Header Ads

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EAST MED φ.1754

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ δέσμευσαν περιοχές για μετρήσεις για τον EastMed

  

Σε μια περίοδο που η Τουρκία δείχνει πλέον ξεκάθαρα πως έχει πανικοβληθεί από την αγορά των Rafale, η Ελλάδα συνεχίζει ακάθεκτη των προγραμματισμό της.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησαν μια κούρσα εξοπλισμών και πάνε λέγοντας. Αγοράζουν αεροσκάφη, όπλα, εξοπλισμό. Δεν είναι δυνατό να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων με τρία με πέντε μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Επομένως προσμένουμε οι Έλληνες γείτονες μας να καταβάλλουν προσπάθεια για ειρηνικές, πολιτικές λύσεις όχι για επιθετικές λύσεις, να συμβάλλουν στην προσπάθεια μας για την επίλυση των προβλημάτων εδώ».

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Δεσμευόμαστε κι εμείς από τις προσπάθειες των προγόνων μας να μείνουμε πιστοί στην προσπάθεια και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα εναντίον όλων των απειλών και όλων των εχθρών». Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι «η προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής. Επιταχύναμε και το καταφέραμε γρηγορότερα, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από τις περιστάσεις να πράξουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα με σχετική ΝΟΤΑΜ δέσμευσε περιοχή ανάμεσα σε Σαμοθράκη και Λήμνο για άσκηση στις 25 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια περιοχή που έρχεται και κόβει στα δύο μια περιοχή που έχουν παράτυπα δεσμευμένη οι Τούρκοι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο αυτό που δείχνει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας είναι οι εργασίες πάνω στο θέμα του East Med που αν μη τι άλλο πονάει περισσότερο την Τουρκία και από την αγορά δεκάδων μαχητικών, καθώς εμπλέκει άμεσα στην περιοχή και το Ισραήλ.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν μισθώσει το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό σκάφος «NAUTICAL GEO» με σκοπό την τέλεση σεισμικών και υποθαλάσσιων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη (και, βεβαίως, την Κύπρο και το Ισραήλ), ώστε να αποτυπωθούν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προώθηση των εργασιών του υπό σχεδιασμό αγωγού.

Η Ελλάδα σε πρώτη φάση δέσμευσε με την οδηγία προς ναυτιλομένους ΗA52 μια περιοχή που ξεκινά από τα ανοιχτά της Μονεμβασίας και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης, από τις 14 Ιουλίου μέχρι νεοτέρας!

Σε αυτή την περιοχή κινείται ήδη το ερευνητικό σκάφος NAUTICAL GEO. Η ταχύτητα δε με την οποία κινείται δείχνει πως έχει ξεκινήσει τις σχετικές μετρήσεις!

Η Τουρκία για τις προηγούμενες ημέρες είχε στην περιοχή δύο φρεγάτες προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία του γαλλικού σκάφους σε περίπτωση που βγει ανατολικά της Κρήτης καθώς αυτή η κίνηση θα το έφερνε μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και σε περιοχή που η Άγκυρα θεωρεί ως δική της υφαλοκρηπίδα.

Τα σκάφη αυτά μάλιστα προσπάθησαν να αναλάβουν και τον έλεγχο σε ένα περιστατικό διάσωσης μεταναστών, η οποία έπεσε στο κενό καθώς τα παραπλέοντα πλοία υπάκουσαν στο ελληνικό κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Στην παρούσα φάση που το NAUTICAL GEO βρίσκεται στο Κρητικό πέλαγος τα τουρκικά πλοία έχουν απομακρυνθεί, θεωρείται ωστόσο βέβαιο από ελληνικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, πως μόλις το σκάφος κινηθεί στα ανατολικά όρια της δεσμευμένης περιοχής θα επανέλθουν καθώς ο τουρκικός στόλος σχεδόν πάντα διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή μονάδες του.

Πηγή 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Newsroom
Δεν υπάρχουν σχόλια