Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1760

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
Βουλευτής Κορινθίας


«2 σημαντικές διεθνείς συμφωνίες που προωθούν την συνεργασία της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας με την διεθνή.»
  


Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας μίλησε για2 σημαντικές διεθνείς συμφωνίες που προωθούν την συνεργασία της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας με την διεθνή, τις οποίες και θα κυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, με ευρύτερη πλειοψηφία εισάγονται στην Ολομέλεια της Βουλής, τα σχέδια νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις κυρώσεις μίας διακρατικής συμφωνίας συνεργασίας με το Μαρόκο.

Παράλληλα, στην Ολομέλεια θα εισαχθεί και η «Συμφωνία Κοινοπραξίας ELIXIR για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής Βιολογικών Δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης (ELIXIR)».

Ο κ. Δήμας, αναφέρθηκε στην αξία της επένδυσης στην επιστημονική έρευνα, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι μέσα σε ενάμιση, χρόνο η επιστήμη μέσα από την έρευνα κατάφερε να βρει το εμβόλιο, αποδεικνύει τη σπουδαιότητά της για την ανθρωπότητα. Οι δύο αυτές συμβάσεις, όπως και πολλές άλλες που έχουμε ως χώρα, τόνισε, απαντούν στις «συνέργειες και συνεργασίες που έχει η χώρα μας να αναπτύσσει με την παγκόσμια κοινότητα».

Η Ελλάδα, ανέφερε ο Βουλευτής Κορινθίας, ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. βρίσκεται στη 16η θέση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, με ένα ποσοστό που ισούται με το 1,27% του ΑΕΠ - και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται, τόσο οι δημόσιες, όσο και οι ιδιωτικές δαπάνες. Στόχος μας, είπε «να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό».

Επισήμανε πως, «οι κρατικές μας δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη είναι στο μέσο όρο των κρατών -μελών του ΟΟΣΑ, αλλά εκεί που υστερούμε είναι στις ιδιωτικές δαπάνες». Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, «προσπαθούμε να δοθούν επιπλέον κίνητρά σε επιχειρήσεις που επενδύουν ήδη στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και σε επιχειρήσεις που θέλουμε να έρθουν και να εγκαταστήσουν εδώ κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Γι’ αυτό άλλωστε αυξήσαμε τα φορολογικά κίνητρα, τις υπερεκπτώσεις δαπανών, από το 130% στο 200%. «Αν θέλουμε να επαναπατρίσουμε κάποιους από τους Ελληνες επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες που έφυγαν την περασμένη δεκαετία, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες, καλά αμειβόμενες, ποιοτικές θέσεις εργασίας», σημείωσε στη συνέχεια.

Σχετικά με τη συμφωνία με το Μαρόκο, ο κ. Δήμας ανέφερε πως ως διμερής συμφωνία, δομείται και αναπτύσσεται και αυτή με τον αντίστοιχο τρόπο όπως είναι και όλες οι άλλες που έχουμε με μια σειρά από χώρες, δηλαδή μέσα από την αμοιβαία συνεργασία των δύο επιτροπών. Για τη συμφωνία που αφορά την ελληνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ερευνητική κοινοπραξία ELIXIR, σημείωσε πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν προσωρινό μέλος, ενώ προηγούμενα συμμετείχε ως παρατηρητής. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, «γίνεται ήδη μια πολύ σημαντική δουλειά από φορείς και πανεπιστήμια», γι’ αυτό και ζήτησε από τα κόμματα που επιφυλάχθηκαν να σκεφτούν και πάλι τη στάση τους.






Χρ. Δήμας: Αναβαθμίζεται σε ΙΕΚ η Επαγγελματική Σχολή Νεμέα
  


Μια σημαντική είδηση για τη Νεμέα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ,μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Η Επαγγελματική Σχολή Νεμέας αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε Δημόσιο ΙΕΚ για τεχνικούς αμπελουργίας, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτό συνεπάγεται αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, ενίσχυση του προϋπολογισμού και βελτίωση των δομών της Σχολής. Στόχος είναι οι νέοι αγρότες που θα φοιτούν στη σχολή να αποκτούν μια ολοκληρωμένη κατάρτιση στα αγροτικά θέματα (μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση επιπέδου 5, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους, να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους και το εισόδημά τους.

Η λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, θα είναι διετούς δωρεάν φοίτησης ενώ η οργάνωση και λειτουργία τους έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια