Header Ads

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK φ.1762

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ
facebook

Κυριάκος Κόκκινος
Δικηγόρος - CoachΚυριάκος Κόκκινος- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΩΝ 
29 Σεπτεμβρίου 2021 

Η προμήθεια των αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Belharra κι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, αποτελούν τη σημαντικότερη απόφαση κι επιτυχία της Ελληνικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών.


Αξίζουν συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥΠΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον ΑΓΕΕΘΑ Κώστα Φλώρο και τον ΑΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη!

Βεβαίως η συγκυρία της ακύρωσης της συμφωνίας Αυστραλίας και Γαλλίας για την πώληση στόλου υποβρυχίων, με την παρεμβολή των ΗΠΑ, αποτέλεσε τον καταλύτη, που μείωσε τις πολιτικές πιέσεις, που ασκούνταν για να μοιραστούν οι προμήθειες οπλικών μέσων στις συμμάχους, κυρίως στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι τεχνοκρατικές απόψεις των στρατιωτικών να βρουν ευήκοα ώτα των πολιτικών ιθυνόντων.

Όμως αυτή είναι η ζωή κι αυτή τη φορά ευνοηθήκαμε για να κάνουμε τη σωστή επιλογή!

Ας μην επαφεθούμε όμως στις δάφνες μας... Όταν ένας λαός επενδύει δισεκατομμύρια από το υστέρημά του, κυριολεκτικά, για να επιτύχει συνθήκη ασφαλείας με διάρκεια, οφείλει να επιδιώξει μέρος του πλούτου αυτού να παραχθεί στη χώρα και να επιστρέψει αντισταθμιστικά κι ουσιαστικά σε αυτήν υπό μορφή συμπαραγωγής, θέσεων εργασίας, απόκτησης τεχνογνωσίας, ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κι άλλα πολλά κι αυτονόητα, που τώρα είναι ώρα να διεκδικηθούν! Όχι όπως γινόταν στο παρελθόν με αντάλλαγμα χάντρες και καθρέφτες προς τους ιθαγενείς, αλλά με ουσιαστική κι επωφελή συνεργασία για τον πληρώνοντα, που για το λόγο αυτό είναι και ο κυρίαρχος παράγων της διαπραγμάτευσης!

KATHIMERINI.GR

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα – Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  


Μαξίμου: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία Όπως τονίζεται από την ελληνική κυβέρνηση:

«1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση».

Κυριάκος Κόκκινος, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων
Δεν υπάρχουν σχόλια