Header Ads

Μητροπολιτικά νέα Φ.1779

«ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ 2022» 
ΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 100.000€ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΣΕ 100 ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.
   


Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και όχι στον Ι. Ναό «ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ανδρών όπως κάθε χρόνο, λόγω των μέτρων προστασίας εξαπλώσεως της COVID19, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022, η προγραμματισμένη ετήσια Εκδήλωση Οικονομικής Ενισχύσεως Φοιτητών-Φοιτητριών «ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ 2022» από την Ι. Μητρόπολη μας.

Με την επιβαλλόμενη διακριτικότητα πάντοτε αλλά και με διάχυτη την χαρά και την ικανοποίηση στα βλέμματα όλων ολοκληρώθηκε κι εφέτος, με τη χάρη του Κυρίου, ο θεσμός αυτός, προσθέτοντας ένα ακόμη «λιθαράκι» στην ανακούφιση των εχόντων ανάγκη αδελφών μας, καθώς η παντοειδούς τρόπου βοήθεια των αναξιοπαθούντων, γενικά, αποτελεί την μέγιστη προτεραιότητα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, μετά την σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων.

Η ημέρα ξεκίνησε με την καθιερωμένη προς τιμήν των Αγίων Αποστόλων και συνεργών του Απ. Παύλου, Ακύλα και Πρισκίλλης, προστατών του θεσμού της συζυγίας, Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Στην προσφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στα δεκαπέντε χρόνια της Ποιμαντορίας του, στις ευχάριστες αλλά στις δύσκολές στιγμές, στις χαρές και τις λύπες που βίωσε όλα αυτά τα χρόνια. Στην συνέχεια έκανε έναν απολογισμό τονίζοντας ότι, το έργο αυτό δεν γίνεται για διαφήμιση και αυτοπροβολή αλλά προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας, καθώς όπως αναφέρετε στο Ι. Ευαγγέλιο: «ὅταν ποιήσητε πάντα τὰ διαταχθέντα ὑμῖν, λέγετε ὅτι δοῦλοι ἀχρεῖοί ἐσμεν, ὅτι ὃ ὠφείλομεν ποιῆσαι πεποιήκαμεν» (Λουκ. Ιζ΄, 10). Ο Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι εμείς είμαστε «υπηρέτες» του θελήματος του Θεού και δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από εκείνα που οφείλουμε να κάνουμε για τον Θεό και τους συνανθρώπους μας. Η Ι. Μητρόπολή μας είναι η πρώτη Μητρόπολη που από την εποχή του Αποστόλου Παύλου ομιλεί για την αγάπη και είναι η προκαθημένη της Αγάπης. Εμείς ταπεινά συνεχίζουμε το έργο αυτό, των χιλιάδων χρόνων, που είναι έργο συνολικό. Ότι κάναμε έγινε με αυτοχρηματοδότηση από τα παγκάρια των Ναών μας και την αγάπη των Χριστιανών μας. Η σημερινή ημέρα θεσπίστηκε για να δίδουμε αντί προικοδοτήσεων, που δίδονταν στο παρελθόν, υποτροφίες στους νεοεισαχθέντες φοιτητές και φοιτήτριες της Ι. Μητροπόλεως μας. Εκτός όμως από τις υποτροφίες δημιουργήσαμε και τμήμα Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προκειμένου να έχουμε σπουδές που να αναφέρονται στο έργο του Απ. Παύλου. Ολοκληρώνοντας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν από την θέση τους στα έργα και τις δράσεις της Ι. Μητροπόλεως μας, απευθύνθηκε στους νέους και τις νέες του τόπου μας, προτρέποντάς τους να μην μοιάσουν στους γηραιότερους, καθώς ο τρόπος που διαπαιδαγωγούνται δεν είναι πλέον ο καλύτερος. Η βία σήμερα είναι διάχυτη παντού και οι νέοι πλέον δεν συνομιλούν παρά τσακώνονται, δεν παίζουν παρά σκοτώνονται, δεν αγαπούν και δεν χωρούν στο ίδιο σπίτι. Παιδιά μου, αν αγαπάτε τον εαυτό σας, αγαπήστε πρώτα τον Θεό και θα βρείτε το καλό στο πρόσωπο του συνάνθρωπού σας. Εμείς στο όνομα του Θεού σας αγαπάμε, σας σκεπτόμαστε, προσευχόμαστε για εσάς και κατά το δυνατόν ενεργούμε για εσάς!

Στην Θ. Λειτουργία παραβρέθησαν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα, πιστοί που προσήλθαν για να προσευχηθούν και να λάβουν την ευλογία από το χαριτόβρυτο απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Ακύλα παρουσία του Βουλευτού κ. Κων/νου Κόλλια και του Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Χρήστου Πιέτρη. Οι Υποτροφίες (με την μορφή τραπεζικών βιβλιαρίων) εδόθησαν στους Αρχιερατικούς Επιτρόπους της Ι. Μητροπόλεως μας και στην συνέχεια στους Εφημερίους, ώστε να καταλήξουν διακριτικά στα χέρια των νέων σπουδαστών.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

    


Στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος λειτούργησε σήμερα Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τιμώντας την εορτή της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους.

Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι Αιδεσ. Πρωτ/ροι π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, π. Πέτρος Καγιούλης και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Γεράσιμος Λάμπος.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και στα φρικτά βασανιστήρια, που υπεβλήθη ο γηραιός Άγιος Χαράλαμπος, υπομένοντάς τα με μεγάλη καρτερικότητα και πίστη. Είχε αξιωθεί από τον Θεό να επιτελεί θαύματα, φανερώνοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου: «Ἐπὶ ἀρρώστους χεῖρας ἐπιθήσουσι, καὶ καλῶς ἕξουσιν.» (Μάρκ. ιστ΄, 18). Ωστόσο, οφείλουμε να τιμούμε και να σεβόμαστε τον Άγιο Χαράλαμπο, καθώς λύτρωσε πάμπολλες φορές τους Χριστιανούς του κόσμου και την Πατρίδα μας από τις λοιμικές νόσους της χολέρας, της πανώλης και γενικότερα τις πανδημίες. Ιδιαιτέρως σήμερα που διερχόμαστε αυτή την δύσκολη περίοδο με την πανδημία να έχει μπει στην ζωή μας δυσκολεύοντας ακόμα και τους επιστήμονες να την κατανικήσουν, είναι μια ευκαιρία να προσευχηθούμε θερμά προς τον Κύριο και στον Άγιο Χαράλαμπο για να έλθει η σωτηρία, ώστε, σύμφωνα και με τ’ όνομα του Άγιου «Χαρά – λαμπος» να έλθει και πάλι η χαρά και να λάμψει το Φως του Χριστού στην ζωή μας!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
    


Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησε χθες Κυριακή, του Τελώνη και Φαρισαίου, 13 Φεβρουαρίου 2022, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Στον λόγο του προς τους Πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην έναρξη της Εκκλησιαστικής περιόδου, του Κατανυκτικού Τριωδίου. Σήμερα είναι η πρώτη Κυριακή, αυτής της περιόδου και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας θέσπισαν να αναγιγνώσκεται στους Ι. Ναούς η Ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην παραβολή με τον Τελώνη και τον Φαρισαίο. Ο δόκιμος τρόπος «επικοινωνίας» με τον Θεό, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι δια της Προσευχής. Όταν δε αναπέμπουμε τις προσευχές μας σε Εκείνον, Του μεταφέρουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα μας και λαμβάνουμε τις ευλογίες Του. Η μετάνοια αποτελεί προσπάθεια μιας ολόκληρης ζωής. Αρκεί να υπάρξει η στιγμή εκείνη, που θα συνειδητοποιήσουμε την αμαρτωλότητά μας. Από τότε και μετά, ημέρα με την ημέρα, και με καλά έργα, δείχνοντας έμπρακτα την ειλικρινή μετάνοια μας θα λάβουμε τις επιβραβεύσεις από τον Δωρεοδότη Κύριό μας και η μετάνοιά μας θα γίνει αποδεκτή από Αυτόν Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε Ι. Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των μελών του Συλλόγου υπό την επωνυμία «Ορθόδοξη Χριστιανική και Πολιτιστική Αδελφότητα “Η Αγία Πρίσκιλλα”», ευεργετών της Ι. Μητροπόλεως μας, του οποίου το Προεδρείο, υπό την κ. Δέσποινα Μέξια, προσέφερε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Απ. Παύλου προκειμένου μετά την εκτέλεση των απαραιτήτων εργασιών τις οποίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέταξε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να στεγασθεί η Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη της Ι. Μητροπόλεώς μας. Επίσης τέλεσε και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού συμπολίτη μας Γεωργίου Χρυσούλα.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.







20 Φεβρουαρίου 2022: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ (ΙΖ΄ΛΟΥΚΑ)

ΜΙΑ ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ἔχει λεχθεῖ ὅτι, ἐάν γιά κάποιο λόγο ἐξέλειπε ὁλόκληρο τό ἱερό Εὐαγγέλιο καί διασωζόταν μόνο ἡ σημερινή εὐαγγελική περικοπή τοῦ ἀσώτου Υἱοῦ καί τοῦ φιλεύσπλαχνου Πατέρα, αὐτή θά μποροῦσε νά χωρέσει συμ πυκνωμένα ὅλη τήν ἀλήθεια τοῦ ἱεροῦ Εὐαγγελίου, τό κήρυγμα τῆς ἀγάπης, τήν πρόσκληση γιά μετάνοια καί τή συγχωρητικότητα τοῦ πολυεύσπλαχνου Θεοῦ μας. Εἶναι πασίγνωστο τό περιεχόμενο αὐτῆς τῆς παραβολικῆς διήγησης τοῦ Ἰησοῦ.

Ἡ ἀνάγνωσή της ἐπιλέγεται ὄχι τυχαῖα γιά τή θεία Λειτουργία τῆς σημερινῆς δεύτερης Κυριακῆς τοῦ Τριωδίου.

Ὁ καθένας ἀπό ἐμᾶς, σέ διάφορες περιστάσεις τῆς ζωῆς μας, ἐπιλέγουμε δρόμους ἀλλότριους τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ, βηματίζουμε σέ αὐτούς, τρέχουμε πολλές φορές, γογγύζουμε στήν ἀνωφέρειά τους καί παρασυρόμαστε στήν κατωφέρειά τους. Ἄλλες φορές ἐπιλέγουμε διε¬ ξόδους σέ ἀδιέξοδες ὁδούς, ἄλλοτε μᾶς ἐπιβάλλονται μονόδρομοι. Γνωρίζουμε ἀνθρώπους πού ξεχνοῦν νά εἶναι παρόντες στή δυσκολία ἤ τήν ἀνάγκη μας. Γεμίζουμε ἀπόγνωση καί ἀπογοήτευση. Σέ ὅλους μας ὅμως, εὐτυχῶς, ὑπάρχει ἡ ἀνάμνηση τῆς πατρικῆς ἑστίας, ἡ ἀγκαλιά καί τό χαμόγελο τοῦ Πατέρα μας πού δέν θέλει τίποτε ἀπό ἐμᾶς παρά μονάχα ἐμᾶς.

Ἡ χαρά τῆς ἐπιστροφῆς

Ἡ ἐπιστροφή μας, πού εἶναι ὁ μονόδρομος γιά τή σωτηρία μας, γίνεται αἰτία γιά γλέντι πασχαλινό. Καμία χαρά δέν εἶναι τόσο μεγάλη στήν πατρική καρδιά τοῦ καλοῦ μας Θεοῦ, ὅσο ἡ χαρά πού προξενεῖ ἡ ἐπιστροφή μας. Ὅλη ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ἀπό τήν ἀρχή μέχρι καί τό τέλος της, ἀποτελεῖ πρόσκληση γιά ἐπιστροφή στό θέλημα τοῦ Θεοῦ. Εἶναι πολλές οἱ φορές ἐκεῖνες πού ὁ διάβολος ἐνδυόμενος τό ἔνδυμα τῆς εὐσεβείας μᾶς ἐμβάλλει σέ σκέψεις γιά τό πλῆθος τῶνἁμαρτιῶν μας καί γιά τή δῆθεν ἀδυναμία μας νά ἐκζητήσουμε τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ.

Καμία ἁμαρτία ὅμως, ὅσο μεγάλη καί ἄν εἶναι, δέν μπορεῖ νά μᾶς στερήσει τή χαρά τῆς ἐπιστροφῆς, διότι ἡ μεγαλύτερη ἁμαρτία δέν εἶναι παρά μία μικρή σταγόνα μπροστά στόν ὠκεανό τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ. Αὐτή ἡ μεγάλη ἀλήθεια ὑπογραμμίζεται, ὅπως βλέπουμε ἤδη ἀπό τήν ἀρχή τῆς κατανυκτικῆς περιόδου τοῦ Τριωδίου, γιά νά κηρύξειἁμαρτιῶν μας καί γιά τή δῆθεν ἀδυναμία μας νά ἐκζητήσουμε τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ. Καμία ἁμαρτία ὅμως, ὅσο μεγάλη καί ἄν εἶναι, δέν μπορεῖ νά μᾶς στερήσει τή χαρά τῆς ἐπιστροφῆς, διότι ἡ μεγαλύτερη ἁμαρτία δέν εἶναι παρά μία μικρή σταγόνα μπροστά στόν ὠκεανό τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ. Αὐτή ἡ μεγάλη ἀλήθεια ὑπογραμμίζεται, ὅπως βλέπουμε ἤδη ἀπό τήν ἀρχή τῆς κατανυκτικῆς περιόδου τοῦ Τριωδίου, γιά νά κηρύξειπαγκόσμιο προσκλητήριο ἀγάπης καί συγγνώμης ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας.

Ὅσα θά ἀκούσουμε τό βράδυ τῆς Ἀναστάσεως στόν Κατηχητικό Λόγο τοῦ ἱεροῦ Χρυσοστόμου περί τῆς δεσποτικῆς φιλοτιμίας, ἡ παραβολή τοῦ εὐσπλάχνου Πατέρα τά περιγράφει γιά νά καλέσει τούς χριστιανούς σέ μετάνοια.

Ἡ ἄρνηση τῆς συμμετοχῆς στή χαρά

Μᾶς στενοχωρεῖ ὅλους ἡ στάση τῆς ἄρνησης τοῦ πρεσβύτερου ἀδελφοῦ. Εἶναι, δυστυχῶς, καί αὐτή μία στάση ἀναγνωρίσιμη μέσα στήν πορεία τῶν χριστιανικῶν πραγμάτων. Ὁ πρεσβύτερος ἀδελφός τῆς παραβολῆς, ἀλλά καί τῆς κάθε ἐποχῆς, στερεῖται γενναιόδωρης καρδιᾶς, στε¬ ρεῖται μεγαλοψυχίας. Δέν ἐπιθυμεῖ νά συμμετέχει στή χαρά τοῦ ἀδελφοῦ, στό Πάσχα τῆς ἐπιστροφῆς του. Αὐτό ἀπό τίποτε δέν στερεῖ τόν ἀδελφό του ἤ τούς συνδαιτυμόνες, ἀλλά μέ τόν τρόπο αὐτόν οὐσιαστικά στερεῖ καί ἀποκόπτει ὁ ἴδιος τόν ἑαυτό του ἀπό ἕνα πανηγύρι, στό ὁποῖο ὅσοι συμμετέχουν αὐξάνονται καί σέ τίποτε δέν ὑπολείπονται. Δέν θέλησε νά καταλάβει τήν τιμή τῆς συνύπαρξης, τή χαρά τῆς καθημερινῆς κοινωνίας, γι’ αὐτό καί παραπονεῖται ὅτι τάχα ὁ πατέρας του ἐκεῖνον ποτέ δέν τόν τίμησε. Ἔχει περάσει ὁ ἴδιος στόν λαιμό του τή θηλιά τῆς ἐκζήτησης τοῦ δικαίου καί θέλει μέσα ἀπό αὐτό νά χωρέσει τήν πατρική ἀγάπη. Ὁ Πατέρας χορηγεῖ τόν Παράδεισο, καί ὅμως ὁ ταλαίπωρος πρεσβύτερος ἀδελφός ξεχνάει ὅτι ἐκεῖ δέν εἰσέρχονται μόνο ὅσοι ἔχουν δίκαιο, ἀλλά καί ὅσοι «ἄδικα» ἀγαποῦν, ἐπιθυμώντας διακαῶς τήν ἐπιστροφή καί τή σωτηρία τοῦ ἀγαπώμενου προσώπου.

Ἄς παρακαλέσουμε τόν Θεό νά μᾶς ἀξιώσει νά γευθοῦμε τήν εὐλογημένη ἐπιστροφή μας στήν οἰκία ἀλλά καί στό θέλημα τοῦ Θεοῦ καί Πατρός μας καί ἄς βοηθήσουμε καί ἐμεῖς γιά τήν προετοιμασία τοῦ ἑορταστικοῦ δείπνου, γιά τήν ἐπιστροφή ὄχι μόνο ἑνός, ἀλλά πολλῶν ἀδελφῶν μας.

Ἀρχιμ. Ἄ. Ἀ.



Δεν υπάρχουν σχόλια