Header Ads

ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ φ.1751

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στη Ψηφιακή Θεματική Εκδήλωση «Απολιγνιτοποίηση και Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση».

 

Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021 

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής, πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στo πλαίσιο της Ψηφιακής Θεματικής Εκδήλωσης «Απολιγνιτοποίηση και Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση», που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μονάχου σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελλήνων Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρήσεων (H ellenic Network of Busines s Executives of Bavaria) και τη Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων (Club Griechischer Akademiker).

Ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι η χώρα μας καλείται να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας, βασιζόμενη στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μία Πράσινη Χώρα με πολύ σημαντικά οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας αναφέρθηκε στη σημασία της απεξάρτησης της οικονομίας από το ρυπογόνο καύσιμο του λιγνίτη και στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας μας, η οποία δεν αποτελεί πλέον ένα σχέδιο επί χάρτου, αλλά αποκτά «σάρκα και οστά», μέσω μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής που συμβαδίζει πλήρως με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μελετούν και υιοθετούν βέλτιστες πρακτικές, ώστε να επιτευχθεί η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2025, προσθέτοντας ότι οι μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και της κεντρικής Πελοποννήσου στην Μεγαλόπολη, που αντιπροσωπεύουν το 80% της τρέχουσας παραγωγικής δυναμικότητας, θα έχουν αποσυρθεί ως το 2023.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει πλέον έναν κομβικό και ουσιαστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, μέσω των δύο αμιγώς εξωστρεφών οργανισμών, την Enterprise Greece και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, καθώς επίσης και του δικτύου των Πρεσβειών και των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα η Enterprise Greece, βασιζόμενη στις επιταγές της σύγχρονης εποχής για μία Κλιματικά ουδέτερη οικονομία, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις προσέλκυσης επενδυτών που θα συμβάλουν στην μετατροπή της χώρας σε ένα ενεργειακό hub.

Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στη μεγάλη αλλαγή του εθνικού ενεργειακού χάρτη, με την απολιγνιτοποίηση να αποτελεί βαθιά τομή σε αυτόν και σπουδαία ευκαιρία για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια