Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1755

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    

Πανηγύρισε κι εφέτος ο Ενοριακός Ι. Ναός Αγίας Παρασκευής Βραχατίου. Συγκεκριμένα την Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός κατά την διάρκεια του οποίου ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος ομίλησε για την εορτάζουσα Άγια Παρασκευή και τα μαρτύρια που υπέστη, έχοντας πάντοτε ως βοήθεια και όπλο της τον Τίμιο Σταυρό του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Προέτρεψε δε τους παριστάμενους Πιστούς να καθαρίζουν την καρδιά τους από τις αμαρτίες, να εργάζονται το αγαθό και τις αρετές και να αξιοποιούν σωστά την δύναμη του Τιμίου Σταυρού, ώστε να νικούν τους ορατούς και αοράτους εχθρούς, που στέκονται εμπόδιο στην πορεία προς την Ουράνιο Βασιλεία.

Σήμερα Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, ημέρα Μνήμης της Αγίας Παρασκευής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία.

Στο κήρυγμα του ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στον ιεραποστολικό ζήλο της Αγίας. Η Αγία ήταν προνομιούχος, γιατί γεννήθηκε από Χριστιανούς ευσεβείς γονείς, οι οποίοι Της δίδαξαν ενωρίς την Χριστιανική Πίστη και την ευσέβεια.

Τούτο συνέτεινε στην αύξηση της αφοσίωσης Της προς τον Σωτήρα Χριστό. Μελετούσε τον λόγο Του εκ του Ι. Ευαγγελίου και κάθε συναναστροφή Της είχε αναφορά σε θέματα Πίστεως. Όταν εκοιμήθησαν οι γονείς της διεμοίρασε την πατρική Της περιουσία στους πτωχούς και ακολουθήσασα τον παρθενικό βίο έγινε Ιεραπόστολος.

Ανέπτυξε η Αγία μια αξιόλογο Χριστιανική προσπάθεια, κυρίως με γυναίκες και ιδιαίτερα με νέες, στις οποίες μεταλαμπάδευε την Χριστιανική Της πίστη και κατάρτιζε ομάδες γυναικών για το Χριστιανικό έργο, ώστε δι’ αυτού να διαδίδεται η Χριστιανική αλήθεια σε πλήθος ειδωλολατρών, που μεταποιούντο σε πιστούς Χριστιανούς.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δια της Αγίας Παρασκευής, καλούμεθα και μεις να γίνουμε «Ιεραπόστολοι» στον χώρο μας.

Ζούμε, συνέχισε ο Θεοφιλέστατος, σε μία εποχή πνευματικά άνυδρη και όπως ακριβώς το θέρος ξηραίνει τους αγρούς από την υπερβολική ζέστη έτσι και οι ψυχές των παιδιών μας ξηραίνονται, γιατί δεν δροσίζονται από τον λόγο του Θεού. Και τούτο γιατί, δυστυχώς, τα νέα παιδιά είναι ακατήχητα και άρα ευάλωτα. Επηρεάζονται από ό,τι ακούν και ό,τι βλέπουν, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να τα κρίνουν κάτω από το φως του Ευαγγελίου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς πλέον έπαψαν να κηρύττουν τον Χριστό στα παιδιά τους, δεν τα μεγαλώνουν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Η ευθύνη, βέβαια, βαραίνει και τους Ιεροκήρυκες, γιατί, ενώ έχουμε Κατηχητικά σχολεία, δεν είναι πλέον γεμάτα, όπως παλιά, από παιδιά, που προσέρχονται για να παρακολουθήσουν και να ακούσουν τον λόγο του Θεού.

Προέτρεψε δε τους πιστούς να έχουν σαν πρότυπο την Αγία Παρασκευή στον Ιεραποστολικό ζήλο και όλοι όσοι τους αξίωσε ο Θεός να είναι συνδημιουργοί Του, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», να τα στηρίζουν με πνευματικούς λόγους, να διδάσκουν τον Χριστό και το Ευαγγέλιο Του, ώστε η οικογένειά τους, η οικογένεια των παιδιών τους και ολόκληρη η Κοινωνία μας να προάγονται και να οδηγούνται από το φως του Χριστού! Ως επίλογο μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου στους πανηγυριστές και προσκυνητές του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής Βραχατίου.


ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  


Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Άννης Κορίνθου χοροστάτησε το Σάββατο εσπέρας, 24 Ιουλίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος κατά τον Μέγα Εσπερινό, πλαισιούμενος από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο άγιος Κεγχρεών στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Θεοπρομήτορα Αγία Άννα, που η Ι. Παράδοσις της Εκκλησίας διέσωσε και το όνομα και την πληροφορία ότι, ενώ ήταν στείρα και μεγάλη σε ηλικία, αξιώθηκε να γίνει μητέρα της Μητρός του Κυρίου «εξ επαγγελίας», δηλαδή, με θαυμαστό τρόπο και ιδιαίτερη ευλογία του Θεού. Το γεγονός αυτό παραπέμπει στην ανάλογη περίπτωση της Σάρρας, συζύγου του Αβραάμ, της οποίας ο υιός της Ισαάκ «γεγέννηται ….. διὰ τῆς ἐπαγγελίας.» (Γαλ. δ΄, 23). Όλοι μας, τόνισε ο Θεοφιλέστατος, έχουμε γεννηθεί «εκ θελήματος σαρκός», με φυσιολογικό τρόπο και είναι αλήθεια ότι ο γάμος δια της τεκνογονίας συνεχίζει το δημιουργικό έργο του Θεού. Ο Ευαγγελιστής Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος όμως ομιλεί για μία άλλη γέννηση: «ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ, οἳ οὐκ ἐξ αἱμάτων, οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκός, οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρός, ἀλλ᾿ ἐκ Θεοῦ ἐγεννήθησαν.» (Ιωαν. α΄, 12-13),δηλαδή, όσοι πιστεύουν και αποδέχονται τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή και ρυθμίζουν την ζωή τους σύμφωνα με τα Ευαγγελικά προστάγματα και τους λόγους του Ιησού Χριστού, έχουν το χάρισμα να είναι «τέκνα Θεού» και τέκνα «της επαγγελίας». Επίσης, όλοι όσοι μετανοούν και αποφασίζουν να αλλάξουν τρόπο ζωής, να φέρουν τις αποτυχίες τους στο επιτραχήλιο του Πνευματικού, να λάβουν την άφεση εξ’ αυτού και να συνεχίζουν να ζουν όχι όπως πριν αλλά ανακαινισθέντες εν Χριστώ, προσέχοντας να μην επιστρέψουν στις προηγούμενες αμαρτίες ή ακόμα και σε καινούργιες, και αυτοί είναι τέκνα Θεού «εξ επαγγελίας».

Ολοκληρώνοντας ο άγιος Κεγχρεών, έθεσε το ερώτημα εάν όλοι εμείς είμαστε «τέκνα Θεού». Κατά πόσο, δηλαδή, επιστεύσαμε και δεχθήκαμε τον Σωτήρα Χριστό ως Λυτρωτή, κατά πόσο συνδεόμεθα μαζί Του δια της προσηλώσεως στους λόγους Του και τις εντολές Του, αλλά και δια της μετοχής μας στα μυστήρια της Εκκλησίας, ως και κατά πόσο η μετάνοιά μας είναι πλήρης και οριστική. Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά προκύπτουν εξ’ αφορμής της μνήμης της Αγίας Άννης και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε, δια της αυτοκριτικής.

Τέλος, μεταφέροντας τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ευχήθηκε προς όλους, δια πρεσβειών των Αγίων Θεοπατόρων, να αξιωθούν να είναι «τέκνα Θεού» και να απολαύσουν την χαρά του Παραδείσου!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια