Header Ads

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ φ.1751

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

«Μυστικός»
Ο κόσμος μας είναι μυστήριο
Και πλήρης μυστηρίων .
Μυστήριο η αρχή του .
Μυστήριο η σύσταση του .
  

Μυστήριο κάθε στοιχείο του, από τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία μέχρι το απειροελάχιστο πολλοστημόριο της ύλης του .

Μυστήριο πολύ περισσότερο ο κάτοικος του ο άνθρωπος !

Ο άνθρωπος ! Ζει και κινείται μέσα σε ωκεανό μυστηρίων , καθένα από τα οποία τον μαγνητίζει , τον ελκύει με πάθος προσπαθεί να τα ερμηνεύσει . Αλλά τι το παράδοξο !

Μόλις ερμηνεύει ένα πολύ περισσότερα ανακαλύπτει πίσω απ’ αυτό. Κι όλο και πιο βαθιά βυθίζεται σ΄ αυτό τον ωκεανό μυστηρίων . Μέσα σ αυτό τον ανεξερεύνητο ωκεανό κινείται και ο πιστός χριστιανός , ο καθένας μας. Όμως ο πιστός βρίσκεται σε ακόμη βαθύτερο ωκεανό . Αν και η πίστη του φωτίζει το μυστήριο της ζωής , εντούτοις ταυτόχρονα τον εισάγει σε πολύ βαθύτερα και δυσερμήνευτα μυστήρια.

Του σταυρώνει έτσι τη λογική καλώντας τον να αποδέχεται το μέγιστο των μυστηρίων , το Τριαδικό του Θεού την αντωνυμική αλήθεια ότι ο Θεός είναι ένας , αλλά Τέως , τρία Πρόσωπα : Πατήρ , Υιός και Άγιο Πνεύμα .

Τον καλεί να πιστεύει ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος και ότι έπαθε , πέθανε και αναστήθηκε! Τον καλεί να ζει μέσα στο μυστήριο της Εκκλησίας . Να περπατάει στη γη Αλλά να πολιτεύεται στον ουρανό . Να μετέχει στα ανθρώπινα πλήρως , αλλά να φανερώνει τη ζωή των αγγέλων.

Κι αν αυτό το τελευταίο αποτελεί χρέος όλης της ζωής του , το αποκορύφωμα του βρίσκεται στην καρδιά της λειτουργικής ζωής , εκεί που ο πιστός μετέχει στην άπειρη κίνηση της αγάπης του Δημιουργού του. Όπου Εκείνος του παραδίδει τροφή και ποτό τον ίδιο τον Εαυτό του ! Γι ‘ αυτό και κείνη την ώρα προτρέπεται πολύ περισσότερο να εισέρχεται στον κόσμο των αγγέλων , να εικονίζει τη ζωή τους το υπέρτατο έργο τους.

«Οι τα Χερουβίμ μυστικώς εικονίζοντες…» , του υπενθυμίζει ο χερουβικός ύμνος .

Κι αυτό δεν είναι τόσο προτροπή , όσο βεβαίωση πραγματικότητας αόρατης αλλά αληθινής, Εικονίζεις , του λέει , εικονίζουμε οι πιστοί τα Χερουβίμ ! Πως;

« Μυστικός»!

Αυτή η λέξη ,η μία λέξη .πόσο δύναμη κρύβει ! «Μυστικώς»! Ναι είσαι άνθρωπος . Ναι εσύ έχει ς σώμα , δεν είσαι ασώματος σαν τους αγγέλους . Έχεις και πάθη και αδυναμίες , δεν είσαι άσπιλος σαν αυτά τα υπέροχα πνεύματα. Σέρνεσαι συχνά στη γη .

Παλεύεις με τον κακό σου εαυτό σου , με τους δαίμονες που κρύβει μέσα σου , που σε πολιορκούν μέρα νύχτα, αμείλικτοι , ανύσταχτοι φθονεροί .

Ναι αυτός είσαι ! Όμως παρ’ όλα αυτά μέσα στη Εκκλησία , την ώρα του υψίστου Μυστηρίου , εικονίζεις τους αγγέλους . Όχι εξωτερικά . Άνθρωπος είσαι εξωτερικά και άνθρωπος παραμένεις .Όμως … Είσαι την ώρα εκείνη κάτι άλλο κάτι παραπάνω ασύλληπτο από τις αισθήσεις . Είσαι σχεδόν άγγελος . Εικονίζεις τους αγγέλους , τα Χερουβίμ ! Τους εικονίζεις «μυστικώς» . «Μυστικώς»! που σημαίνει με τρόπο υπερφυσικό. Υπερφυσικό , αλλά πραγματικό , όχι φανταστικό.

Ω! Αν άνοιγαν τα μάτια για μια στιγμή εκείνες τις ώρες ! Τι θα έβλεπες !

Άλλος κόσμος … μυστικός . Αυτόν εικονίζουμε , σ’ αυτόν μετέχουμε , αυτός ο κόσμος είμαστε. Μόνο που τα μάτια μας είναι κλειστά . Αν άνοιγαν… 

(Πηγή «Ο ΣΩΤΗΡ ΤΕΥΧΟΣ 2245 Ιούνιος 2021) ( Επιμέλεια : ΕΛΕΝΗ Κ. ΑΡΜΠΗ)



Δεν υπάρχουν σχόλια