Header Ads

Χ. ΔΗΜΑΣ 500 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Φ.1754

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ 
500 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  

Συνέντευξη του Υφυπουργού στο ethnos.gr με απαντήσεις σε καυτά επίκαιρα ερωτήματα. Οι θέσεις του Χρίστου Δήμα για την πανδημία του κορωνοϊού και για το καθ΄ύλην αρμόδιο Υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης διοίκησης ενός, υπό Ανάκαμψη, Αναπτυξιακού κράτους σε βασικούς τομείς της ζωής…


Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΤΑΛΕΝΩΝ

Συνέντευξη του Χρίστου Δήμα, υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για την Έρευνα και την Καινοτομία στο ethnos.gr «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποφύγουμε την πανδημία, παρά μόνο ο εμβολιασμός» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr σημειώνει πως «κανένας δε θέλει να επιστρέψει η κοινωνία σε οριζόντιους περιορισμούς και αναμφίβολα ούτε υπάρχει η δυνατότητα πλέον από δημοσιονομικής πλευράς».

Ο κ. Δήμας αναφέρεται σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων στήριξης - που περιλαμβάνει και φορολογικά κίνητρα - για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ».

- Μέσα στη χρονιά αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποια είναι τα πρώτα έργα, που θα μπουν σε εφαρμογή και τι ρόλο θα διαδραματίσουν γενικότερα η έρευνα και η καινοτομία στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης;

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», εξασφαλίζει στη χώρα τη μεγαλύτερη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. ενίσχυση στην Ευρώπη (20% του Α.Ε.Π. με τις αμέσως επόμενες χώρες να είναι κάτω του 15%), και έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στο Α.Ε.Π. και στην απασχόληση σε σχέση με οποιοδήποτε σχέδιο άλλης χώρας - μέλους.

Πράγματι, εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δις ευρώ. Πιο συγκεκριμένες είναι οι υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, η ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και η αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας σε πολλούς επιμέρους τομείς. Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας.

- Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ακόμα και αν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων το φθινόπωρο;

Κανένας δεν θέλει να επιστρέψει η κοινωνία σε οριζόντιους περιορισμούς και αναμφίβολα ούτε υπάρχει η δυνατότητα πλέον από δημοσιονομικής πλευράς. Δεν υπάρχει σοβαρή δυνατότητα να αμφισβητήσει κανείς τα επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η συντριπτική πλειοψηφία από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Βλέπουμε δυστυχώς συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση αν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν. Ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα το οποίο οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Συνεπώς, πρέπει να επεκτείνουμε την επιχείρηση της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποφύγουμε την πανδημία, παρά μόνο ο εμβολιασμός. Εάν θέλουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας ξέρουμε ακριβώς το τι πρέπει να κάνουμε. Γιατί ο εμβολιασμός σήμερα δεν είναι μόνο πράξη ατομικής ευθύνης αλλά και συλλογικής, πατριωτική καθώς προστατεύουμε και τους συμπολίτες μας και το ΕΣΥ.

- Η πανδημία έχει αφήσει το «αποτύπωμα» της στην οικονομία. Πόσο εφικτός είναι τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ο στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων;

Αναμφίβολα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το τελευταίο χρόνο, παρά την κρίση της πανδημίας, υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην χώρα μας εταιρείες κολοσσοί από τον χώρο της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι οι: Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon, Volkswagen κ.α.

Αυτή είναι μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση των επιχειρήσεων για επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α), αυξήθηκαν οι υπερεκπτώσεις δαπανών από 130% σε 200%, και επιταχύνθηκαν σημαντικά οι διαδικασίες ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Ειδικότερα οι επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία συμβάλουν στο να δημιουργηθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

- Με το Elevate Greece στόχος είναι να υπάρχει μια αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων; Θα αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και κονδύλια του ΕΣΠΑ ;

Το Elevate Greece δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο χρόνιο κενό.

Η Πολιτεία μέχρι πριν από λίγους μήνες, δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών κάνουν.

Τώρα πια, για τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις.

Ήδη μέσω του Elevate Greece θεσπίσαμε για πρώτη φορά ειδικά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις από επενδυτικούς αγγέλους (angel investors) με το 50% της επένδυσης να εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ προβλέφθηκε νέο, ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τα δικαιώματα προαίρεσης(stock-options).

Παράλληλα, στηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοιού, με την μορφή μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση, για κεφάλαιο κίνησης με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους και λειτουργικά έξοδα. Το ποσό ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό του κεφαλαίου κίνησης που αναλώθηκε το 2019, της τάξεως του 80% και πρέπει να αναλωθεί από τον δικαιούχο εντός του 2021. Παράλληλα σχεδιάζονται και άλλες δράσεις που θα έχουν στόχο να τονώσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα τα Εθνικά βραβεία του Elevate Greece, που θα παρουσιαστούν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

- Τα χρόνια των μνημονίων ένας σημαντικός αριθμός νέων στράφηκε σε χώρες του εξωτερικού για να βρει δουλειά. Αναμένονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να αναστραφεί το brain drain;

Θέλουμε οι Έλληνες να ξέρουν πως έχουν τη δυνατότητα να προκόψουν εντός της πατρίδας και να καλύπτουν τις επαγγελματικές τους προσδοκίες στην Ελλάδα. Συνεπώς, προφανώς και είναι στόχος να επαναπατρίσουμε πολλούς από τους συμπατριώτες μας που έφυγαν, ειδικά τα χρόνια της κρίσης. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση διότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα που διαθέτουμε και να προσελκύσουμε τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, αυτές ακριβώς τις θέσεις πρέπει να προσφέρουμε. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει αρκετές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και ενδεικτικά αναφέρω:

Τη δημιουργία, μέσω ΣΔΙΤ, της πρώτης «Πολιτείας Καινοτομίας» στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, έργο το οποίο θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα βάλει την Ελλάδα για τα καλά στον χάρτη της καινοτομίας.

Αντίστοιχο εγχείρημα είναι και η δημιουργία του Τεχνολογικού πάρκου 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη, του ThessINTEC.

Στο πλαίσιο επίτευξης μεγαλύτερης ευελιξίας στα ερευνητικά κέντρα, εξαιρούνται πλέον από το ενιαίο μισθολόγιο οι ερευνητές που συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα ή από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Εξαιρούνται επίσης οι αξιολογητές των ερευνητικών έργων από την υποχρεωτική υποβολή Πόθεν Έσχες.

Επιπλέον, τα Ερευνητικά Κέντρα, μετά από πολλά χρόνια ενισχύονται σημαντικά μέσα από την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ παράλληλα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών τους.

Πέραν αυτών, για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη χώρα μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας και της παραγόμενης Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Στόχος των πρόσφατων ενεργειών από μεριάς του Υπουργείου, είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων διαδικασιών Μεταφοράς Τεχνολογίας ώστε να διασφαλιστεί και να μεγιστοποιηθεί το όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στις σχετικές δραστηριότητες: Εφευρέτες, Φορείς, Βιομηχανία, Οικονομία, Κοινωνία.

Σχετικά με τους Τεχνοβλαστούς των Ερευνητικών Φορέων, έγιναν σημαντικά βήματα με στόχο την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Μέσα από ένα πιο ξεκάθαρο και λειτουργικό πλαίσιο αποσκοπούμε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία περισσότερων εταιρειών αυτού του χαρακτήρα, έτσι ώστε τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, μέσω των Τεχνοβλαστών, να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν την υψηλού επιπέδου παραγόμενη γνώση. Η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό με άρτια επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματικό ταλέντο που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες. Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δυναμική για τον επαναπατρισμό κάποιων από τους νέους μας που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια