Header Ads

Ο ποιητικός λόγος στην ελληνική μουσική! φ.1759

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ο ποιητικός λόγος στην ελληνική μουσική!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Οι «Αλκυονίδες» αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι με το δικό τους ιδιαίτερο μουσικό τρόπο!


Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 , οι «Αλκυονίδες» αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι με το δικό τους ιδιαίτερο μουσικό τρόπο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» κατορθώνει, μέσα από την ποίηση, τη μουσική και τον χορό, να αγγίξει και θεραπεύσει την ψυχή μας από τα σκοτεινά, τα βάρβαρα και τα δύσκολα που βιώνουμε καθημερινά, προτείνοντας ένα μονοπάτι γνώσης και πολιτισμού, ανώτερων αξιών και αρχών μακριά από διχόνοιες, απελπισία, θλίψη και με το βλέμμα μας ενωμένο «λίγο ψηλότερα» …!
   
Όπως και πέρυσι στην εκδήλωση με τίτλο «Ανάμεσα σε Ουρανό και Γη» , έτσι και φέτος στην εκδήλωση με θέμα «Ο ποιητικός λόγος στην ελληνική μουσική» , οι Αλκυονίδες επέλεξαν ως φυσικό σκηνικό το Ιερό του Απόλλωνα, αυτό το μοναδικής αξίας δωρικό αρχιτεκτόνημα ηλικίας δυόμισι χιλιάδων και πλέον ετών εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, που από μόνο του προκαλεί δέος στον επισκέπτη.

Με τη σύμπραξη του Δήμου Κορινθίων και του ΚΕ.Π.Α.Π., το Δ.Σ. με επικεφαλής την Πρόεδρό του, Όλγα Κονομόδη-Θωμά , έβαλαν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά καλώντας σε συμμετοχή σπουδαίους ανθρώπους του ακαδημαϊκού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας μας να μιλήσουν, να απαγγείλουν και να τραγουδήσουν μελοποιημένη ποίηση κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών εξυμνώντας για μία ακόμη φορά την Πολιτισμική μας Κληρονομιά!
  

Οι Δροσίνης, Γκάτσος, Καρυωτάκης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καββαδίας, Σκαρίμπας, Παπαδιαμάντης, Λουντέμης, Ελευθερίου, Βάρναλης, Ρίτσος, Σολωμός, Σεφέρης, Δημουλά, Χατζιδάκις, Σπανός, Μικρούτσικος είχαν την τιμητική τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον προσφάτως εκλιπόντα μοναδικό Μίκη Θεοδωράκη , όλα υπό τη μουσική υπόκρουση 5μελούς ορχήστρας (Μαριάννα Ζάχου -τραγούδι, Γιάννης Παπαχριστοδούλου -πιάνο, τραγούδι, Ηλίας Δόσκορης -κιθάρα, τραγούδι, Καλογιάννης Βεράνης -βιολί, Αποστόλης Μουρτής -μπουζούκι).

Μετά τους αρχικούς χαιρετισμούς, η εκδήλωση ξεκίνησε με την πολύ εμπεριστατωμένη ομιλία του Ν. Φωτόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Παν/μίου Πελ/σου – Ποιητή , κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην μελοποιημένη ελληνική ποίηση και του Β. Πάστρα εκ μέρους του συλλόγου «Οι φίλοι του μουσείου Γ. Δροσίνη» , ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για το έργο του συλλόγου καλώντας όλους μας να επισκεφτούμε το μουσείο.

Εντυπωσιακή για την άψογη προετοιμασία, την αρτιότητα εκτέλεσης, την αρμονία των φωνών ήταν η παιδική χορωδία του ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων, υπό την μοναδική διεύθυνση της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου , ευφραίνοντας την καρδιά μας με τις αγγελικές φωνές των παιδιών, που απήγγειλαν και τραγούδησαν ποίηση του Μ.Θεοδωράκη ( Μες την καρδιά μου κλείνω την Ελλάδα ), Γ. Δροσίνη-μουσική Μ.Θεοδωράκη ( Τι θέλω ) και του Δ.Λάγιου-Οδ. Ελύτη ( Τρελλοβάπορο ). Πόσο μοναδική αυτή η προσφορά στα παιδιά των Κορινθίων, που έρχονται σε επαφή με αυτούς τους γεμάτους αξίες, όραμα κι ελπίδα αγωνιστικούς στίχους!!!

Η απαγγελία του ποιήματος «Μήπως» του Γ. Δροσίνη από την Ευαγγελία Πανούση (Συγγραφέως, Ποιήτριας, Αφηγήτριας) συγκλονιστική, προβλημάτισε με τους επίκαιρους στίχους καλώντας μας να γνωρίσουμε καλύτερα το έργο του μεγάλου ποιητή.

Ιδιαίτερης έμπνευσης στιγμή της εκδήλωσης ήταν το άκουσμα σε βίντεο του «Ορφικού Ύμνου προς τον Απόλλωνα» και του «Ύμνου προς την Σελήνη-Όσα άστρα γύρω βρίσκονται» της Σαπφούς, σε μετάφραση Ελύτη-Ξυδάκη!

Με λόγια του Γεωργίου Σεφέρη έκανε την σεμνή, χωρίς ιδιαίτερες προσφωνήσεις, είσοδό του ο Γρηγόρης Βαλτινός , πρωταγωνιστής της βραδιάς ! Η αισθαντική, μοναδική φωνή του καθήλωσε το κοινό, σε πλήρη αρμονία και συγχρονισμό με τον Κορίνθιο μαέστρο και πιανίστα, Γιάννη Παπαχριστοδούλου, και τους υπόλοιπους μουσικούς της ορχήστρας απαγγέλλοντας ποίηση, τραγουδώντας αξέχαστα μελοποιημένα τραγούδια, κυρίως, όμως, κοινωνώντας στο ακροατήριο μοναδικές προσωπικές στιγμές με τον Μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη και σταλάγματα της δικής του βιοτής!

Αποκάλυψη της βραδιάς η φωνή της Μαριάννας Ζάχου που μας μάγεψε τραγουδώντας –μεταξύ άλλων- είτε σόλο, είτε ντουέτο ιδιαίτερα απαιτητικά τραγούδια (Όμορφη και Παράξενη Πατρίδα, κ.α.), καθώς και ο Ηλίας Δόσκορης (κιθάρα) που τραγούδησε μοναδικά το «Σπασμένο Καράβι» (Γ. Σκαρίμπας-Γιάννης Σπανός), κ.α..

Η βραδιά, όμως, εκτός από ποίηση και τραγούδι περιελάμβανε και χορό.

Η ευφάνταστη σκηνοθετικά εμφάνιση στη σκηνή του Μπαλέτου της Έλενας Μιχαηλίδου , που αναδύθηκε πίσω από τους κίονες του Ιερού του Απόλλωνα προϊδέασε για κάνει ονειρικό! Ως ιέρειες και ιερέας κατήλθαν τον λόφο και δικαίωσαν τη φήμη της Σχολής χορεύοντας τους 7 χορούς του Μ.Θεοδωράκη. Ένα έργο που η δασκάλα χορού, Έλενα Μιχαηλίδου, είχε πρωτοπαρουσιάσει λίγα χρόνια πριν στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, αλλά σε αυτόν τον ιερό χώρο πήρε άλλες διαστάσεις!

Ακολούθησε η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Νεμέας υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Γιαννακοπούλου με Χρυσοπράσινο Φύλλο (Λ. Μαλένης - Μ.Θεοδωράκης), Τσάμικο (Ν.Γκάτσου - Μ.Χατζιδάκη) και «Η Μπαλάντα του Αντρίκου (Κ.Βάρναλης - Μ.Θεοδωράκης), ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Γ.Βαλτινό και την Μαριάννα Ζάχου να τραγουδούν Οδυσσέα Ελύτη «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» και τον Γ.Βαλτινό να μυεί το κοινό παροτρύνοντάς το σε προσευχή σιγοτραγουδώντας το ΄ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες και στους διοργανωτές, αναπόφευκτα δε, μου έρχεται στο νου το δίστιχο του ποιητή μας, Γ. Δροσίνη:

Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες Αλκυονίδες μέρες καρτερούν!!!

Αλκυονίδες, αγαπητή Πρόεδρε, Όλγα Κονομόδη, μας καλομαθαίνετε και ανυπομονούμε για την επόμενη εκδήλωσή σας!



*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
  Διαμεσολαβήτρια 
Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225



Δεν υπάρχουν σχόλια