Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1780

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Επιστρέφει ο East Med; 
Το East Mediterranean Gas Forum με πλάτες αμερικανικής εταιρείας ξεκινά την δεύτερη φάση 
 

Η Αίγυπτος βάζει «φωτιά’ στην Α.Μεσόγειο κινώντας διαδικασίες για το φόρουμ της Μεσογείου στο οποίο συμμετέχουν Ελλάδα και Κύπρος-Το φόρουμ θα μετασχηματιστεί σε αμυντικό άξονα προκαλώντας οργή στην Άγκυρα Ενώ οι ΗΠΑ λεκτικά έκαναν το χατίρι των Τούρκων για μια φορά ακόμη, μπλοκάροντας ( στα λόγια βέβαια) τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, αμερικανική εταιρεία κολοσσός αναλαμβάνει δράση στο φόρουμ της Α.

Μεσογείου, βοηθώντας στην μετάβαση του όλου σχεδίου στην δεύτερη φάση, το οποίο όμως σαμποτάρουν επιδεικτικά οι Τούρκοι.Το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) και το Boston Consulting Group (BCG) ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης ανάπτυξης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Α. Μεσόγειο.

Αιγύπτιος σύμβουλος: Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας θα επαναφέρει τον ζήτημα του αγωγού East Med-Η Αίγυπτος επιθυμεί σφόδρα το έργο. Αυτή η ανακοίνωση υλοποιήθηκε στην έκθεση Πετρελαίου της Αιγύπτου 2022 (EGYPS), την κορυφαία συνεδριακή εκδήλωση με αντικείμενο το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ενέργεια για την Αίγυπτο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο, στο Κάιρο. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η BCG θα υποστηρίξει το φόρουμ της Μεσογείου (EMGF), με στόχο την ανάπτυξη ενός στρατηγικού οδικού χάρτη και ενός μοντέλου λειτουργίας βέλτιστων πρακτικών που θα ανταποκρίνεται στο όραμα του EMGF.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Osama Mobarez, Γενικός Γραμματέας του EMGF, δήλωσε: «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει ένα συναρπαστικό μέλλον ως σημαντικός πόρος για το φυσικό αέριο, που αποτελεί βασικό μοχλό της ενεργειακής μετάβασης. Το EMGF θα εξελιχθεί σταδιακά στο πιο διάσημο ενεργειακό Φόρουμ στην περιοχή της Μεσογείου. Η σημασία του EMGF υπερβαίνει την ενέργεια, και θα είναι ένας βασικός παράγοντας για την περιφερειακή ειρήνη και μια ζωτική κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία».

Ο Francesco Palmieri, Διευθύνων Σύμβουλος & ανώτερος συνεργάτης της BCG, δήλωσε ότι «είναι ενθουσιασμένος που η BCG επιλέχθηκε για να πραγματοποιήσει τη δεύτερη φάση αυτού του σημαντικού έργου, για να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό μακροχρόνιο πλάνο, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες του και να προωθήσει τη χρήση του φυσικού αερίου ως βιώσιμης πηγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να εργαζόμαστε μαζί με τις χώρες μέλη στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με άφθονο δυναμικό πόρων”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η BCG διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 για να πραγματοποιήσει την πρώτη φάση του έργου μακροπρόθεσμης στρατηγικής που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έργο. Η πρώτη φάση, μεταξύ άλλων στοιχείων, συνίστατο στην ανάπτυξη της δήλωσης οράματος, της δήλωσης αποστολής, του σκοπού και των βασικών αξιών του φόρουμ. Επιπλέον, τέθηκαν επτά στρατηγικοί στόχοι για να διατυπωθεί ο ρόλος του EMGF σχετικά με την αξία του φυσικού αερίου και των χωρών, αλλά και για την δέσμευση του ιδιωτικού τομέα και την κοινή χρήση δεδομένων.

Με λίγα λόγια το φόρουμ για την Μεσόγειο θα γίνει ένας οργανισμός με ισχύ και εξουσία, καθορίζοντας τιμές στην ενέργεια, ενώ θα μετατραπεί σε αμυντικό άξονα με κοινές δυνάμεις για την φύλαξη των ενεργειακών υποδομών, μέσα στις οποίες ευελπιστούμε ότι θα είναι τελικά και ο East Med, ενώ η Τουρκία θα είναι έξω από όλα αυτά.





Ρωσία:
«Αινιγματική» δήλωση για το πού θα φτάσει στην Ανατολική Ουκρανία – Βρετανία:
«Η εισβολή ξεκίνησε»
  


22/02/2022 - 10:29 
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέσω – αρχικά – με την «ειρηνευτική δύναμη» που έστειλε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, είναι γεγονός. Χαρακτηριστική και η δήλωση Βρετανού υπουργού που μετείχε στη συνεδρίαση της ομάδας COBRA (του συμβουλίου που συνεδριάζει για συνθήκες έκτακτης ανάγκης) στο Λονδίνο, ότι η «εισβολή ξεκίνησε».

Εξίσου χαρακτηριστικά και τα πλάνα που μεταδίδει το Al Jazeera με τις μετακινήσεις τεθωρακισμένων στο Ντονέτσκ: Ένα από τα – πολλά – ερωτήματα που απασχολούν πλέον την διεθνή κοινότητα είναι πού θα «χαράξει της γραμμή» στην Ανατολική Ουκρανία ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μέχρι πού θα φτάσει. Θα συμπεριλάβει στα σχέδια του για παράδειγμα και την Μαριούπολη, περιοχή και με ελληνικό ενδιαφέρον αφού εκεί ζουν πάνω από 100.000 ομογενείς;

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει επ’ αυτού μια «μυστηριώδης» και «αινιγματική» δήλωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που – όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA – αναφέρει ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, «προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών». Η αναφορά σε «ακριβή σύνορα των περιοχών» ίσως να υποδεικνύει ότι η λεγόμενη «κίτρινη γραμμή» που ορίζει τις «αυτόνομες» περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ δεν είναι δεδομένη.

Πάντως η Ρωσία «διαβεβαίωσε» σήμερα ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών.«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Πηγή: Με πληροφορίες από AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ






Σ. Καλεντερίδης: Χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να καταγγείλει την Τουρκία στην Κύπρο με αφορμή την Ουκρανία

  


Θεωρεί αναγκαία συν τοις άλλοις την αλλαγή πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Ανησυχούμε για τις οικονομικές επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία. Είναι η απαρχή για να επανοικοδομηθεί νέο σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη.

Τις εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα μετά την αναγνώριση των ρωσόφωνων περιοχών από τη Ρωσία και τη δρομολογούμενη εισβολή ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης, στο Γαύδος fm 88.8 και στον Ανδρέα Γερακάκη . Στάθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις των εξελίξεων λόγω των κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κρισιμότερη κατάσταση την οικονομία της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση, καθώς η Ρωσία επιθυμεί την επιστροφή των δεδομένων του 1997 στην περιοχή. Θεωρεί αναγκαία συν τοις άλλοις την αλλαγή πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.






Τηλεοπτικό διάγγελμα του Πούτιν

  


«Δεχόμαστε την διπλωματική «οδό» αλλά μέχρι εκεί- Αδιαπραγμάτευτα τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας» Διφορούμενη η πρώτη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ. Ενώ όλοι περιμένουν το πότε θα μπουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος τείνει, αλλά υπό όρους, φιλίας στη Δύση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Αλλά ξεκαθάρισε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

Newsroom






ΥΠΕΞ για Ουκρανία: «Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου»
  



Με σνακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας. 

Η ανακοίνωση:

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή.

Από Militaire News






ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια