Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1769

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην Κόρινθο για τα έργα στην πληγείσα από την κακοκαιρία περιοχή του Σχίνου

  


Η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στα Γεράνια, στην πυρόπληκτη περιοχή του Σχίνου, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το μεσημέρι σήμερα στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο.

Οπως γνωστοποιήθηκε στην εν λόγω σύσκεψη, έχουν ήδη γίνει ορισμένες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά πρόχειρα, την κυκλοφορία στην πιο πάνω περιοχή, επισημάνθηκε ωστόσο ότι ωστόσο ότι τα μόνιμα έργα θα πρέπει να αναμένουν υλοποίηση μόλις στεγνώσει από το νερό η πληγείσα περιοχή.

Αυτό το χρονικό διάστημα, στην πληγείσα από την κακοκαιρία περιοχή επιχειρούν, μεταξύ άλλων, το Δασαρχείο, καθώς και βαρέα μηχανήματα από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ) που εδρεύει στο Λουτράκι, ενώ από αύριο Πέμπτη έγινε γνωστό ότι θα συνδράμει δωρεάν -με το σύνολο των μηχανημάτων της- η εταιρεία Ξανθάκης ΑΤΕ που εργάζεται στην κατασκευή της γραμμής Ισθμός -Λουτράκι, του Προαστιακού Σιδηρόδρομου και ήδη ορίστηκε μηχανικός της Διεύθυνσης Τ.Ε. Κορινθίας ως σύνδεσμος με την εν λόγω εταιρεία. Με την αφορμή αυτή, ο περιφερειάρχης επικοινώνησε με την εν λόγω εταιρεία και εξέφρασε ευχαριστίες για την προσφορά της.

Στη σημερινή σύσκεψη, εξ άλλου, έγινε γνωστό ότι θα διατεθεί άμεσα πίστωση 1.000.000 ευρώ, από την οποία τα 700.000 προορίζονται για αναγκαίες εργασίες στον δρόμο του Σχίνου που έχει σοβαρό πρόβλημα, ενώ τα υπόλοιπα 300.000 ευρώ προορίζονται για την διαμόρφωση των πρανών στην πληγείσα περιοχή.


Συνεργασία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον δήμαρχο Κορινθίων Β. Νανόπουλο
  Συνεργασία είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, στην Κόρινθο, με τον δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η διάθεση πίστωσης από την Περιφέρεια για το γήπεδο του Συνοικισμού και συγκεκριμένα να διατεθούν 250.000 ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον δήμο, ο οποίος θα καλύψει την υπόλοιπη απαιτούμενη πίστωση.

Επίσης, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε στον δήμαρχο ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας θα συζητηθεί η δωρεάν παραχώρηση από την Περιφέρεια στον Δήμο Κορινθίων ενός οικοπέδου 500 τ.μ. για την κάλυψη αναγκών του δήμου.

Ο περιφερειάρχης με τον δήμαρχο συζήτησαν επίσης την διάθεση από την Περιφέρεια πίστωσης 20.000 ευρώ για δύο χρόνια, μέσω προγραμματικής Περιφέρειας και Δήμου Κορινθίων, προκειμένου να στηριχθούν οι δραστηριότητες του Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου.

Τέλος, εκφράστηκε η πρόθεση να διατεθεί από την Περιφέρεια πίστωση μέχρι 20.000 ευρώ για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό κολυμβητήριο της Κορίνθου.


Πίστωση 1,2 εκ. ευρώ για το οδικό δίκτυο της Κορινθίας
  

  
Συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους Μπούτσι – Στιμάγκα και Βραχάτι – Νεμέα υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο.

Εξ άλλου, πρόκειται να διατεθεί από την Περιφέρεια πίστωση 40.000 ευρώ για τη συντήρηση και το βάψιμο 350 στύλων φωτισμού στον Ισθμό, που έχουν ταλαιπωρηθεί από την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες γενικότερα.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι μετά από σχετική θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση στα Αθίκια -σε χώρο ελεγχόμενο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας- μνημείου αφιερωμένου τους ντόπιους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Αναμένεται δε, την ερχόμενη εβδομάδα να υπογραφεί η ανάθεση της σχετικής μελέτης.


Σύσκεψη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την κακοκαιρία
  


Σε ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, η οποία προκάλεσε ήδη σημαντικές ζημιές στις περιοχές της Τριφυλίας στη Μεσσηνία, καθώς και στο οδικό δίκτυο του Σχίνου στην Κορινθία και μικρότερες στην δυτική Γορτυνία.

Το πρωί σήμερα, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, συγκλήθηκε σύσκεψη από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι τώρα, δόθηκαν οδηγίες για αποκαταστάσεις, αλλά και για λήψη επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων προβλημάτων από την κακοκαιρία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη.

Οπως έγινε γνωστό, μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει από ισχυρές βροχοπτώσεις στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο στην περιοχή Σχίνου και Αλεποχωρίου, στα Γεράνια, όπου εκτιμάται ότι σε τρεις ημέρες θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Σημειώθηκε, ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη ότι πιο οριστικές παρεμβάσεις θα γίνουν δυνατές μόλις περάσουν τα μέτωπα της βροχής και στεγνώσει, ως έναν βαθμό, το έδαφος.

Προβλήματα εκδηλώθηκαν και σε περιοχές της Αρκαδίας, ιδιαίτερα στην δυτική Γορτυνία, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εξ άλλου, στη Μεσσηνία, λόγω των ανέμων και της ισχυρής βροχόπτωσης προκλήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 27 Νοεμβρίου, κατολίσθηση βράχων στον παλαιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, στην περιοχή της Αρτεμισίας, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία για περίπου τρεις ώρες. Συνεργείο της Περιφερειακής Ενότητας απομάκρυνε από το οδόστρωμα το μεγαλύτερο μέρος των κατακρημνισμάτων και απελευθέρωσε σημαντικό τμήμα του δρόμου, αποκαθιστώντας εν μέρει την κυκλοφορία.

Αύριο Τρίτη 30 Νοεμβρίου, εξ άλλου, στην περιοχή θα μεταβεί συνεργείο του αναδόχου της εργολαβίας για τον αποχιονισμό και την άρση καταπτώσεων στον πιο πάνω δρόμο, προκειμένου με τα κατάλληλα μηχανήματα να θρυμματίσει βράχο 30 τόνων περίπου, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία.

Εξ άλλου, στην περιοχή της Τριφυλίας, την ίδια ημέρα, προξενήθηκαν ζημιές από ισχυρούς ανέμους και ανεµοστρόβιλους στις περιοχές Αγία Κυριακή και Μυρίτοβα των Φιλιατρών, σε θερμοκήπια συνολικής 30 στρεμμάτων και στις καλλιέργειες τομάτας και μελιτζάνας που γίνονταν σε αυτά, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σύγχρονο τυποποιηµένο, εγκεκριµένου τύπου, θερμοκήπιο έκτασης 10 στρεμμάτων µε όλον τον εξοπλισμό του, όπως επίσης και το συσκευαστήριο της εν λόγω µονάδας, το οποίο είχε κατασκευαστεί πρόσφατα.

Επίσης εκριζώθηκαν ή έχασαν κλαδιά περισσότερα από 1.000 ελαιόδενδρα στην ίδια περιοχή, ενώ ζημιές προξενήθηκαν σε σταυλικές εγκαταστάσεις στο Ραυτόπουλο και στο Λυκουδέσι, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς σταύλος 175 τ.µ., ενώ έχει ζημιωθεί και η παραγωγή.


Ομιλία της Νικολάκου Ντίνας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

  


Την αναγκαιότητα της συσπείρωσης όλων των Αιρετών του Β’Βαθμού της Αυτοδιοίκησης ανέδειξε κατά την ομιλία της στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2021 στην Αιδηψό της Β.Εύβοιας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου.

Η κα.Νικολάκου αναφέρθηκε στην υποβάθμιση και στην απαξίωση των Συλλογικών Οργάνων, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο οδηγεί το θεσμό της Αυτοδιοίκησης σε οπισθοδρόμηση και υπηρετεί απολύτως αντιδημοκρατικές πολιτικές απόψεις.

Η θεσμική αναβάθμιση των Αιρετών Περιφερειών είναι υπόθεση όλων μας ανέφερε χαρακτηριστικά και ως Αιρετοί έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το θεσμό που υπηρετούμε, είτε ανήκουμε σε παρατάξεις που ασκούν Διοίκηση, είτε ανήκουμε στην Αντιπολίτευση. Οι Αιρετές Περιφέρειες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε μακρύ χέρι της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Τέλος η κα.Νικολάκου με αφορμή την παρουσία του κ.Μπένου στο Συνέδριο και τις επανειλημμένες αναφορές ομιλητών στη συμβολή του για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που υπέστη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς εκτός από τη συμβολή του Σταύρου Μπένου ως Δημάρχου, η αλήθεια είναι ότι εάν δεν ήταν η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και οι αείμνηστοι Γεώργιος Γεννηματάς και Θανάσης Φιλιππόπουλος σίγουρα δεν θα είχε χρηματοδοτηθεί και δεν θα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς».

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Κωνσταντίνα Νικολάκου

Συνάντηση στην Π.Ε. Κορινθίας με εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος

  


Τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή επισκέφθηκαν την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κόρινθο, ο διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής υποναύαρχος (Λ.Σ.) Αντώνης Μάζης και ο λιμενάρχης Κορίνθου πλωτάρχης (Λ.Σ.) Παναγιώτης Κοντός. Κατά την συνάντηση, συζητήθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του Λιμεναρχείου Κορίνθου με περιπολικά και ένα ταχύπλοο, θέμα για το οποίο ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος δήλωσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα συνδρομής της Περιφέρειας μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Στην ίδια συνάντηση, εξ άλλου, τέθηκε επίσης το ζήτημα των κτηριακών υποδομών του Λιμενικού Σώματος στην Κόρινθο και το ενδεχόμενο συνδρομής της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Κορινθίας στην εκπόνηση των σχετικών μελετών.


Αναστάσιος Γκιολής 
Αντιπεριφερειάρχης Κορίνθίας

Ως Περιφερειακή Αρχή του Π.Νίκα υποσχεθήκαμε έργα που τα υλοποιούμε
  Υποσχεθήκαμε έργα για τους πολλούς που όμοια δεν είχαν ξαναγίνει την τελευταία 10ετία.Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί 

1)Εκσυγχρονισμός-Βελτιώσεις έργων υποδομών υποδομών Τ.Κ Βέλου Δήμου Βέλου-Βόχας προϋπ:2.200.000€ 

2)Αρδευτικό έργο Τ.Κ Μελίσσι Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης προϋπ 1.450.000€ 

3)Εργασίες αποκατάστασης πρανών και αντιπλημμυρικών υποδομών Τ.Κ Ροζενά Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης προϋπ 120.000€.

Οικονομική Επιτροπή 12-11-21 
Από Οικονομική Επιτροπή 19-11-21 
α) Ανάπτυξης ειδικών εξωτερικών σχεδίων αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε για εγκαταστασείς SEVESO στην Περιφέρεια Πελοποννήσου-MOTOR OIL.

β)Σύνταξη Μελετών για Προστασία,Αποκατάσταση,Ανάδειξη και Επαναχρήση ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΤΑΡΑ στα ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια