Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» Φ.1780

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί την Ουκρανική κρίση;


Με την έναρξη των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας χθες το απόγευμα, ο Δημοσιογράφος του NEWSBOMB.GR Κώστας Τσιτούνας, θέτει ένα καίριο ερώτημα: Ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς που υπάρχουν για την χώρα μας είναι ότι η κρίση στην Ουκρανία ενδέχεται να πυροδοτήσει μεγαλύτερη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας κατά της Ελλάδας-Τι θα κάνει ο Ερντογάν; Θα περάσει σε άλλο level τον αναθεωρητισμό του; Έτσι όπως έχουν τα πολεμικά γεγονότα σήμερα το πρωϊ, το Ντονμπάς είναι μια νέα πυριτιδαποθήκη και η στρατηγική που ακολουθεί ο Ρώσος Πρόεδρος με την αναγνώριση της αυτονομίας των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενδέχεται να ανοίξει αντίστοιχη όρεξη στην επιθετική ρητορική από την πλευρά των Τούρκων, όπως είχαν κάνει και στην Κύπρο με την εισβολή και τις δυνάμεις κατοχής το 1974.

Είναι γνωστό, άλλωστε, το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία εδώ και χρόνια τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Θράκη. Οι Τούρκοι θυμίζουμε ότι συνεχίζουν να παίζουν τα ύποπτα παιχνίδια τους στη Θράκη αναφερόμενοι πάντα σε «καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα». Βεβαίως η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία και η Τουρκία δεν είναι Ρωσία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα ο Ερντογάν δεν είναι Πούτιν και το χρέος της Τουρκίας ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά οφείλουμε να είμαστε «υποψιασμένοι» και επιφυλακτικοί, επειδή οι Τούρκοι κλιμακώνουν επικίνδυνα την επιθετικότητά τους σε όλα τα πεδία, αλλά δεν έχουν ξεδιπλώσει ακόμα το σύνολο της στρατηγικής παραλογισμού που ακολουθούν.

Προφανέστατα η Δύση δεν πρόκειται να δεχθεί δεύτερη στρατηγική αναθεωρητισμού εκτός από αυτή του Πούτιν στην Ουκρανία. Πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει όμως ο Ερντογάν μετά την κρίση στην Ουκρανία; Ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει πολύ καλά ότι αν αυτή τη στιγμή προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας, το τρένο της Ε.Ε. θα φύγει για πάντα και ενδεχομένως και το τρένο του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την οργή και των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και είναι πολύ πιθανόν ο Ερντογάν να πληρώσει τα «σπασμένα» του Πούτιν.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες καταβάλλει μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως θεσμικός παίκτης της ειρήνης που σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα για την φιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την επαρχία του Ντονμπάς. Γνώμη μας είναι πως όλα τα σενάρια είναι ανοικτά με τον απρόβλεπτο Ερντογάν που παίζει την τύχη της Τουρκίας και το κεφάλι του… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια