Header Ads

«ΠΑΓΩΝΕΙ» Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ φ.1750

‘’Παγώνει’’ η ψήφιση των μνημονίων για τα Σκόπια
  

Επιβεβαίωση Πενταπόσταγμα Hανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ για την εθνική ομάδα της χώρας του, την οποία αποκάλεσε “Μακεδονία” φαίνεται ότι δίνουν την αφορμή στην κυβέρνηση για να “παγώσει” την κύρωση των μνημονίων με τα Σκόπια.

Όπως είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα, Η κύρωση των μνημονίων είχε προσδιοριστεί για τις 10 Ιουλίου. Το θέμα που προέκυψε με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας όμως φαίνεται ότι αλλάζει τα σχέδια. Ο Ζόραν Ζάεφ παρά τις δηλώσεις του ότι “το θέμα θα λυθεί”, με την ανάρτησή του στο twitter επιδείνωσε την κατάσταση.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας «σημειώσει» αντίστοιχες κινήσεις το τελευταίο διάστημα (όπως πχ με την «ταυτότητα» στις ποδοσφαιρικές φανέλες) αντέδρασε άμεσα εκφράζοντας την έντονη δυσφορία της Αθήνας μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου. Η Αριστοτελία Πελώνη δίνοντας προσοχή στην κάθε λέξη της δήλωσης, απευθύνθηκε στον Ζόραν Ζάεφ καλώντας τον να απέχει «από την διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των Σκοπίων στο EURO».

Οι καλά γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι έτερο και σημαντικό σημείο του μηνύματος του Μεγάρου Μαξίμου προς την γειτονική χώρα παραπέμπει στην «υπενθύμιση» ότι: πρώτον, η κριτική της Νέας Δημοκρατίας όταν συζητείτο η Συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» για την γλώσσα και την ταυτότητα και δεύτερον ότι όπως όλα αξιολογούνται έτσι αξιολογείται και ο χρόνος, κατά τον οποίο θα κυρωθούν από την ελληνική βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας. «Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα εστάλη και ελήφθη από τον κ. Ζάεφ, ο οποίος πρέπει να πράξει ανάλογα», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαιώνοντας την πληροφορία – που λειτουργεί και ως μέσο πίεσης προς τα Σκόπια- ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να έρθουν τα μνημόνια προς κύρωση στην βουλή τουλάχιστον μέχρι το φετινό φθινόπωρο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας όταν ρωτήθηκε για την ημερομηνία κύρωσης των μνημονίων έκλεισε επί της ουσίας την συζήτηση για την ψήφισή τους μέσα στους επόμενους μήνες λέγοντας ότι «δεν είναι στην προτεραιοποίησή μας, δεν επηρεάζουν την υλοποίηση της συμφωνίας, δεν πρόκειται για κάτι συνταρακτικό …αφού και το σκέλος που αφορά στο FIR, ούτως ή άλλως τηρείται».

Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι δεν ήταν μόνο βουλευτές αλλά και νυν υπουργοί της κυβέρνησης που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και που σήμερα εξακολουθούν να διακρίνουν τα «γκρίζα σημεία» της. «Τι θα έκανε σε αυτήν την περίπτωση ο νυν υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ή όποιος βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα,που είχε ανοιχτά διαφωνήσει, αν ερχόντουσαν τώρα τα πρωτόκολλα στη βουλή;» ρωτά με νόημα στέλεχος της ΝΔ εκτιμώντας ότι για το ζήτημα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η καθαρή στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με ανθρώπους που συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός δεν υπήρχε περίπτωση να προσέλθει στην βουλή για να ψηφίσει τα μνημόνια με τα Σκόπια.

Ο κ. Καραμανλής είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μνημόνια των Πρεσπών. Του επεσήμανε ότι η πολιτική του διαδρομή και ιστορία δεν τον επιτρέπει. Είπε ακόμη στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει κανένα λόγο να τα φέρει στη Βουλή, μετά από τις παραβιάσεις της συμφωνίας που έχουν κάνει οι γείτονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια