Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ Φ.1750

Γ.Ψυχογιός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κορινθίας:

Εκτός κρατικών ενισχύσεων (de minimis) η Κορινθία για τα επιτραπέζια σταφύλια. Άμεση ένταξη των παραγωγών
  

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας, κ. Γ. Ψυχογιός, με τη συνυπογραφή και του αρμόδιου Τομεάρχη κ. Σταύρου Αραχωβίτη, που αφορά στην άμεση στήριξη της παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού.

Σύμφωνα με την Ερώτηση, η πανδημία του Covid 19, οι οικονομικές επιπτώσεις που ακολούθησαν από τα lockdown, η κατάρρευση του τουρισμού, αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, λόγω κλιματικής κρίσης που προκάλεσαν πλήθος ζημιών - καλυπτόμενων και μη από τον ΕΛΓΑ - στην παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών και καταρράκωσαν το εισόδημα των παραγωγών, με το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, να προβλέπεται δυσοίωνο.

Για τα παραπάνω, ο Υπουργός έχει δεχθεί πλήθος επιστολών διαμαρτυρίας και αιτημάτων από όλη την Ελλάδα. Ένα από αυτά προέρχεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΛΑΛΙΩΤΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, αναφέρεται στις επιπτώσεις της πανδημίας, το μέγεθος των μη καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών και την τεράστια απώλεια εισοδήματος των παραγωγών της περιοχής.

Με πρόσφατη ΚΥΑ, εγκρίθηκε η στήριξη, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας για επιτραπέζια σταφύλια (Πέλλα) και σταφίδα (Κρήτη), μέσω de minimis, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα στον αγροτικό κόσμο, για τον τρόπο λήψης της απόφασης, αφήνοντας στην απόγνωση τους αμπελοκαλλιεργητές της υπόλοιπης χώρας. Μάλιστα με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης , δεν τηρείται καμία αρχή δικαίου και αναλογικότητας, χωρίζοντας τους αμπελοκαλλιεργητές σε δύο κατηγορίες.

Με δεδομένα ότι:

Τα επιτραπέζια σταφύλια είναι το κύριο προϊόν μιας σειράς περιοχών της χώρας, με παραδοσιακά εξέχοντα ρόλο, αυτόν της Κορινθίας, Οι αμπελοκαλλιεργητές της χώρας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και δεν χωρίζονται σε αγρότες 2 κατηγοριών, Η πλειοψηφία ανάλογων παρεμβάσεων του Υπουργείου (ΙΑΝΟΣ, στήριξη ελαιοκαλλιέργειας, αλιείας κλπ), έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για τον τρόπο που αποφασίζονται, Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και το μαξιλάρι των 37 δις. που κληρονόμησε η κυβέρνηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, Ερωτήθηκε ο κ. Υπουργός:

Με ποιο σκεπτικό επικράτησε η κατακερματισμένη στήριξη του κλάδου του επιτραπέζιου σταφυλιού και όχι η συνολική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;

Σχεδιάζει το Υπουργείο να διορθώσει τις αδικίες που το ίδιο έχει προκαλέσει, στην αμπελοκαλλιέργεια, Με ποιες δράσεις σκοπεύει να στηρίξει τα επιτραπέζια σταφύλια και τη σταφίδα, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή αξιοπρεπούς εισοδήματος των αγροτών και συναλλάγματος για τη χώρα;

Που βρίσκεται η διαδικασία αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που είχε ξεκινήσει το 2018, ώστε να προσφέρει καλύψεις από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής;

Γ. Ψυχογιός: Ο νους και οι παρεμβάσεις μας σε αυτούς που εργάζονται και πλήττονται περισσότερο από τον καύσωνα
  


Δήλωση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την στήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πολίτες που δοκιμάζονται περισσότερο λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

«Με τη σκέψη στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50 ακόμα και τους 100 βαθμούς, σε αυτούς που ζουν σε περιοχές «θάλασσες» τσιμέντου χωρίς καν ελεύθερους χώρους ή μέσα για να δροσιστούν στο σπίτι, στους αγρότες που η παραγωγή τους καταστρέφεται για άλλη μια φορά, στους πρόσφυγες και τις οικογένειες τους στις δομές φιλοξενίας, στους πυροσβέστες που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή, σε κάθε άνθρωπο που πλήττεται ή κινδυνεύει από αυτή την ακραία ζέστη, καλούμε την Πολιτεία, τους Δήμους, τους φορείς αλλά και όλους μας να δούμε άμεσα μέτρα στήριξης και αλληλεγγύης αλλά και μακροπρόθεσμες πολιτικές απέναντι στις ακραίες συνθήκες της κλιματικής κρίσης.» Η δήλωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

https://www.facebook.com/gpsychogiosmpsyriza/ posts/4001807923207950


Γ. Ψυχογιός: Ημέρα τιμής στους εθελοντές αιμοδότες αλλά και στήριξης της αιμοδοσίας
  


Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα τιμής για την προσφορά του ανώνυμου εθελοντή αιμοδότη.

Αυτή η προσφορά είναι μία σημαντική πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, που συμβάλλει στη διασφάλιση ενός δημόσιου αγαθού και ενός πολύτιμου δώρου ζωής, και οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να στηρίξουμε.

Στην Κορινθία, άλλωστε, το γνωρίζουμε καλά με τους ενεργούς Συλλόγους και τις πρωτοβουλίες Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο Νομό μας. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι, όμως, και ζήτημα Δημόσιας Υγείας. Γιατί, για να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας στην ποιοτική φροντίδα μεγάλης ομάδας ασθενών είναι απολύτως αναγκαία η επάρκεια και η ασφαλής χορήγηση αίματος.

Πρέπει, λοιπόν, να ολοκληρωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα Αιμοδοσίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας), με τις κινητές μονάδες Αιμοδοσίας όπως κάναμε και στο Νοσοκομείο Κορίνθου, αλλά και την κεντρική και ψηφιοποιημένη διαχείριση του αίματος με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών της χώρας από εθελοντές αιμοδότες που προσφέρουν αίμα συστηματικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια