Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1759

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΟΙΒΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
 


Την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2021, εορτάσθηκε στην Ι.

Μονή Αναστάσεως Χριστού στο Λουτράκι η μνήμη της Ισαποστόλου Αγίας Φοίβης της Διακόνου δια μεταθέσεως από την 3ην Σεπτεμβρίου από την Χριστιανική Αδελφότητα Γυναικών και Κορασίδων Λουτρακίου «ΑΓΙΑ ΦΟΙΒΗ Η ΔΙΑΚΟΝΟΣ» με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και Αρτοκλασία.

Την Θ. Λειτουργία ετέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής. Τον θείο λόγο εκήρυξε, τη παρακλήσει του Θεοφιλεστάτου, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος, ομιλήσας επί του Ευαγγελίου της Κυριακής και ειδικώτερον: «οὐκ ἔδει καὶ σὲ ἐλεῆσαι τὸν σύν δουλόν σου, ὡς καὶ ἐγώ σε ἠλέησα;» (Ματθ. ιη΄, 33) τονίζοντας «… ότι εκ της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής αναδύεται η πολύ λεπτή θέσις του ανθρώπου, όταν πρόκειται να αντιμετωπίση ένα ζήτημα συμπαθείας προς ένα συνάνθρωπον. Η θέσις του Ιερού Ευαγγελίου είναι απόλυτος, καθότι εκφράζει τον Παντελεήμονα Θεόν. Τούτο σημαίνει ότι η θέσις ημών προς τον συνάνθρωπον πρέπει να έχει βαθμόν συμπάθειας ίσον προς τον βαθμόν συμπαθείας του Θεού προς ημάς. Και γνωρίζομεν καλώς, ως αδύναμοι άνθρωποι, ότι ημείς είμεθα μεγάλοι προς τον Θεόν χρεωφειλέται, …επειδή διαρκώς και πολλαπλώς αμαρτάνομεν, και παρ᾿ όλα ταύτα ο Θεός … μας συγχωρεί.

Δεν είναι ως εκ τούτου, δυνατόν, ημείς να είμεθα αυστηρότεροι προς τον συνάνθρωπον, επειδή μας οφείλει ολίγα δηνάρια, δηλαδή, επειδή κάποτε ημάρτησε προς ημάς, καθότι τοιουτοτρόπως ανατρέπομεν ημείς οι ίδιοι την καταδειχθείσαν προς ημάς συμπάθειαν του Θεού… Για να μην δοκιμασωμεν και ημείς την Δεσποτικήν εγκατάλειψιν, οφείλομεν να ενεργώμεν προς τον συνάνθρωπον μας όπως ο Θεός προς ημάς. Η συγχώρησις των πλημμελημάτων δίδει στον άνθρωπον πνευματικόν αέρα και τον στεραιώνει κοντά στον Θεόν και τα ευλογημένα τέκνα Του…» Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Καθηγητή για την επικοδομητική και ωραία ομιλία του, δι᾿ ολίγων αναφέρθηκε στον εκ μεταθέσεως εορτασμό υπό της Χριστιανικής Αδελφότητος Κυριών και Κορασίδων Λουτρακίου «ΑΓΙΑ ΦΟΙΒΗ Η ΔΙΑΚΟΝΟΣ», λόγω της πανδημίας, αφού δεν ήταν δυνατή η μετάβαση των μελών της κατά την 3ην Σεπτεμβρίου στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Φοίβης, στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, στην προσωπικότητα της Διακόνου «τῆς ἐκκλησίας τῆς ἐν Κεγχρεαῖς» (Ρωμ. ιστ΄, 1), τονίζοντας τον χαρακτηρισμόν υπό του Αποστόλου Παύλου «τὴν ἀδελφὴν» ως και την ομολογία του ιδίου ότι «αὕτη προστάτις πολλῶν ἐγενήθηκαὶ αὐτοῦ ἐμοῦ» (ενθ.

ανωτ.). Επίσης αναφέρθηκε και στην συνεχή διακονία της συγκεκριμένης Χριστιανικής Αδελφότητος, υπό την προεδρία πάντοτε του εκάστοτε Μητροπολίτου Κορίνθου, από το έτος 1945 έως σήμερον στην πόλη του Λουτρακίου, με την Κατήχηση και την Φιλανθρωπία κυρίως, ώστε και αυτή να έχει γίνει προστάτις πολλών αναγκεμένων ανθρώπων.

Δεν παρέλειψε επίσης να μνημονεύσει την ιστορική αξία της συνεχούς παρουσίας στην Κορινθία της Τοπικής μας Εκκλησίας ως Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου από τους χρόνους του Απ. Παύλου με την Εκκλησία της Κορίνθου και αυτήν των Κεγχρεών, όπως αναφέρονται στους δέλτους της Καινής Διαθήκης, αφού αποτελούν μία από τις παλαιότερες Χριστιανικές Κοινότητες της Ευρώπης ως και τους συνεργούς του Απ.

Παύλου «εν τω καταρτισμώ της εν Κορίνθω αγίας Εκκλησίας», που, και με την σωματική τους παρουσία, αγίασαν τον τόπο της Κορινθίας.

Στο τέλος προσεφέρθησαν στους εκκλησιασθέντες κεράσματα εκ μέρους της Χριστιανικής Αδελφότητος «ΑΓΙΑ ΦΟΙΒΗ Η ΔΙΑΚΟΝΟΣ».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια