Header Ads

«Έφυγε» ο συνεργάτης της ΦτΚ Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μιχ. Ασλανίδης φ.1780

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ 


Ιωάννης Μιχ. Ασλανίδης 
Αντιστράτηγος ε.α.


Το ξαφνικό μαντάτο έπεσε σαν κεραυνός από το Μήνυμα που έστειλε στα μέλη της η Λέσχη Καταδρομέων – Ιερολοχιτών την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 και ευρύτερα, αφού δούλεψαν τα τηλέφωνα μεταξύ των Αποφοίτων Αξιωματικών της Τάξεως 1957 Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Έφυγε από κοντά μας, μετά από σύντομο επεισόδιο υγείας και πλήρης ημερών ο Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μιχ. Ασλανίδης.

Με βαθιά συγκίνηση, φιλικό και όχι μόνο χρέος απευθύνω τα συλλυπητήριά μου από τις στήλες της εφημερίδας μας «Η Φωνή της Κορινθίας» προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ενημερώνοντας παράλληλα τους αναγνώστες της εφημερίδας μας, οι οποίοι τον θαύμαζαν επί πολλά χρόνια για την πύρινη αρθρογραφία του. Αν και η γνωριμία μου με τον Στρατηγό ανάγεται στο απώτερο παρελθόν των νεανικών μας χρόνων, εν τούτοις είναι ακόμη νωπές οι μνήμες, γιατί μας συνέδεε ένα αίσθημα φιλίας και το πνεύμα των Ειδικών Δυνάμεων, που είναι βαθιά ριζωμένο στην καρδιά και την ψυχή του «Πνεύματος Μονάδας».

Με τον Ιωάννη Ασλανίδη γνωριστήκαμε, νεαρά παιδιά, με την εισαγωγή μας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Οι Συνθήκες το έφεραν έτσι ώστε:

Μαζί παίζαμε μπάλα με την ποδοσφαιρική ομάδα της Σχολής στα πρωταθλήματα των Παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, Μαζί κατακτήσαμε τα πτυχία και ονομαστήκαμε Μόνιμοι Ανθυπολοχαγοί Πεζικού, Μαζί εκπαιδευτήκαμε επί ένα έτος στη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας, μαζί επιλεγήκαμε εθελουσίως στις Δυνάμεις Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών, Μαζί εκπαιδευτήκαμε και πήραμε ευδοκίμως -αποφοιτήσαντες από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο- το μπόλιασμα του Λοκατζή, Μαζί επιλεγήκαμε μεταξύ των αποφοίτων της βασικής εκπαίδευσης και τύχαμε τον πράσινο μπερέ μετατεθέντες και οι δύο στην Ε΄ Μοίρα Καταδρομών με έδρα τη Δράμα, γενέτειρα του Γιάννη.

Οι ανάγκες της υπηρεσίας το έφεραν έτσι ώστε να βρεθούμε στα πρώτα βήματά μας με το χιόνι στη χειμερινή διαβίωση του Λαλιά Σερρών ό,που έκτοτε ιδρύθηκε το σημερινό Χιονοδρομικό Κέντρο και ακολούθησε την επόμενη χρονιά, πάλι μαζί, η ίδρυση του Χιονοδρομικού Κέντρου στον Όλυμπο. Ήταν ωραία τα χρόνια εκείνα και είναι χαραγμένα με ό,τι καλό και ευγενές μπορούσε να επιθυμήσει η ηλικία μας.

Όλα αυτά τα χρόνια της εποχής εκείνης σφυρηλάτησαν μεταξύ μας ένα βαθύ αίσθημα φιλίας κι ενώ οι ανάγκες της οικογένειας και της υπηρεσίας μάς χώρισαν, εξακολουθήσαμε να έχουμε επικοινωνία. Ο Ιωάννης Ασλανίδης ακολούθησε τη στρατιωτική καριέρα και όπως θα δείτε στο βιογραφικό του αξιώθηκε να ανέβει στα Ύπατα Αξιώματα της Στρατιωτικής Ηγεσίας, ενώ ο υπογράφων άλλαξε πορεία στη σταδιοδρομία του μετά τη συμπλήρωση υποχρεωτικών χρόνων υπηρεσίας με εθελοντική αποστρατεία.

Οφείλω να διαβεβαιώσω τους πολυπληθείς αναγνώστες μας που χαίρονταν τα Ιστορικά Εθνικοκοινωνικά και Ελληνοχριστιανικά άρθρα του Αντιστρατήγου, Ιωάννη Ασλανίδη, ότι ο φίλος μας ήταν γνήσιος Βορειοελλαδίτης Μακεδόνας, πατριώτης, απλός, πρακτικός και κοινωνικός άνθρωπος. Αγαπούσε αυτό που έκανε και τον αγαπούσαν οι χιλιάδες των στρατιωτών και εκατοντάδες των αξιωματικών που συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Στρατηγός Ιωάννης Ασλανίδης, κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής του θητείας, αλλά και μετά την Αποστρατεία του υπήρξε αντάξιος της Πατρίδας και της Ελληνικής κοινωνίας. Πέραν από το Στρατιωτικό του ήθος, την καλοπροαίρετη ευγένεια που τον διέκρινε, την αγάπη του για τα «παιδιά της Ελλάδας», την ευρυμάθεια και το πάθος του να μεταδώσει τις γνώσεις του επ΄αγαθώ της ανθρωπότητας, ήταν και βαθιά θρησκευόμενος. Αγαπούσε τον συνάνθρωπο και τον αγαπούσαν όσοι συνεργάστηκε μαζί τους. 

Στα τελευταία δέκα περίπου χρόνια αρθρογραφούσε σε Αθηναϊκές εφημερίδες, σε εφημερίδες των Αποστράτων Αξιωματικών και στην εφημερίδα μας Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, έχοντας την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των αναγνωστών μας. Τη βοήθειά του προς τους έχοντες ανάγκη την έδινε απλόχερα και διακριτικά. Μέχρι την τελευταία του στιγμή ακόμη και ως απόστρατος Αξιωματικός παρέμεινε πιστός στον όρκο πίστεως στα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδας. Με το κοφτερό μυαλό, τις γνώσεις και την πατριωτική του διάθεση ήταν «Μάχιμος» ο Στρατηγός!

Η Οικογένειά του, που έτυχε να τη δει και τη βιώσει όπως την προκρίνουν οι θείοι νόμοι, η σύζυγός του Διαμαντούλα, η κόρη του Ουρανία και ο σύζυγός της Ιωάννης, τα αδέλφια του Μιχάλης, Χρήστος και Χαράλαμπος, ακολουθούν την παρακαταθήκη ζωής που τους κληρονόμησε και έχοντας το έλεος Του Πανάγαθου Θεού θα καμαρώνει από εκεί ψηλά τη συνέχεια, ζητώντας την ευλογία του Θεού για την πορεία τους.

Προσωπικά και οικογενειακά, που τόσο τον αγαπήσαμε, ευχόμαστε ο Θεός του Ελέους να αναπαύσει την ψυχή του απελθόντος φίλου μας και να δώσει την εξ ύψους παρηγορίαν στην οικογένειά του… Βαγγέλης Δ. Κόκκινος Ανώτερος Αξιωματικός ε.α.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αντιστρατήγου ε.α. Ιωάννη Ασλανίδη 

Ο Αντιστράτηγος (ΠΖ) ε.α Ασλανίδης Ιωάννης του Μιχαήλ (Αριθμός Μητρώου:33945) γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας του νομού Δράμας το έτος 1932 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός το έτος 1957.

Προέλευση: Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) 
Προήχθη μέχρι και το βαθμού του Αντιστρατήγου. (ΕΔ ΥΕΘΑ 28/92) 
Διοίκησε τις Μονάδες ή Διευθύνσεις Επιτελείου:

• Διοικητής 3ου ΕΤΕΘ 
• Διευθυντής 3ου ΕΓ/Χ ΙΙ ΜΠ 
• Διευθυντής 3ου ΕΓ/ΙΙΙ ΜΕΔ 
• Διοικητής ΚΕΕΔ 
• Διοικητής 1ου ΣΚΔ 
• Διοικητής ΣΜΥ 
• Διοικητής XV ΜΠ 
• Διοικητής ΣΣΕ 

Φοίτησε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στα διάφορα σχολεία του Όπλου του, καθώς επίσης και στα παρακάτω:

• Σχολή Πεζικού 
• Σχολή ΚΕΜΚ 
• Σχολή ΣΕΜ 
• Σχολή Αλεξιπτωτιστών 
• Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής (ΣΣΣΑ) 
• Ανωτέρα Σχολή Πολέμου 

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις και τιμήθηκε με τα παρακάτω παράσημα και μετάλλια για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα:

• Ανώτερος Ταξιάρχης του Παρασήμου του Τάγματος της Τιμής 
• Χρυσός Σταυρός του Παρασήμου του Τάγματος του Φοίνικα 
• Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως 
• Αστέρας Εντός Κύκλου
• Σταυρός των Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος 

Ο Αντιστράτηγος (ΠΖ) ε.α Ασλανίδης Ιωάννης υπήρξε ένα άξιο στέλεχος του Στρατού μας, που εκπληρώνοντας καθημερινά το καθήκον του, τίμησε με την προσφορά του την Υπηρεσία. Η οικογένεια του Στρατού μας, η δική του οικογένεια αποχαιρετά ένα αγαπημένο μέλος της.

Οι συνάδελφοί του νοιώθουμε βαθύτατη θλίψη μπροστά σε αυτήν την απώλεια. Με σεβασμό στον πόνο και την οδύνη, εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην οποία δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας. Ευχόμαστε από καρδιάς ο Θεός να τον αναπαύσει και να δίνει δύναμη, κουράγιο και υπομονή στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Αθήνα, 18 Φεβ 2022 

*Το παρόν βιογραφικό διαβάστηκε, τιμής ένεκεν, στην κηδεία του εκλιπόντος από τον Διοικητή των Δυνάμεων Καταδρομών Υποστράτηγο Πάρη Καπραβέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια