολόγηση και συμμετοχή στα Ι. Μυστήρια.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομίλησε δι΄ ολίγων αναφερόμενος στην τιμή υπό της Εκκλησίας μας των Αγίων Μυροφόρων γυναικών και των κηδευτών του Κυρίου Ιησού Χριστού, Ιωσήφ και Νικοδήμου. Ερμήνευσε παράλληλα το Δοξαστικό, που ακούγεται την Μ. Παρασκευή, στην Αποκαθήλωση και στον Εσπερινό της Κυριακής των Μυροφόρων: «Σὲ τὸν ἀναβαλλόμενον τὸ φῶς ὥσπερ ἱμάτιον…» και το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας τονίζοντας ότι, οι Άγιοι Απόστολοι κήρυξαν τον Χριστό στην Οικουμένη, διδάσκοντας, «ὃ ἀκηκόαμεν, ὃ ἑωράκαμεν τοῖς ὀφθαλμοῖς ἡμῶν, ὃ ἐθεασάμεθα καὶ αἱ χεῖρες ἡμῶν ἐψηλάφησαν, περὶ τοῦ λόγου τῆς ζωῆς» (Α Ιω. α΄, 1) και δίνοντας ακόμα και την ζωή τους προκειμένου να καταστήσουν εμάς γνώστες των σημαντικότατων για την Πίστη μας πληροφοριών αυτών και ικανούς να γευθούμε την χαρά της Αναστάσεως. Ολοκλήρωσε την σύντομη ομιλία του ευχαριστώντας τον άγιο Προηγούμενο για το κήρυγμά του και ευχόμενος στην εορτάζουσα τα ονομαστήριά της Καθηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου Ιωάννα Μοναχή, στην υπ’ αυτήν Ι. Αδελφότητα και στους ευλαβείς προσκυνητές ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος να πρεσβεύει στον Κύριο της αγάπης για έτη πολλά, σωτήρια και ευλογημένα!

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Χαλκίδα προκειμένου να ευχηθεί στον εορτάζοντα και πνευματικό του τέκνο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικόδημο Ευσταθίου.

Ο Θεοφιλέστατος βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου με αφορμή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της αοιδίμου Φωτεινής Νικολοπούλου, ομιλήσας περί της αναστάσεως των νεκρών βάσει της διδασκαλίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Απ. Παύλου, ιδιαιτέρως του ιε΄ κεφαλαίου της Α΄ προς Κορινθίους Επιστολής του και του βιβλίου του Ιώβ, του οποίου την μνήμη εόρτασε η Εκκλησία μας την προτεραία.

Την Κυριακή των Μυροφόρων ο Θεοφιλέστατος ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου ομιλήσας στους Πατέρες της Ι. Μονής και τους προσκυνητές αυτής παραλληλίζοντας εξ αντιθέτου το «εν τω κήπω» μνημείον του Ιησού Χριστού με τον «Εδεμικόν κήπον» και τονίζοντας την αγάπη των Μυροφόρων ανδρών και γυναικών, όπως και του Ευαγγελιστού Ιωάννη του Θεολόγου προς τον Κύριο ως το κατ᾿ εξοχήν γνώρισμα της «νύμφης» ψυχής προς τον «Νυμφίον» Χριστό, ο Οποίος «εξηγόρασε ημάς τω τιμίω Αυτού αίματι», προτρέποντας τους ακροατάς σε μια τέτοια αγαπητική διάθεση, ώστε να πραγματοποιηθεί η πνευματική αυτή «γαμική» σχέση με την οποία αρχίζει (στο βιβλίο της Γενέσεως ως «τύπος») και τελειώνει (στο βιβλίο της Αποκαλύψεως (ΙΘ΄,7)) η Αγία Γραφή.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΚΡΩΣΙΜΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΜΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΟΥ ΙΕΡΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ.
  

Στην Μεγαλόπολη μετέβη την Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος προκειμένου να τελέσει Νεκρώσιμο Τρισάγιο μετά κολλύβων, που ο ίδιος μετέφερε, επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμία με ευκαιρία την παρελθούσα μνήμη του Προφήτου Ιερεμία, του Οποίου το τίμιο όνομα έφερε ο μακαριστός.

Λόγω των καιρικών συνθηκών το Τρισάγιο τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, μετά το πέρας του οποίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομίλησε στον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβο Κανάκη, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αυγουστίνο Καραμπά και στα πνευματικά παιδιά του μακαριστού με παρηγορητικούς λόγους τονίζοντας ότι η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία της Αναστάσεως, καθώς με την ενανθρώπηση του Χριστού την Σταυρική Θυσία και την Ταφή Του νικήθηκε ο θάνατος. Αναφερόμενος στην προσωπικότητα, στο ήθος και στο έργο του αοιδίμου εξήρε τα πολλά τάλαντα του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αγάπη, με την οποία περιέβαλε ο μακαριστός τον ίδιο. Ολοκληρώνοντας, ζήτησε από τον άγιο Πρωτοσύγκελλο να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο, για την άδεια να τελέσει το Τρισάγιο και ευχήθηκε προς όλους να τους ακολουθεί πάντοτε η ευχή του αειμνήστου Μητροπολίτου και Πνευματικού τους πατέρα.

Ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιάκωβος αντιφωνώντας απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τον Ποιμενάρχη μας, που συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Γέροντά του και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αμοιβαίο σεβασμό, την εκτίμηση και την αδελφική αγάπη που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια