Header Ads

«Η Θράκη, ο Πόντος και η Καππαδοκία το 1821» φ.1746

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

«Η Θράκη, ο Πόντος και η Καππαδοκία το 1821»



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Διαβάζουμε από το Ημερολόγιο 2021 της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου!


Μόλις τελείωσε ο Μάιος, ο ομορφότερος -ίσως- μήνας της Άνοιξης, με έντονη την προσδοκία του καλοκαιριού, αλλά και ένας μήνας γεμάτος οδυνηρές Εθνικές μνήμες!

Μήνας με αντιφατικά συναισθήματα!

-Είναι ο μήνας των «γενεθλίων» της Βασιλεύουσας, της Κωνσταντινούπολης.

11 Μαϊου του 330μ.Χ
. τελέσθηκαν με λαμπρότητα τα εγκαίνια της πόλης!

-Είναι ο μήνας της Άλωσής της από τους Οθωμανούς Τούρκους.

29 Μαϊου 1453
, η αποφράδα ημέρα!

-Είναι ο μήνας της γενοκτονίας των Ελλήλων του Πόντου.

19 Μαΐου του 1919
ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάσθηκε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι, που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί μιλούν για 350.000!

Δυστυχώς οι υγειονομικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να εορτάσουμε φέτος, όπως αρμόζει, αυτές τις Επετείους Ιστορικής Μνήμης και Ηθικής Ευθύνης!

Εορτασμός, όμως, είναι και όταν θυμάται κανείς την προσφορά των Ποντίων και όλων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης στον Οικουμενικό Ελληνισμό!
  
Γι’αυτό στο παρόν άρθρο, αντί για αναφορά σε εκδηλώσεις μνήμης, διαβάζουμε από το Ημερολόγιο του 2021 της Μικρασιατικής Στέγης το σχετικό της αφιέρωμα για τη συμμετοχή της Θράκης, του Πόντου και της Καππαδοκίας και την προσφορά τους στον Αγώνα του 1821.
   

«Η Θράκη, ο Πόντος και η Καππαδοκία το 1821»

«Οι Θράκες των παράλιων πόλεων του Ευξείνου Πόντου και πολλοί στην Οδησσό, όπου ευδοκιμούσαν, στήριξαν εξαρχής τη Φιλική Εταιρεία.

Γνωστοί Θρακιώτες Φιλικοί: ο τέταρτος μυημένος Αντώνης Κομιτζόπουλος , ο Γρηγόριος Μαρασλής - δήμαρχος Οδησσού και εθνικός ευεργέτης, οι αφοί Κουμπάροι , οι ιερολοχίτες Κων/νος Ξενοκράτης, μετέπειτα εθνικός ευεργέτης, ο Γεώργιος Παππάς ή καπετάν-Καραγεώργης, που με το επαναστατικό του σώμα πολέμησε στο Μεσσολόγγι, ο καπετάν-Αντώνης Βισβίζης και η σύζυγος του καπετάνισσα Δόμνα, ο Εμμανουήλ Παππάς , που κήρυξε την επανάσταση στη Χαλκιδική, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος , επικεφαλής σώματος, που ευλόγησε την έναρξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική από το Άγιον Όρος, η Μαριγώ Ζαραφοπούλα, από την Πόλη και πάρα πολλοί ανώνυμοι, που έδωσαν τα πάντα στον Αγώνα του 1821.

Οι περισσότεροι Έλληνες της Ρωσίας που έλαβαν μέρος στον Αγώνα ήταν Ποντιακής καταγωγής . Στα επαναστατικά στρατεύματα της νότιας Ελλάδας πολλοί Πόντιοι δηλώνονταν με το τοπωνύμιό τους, Τραπεζανλήδες, Μαυροθαλασσίτες, Γκιουμουσχανετζήδες, δηλαδή Αργυροπολίτες. Όπως γράφει ο Κάνις "Ουχ ήττον και πολλοί νέοι Πόντιοι μέσον Ρωσίας και Ρουμανίας, κατήλθον εις Ελλάδα και επολέμησαν γενναίως εν Ηπείρω και Στερεά Ελλάδι..." Αλλά και ο Αχιλλέας Ανθεμίδης αναφέρει σχετικά με την προσφορά των Ποντίων ότι ο Σουλτάνος, επειδή θεώρησε τον Ιερό λόχο ως Ευξεινοποντιακή στρατιωτική μονάδα, εξόντωσε τους προκρίτους της Αργυρούπολης-και ακόμα, ότι με φιρμάνι έκοψε την υδροδότηση στην Πόλη και τις πλησίον περιοχές, μετά τη μάχη του Δραγατσανίου, ως αντίποινα.

Αλλά και από τη μακρινή Καππαδοκία ήρθαν αγωνιστές της Επανάστασης , όπως ο Χατζησάββας Καισαρέας , που εγκατέλειψε το τάγμα των γενιτσάρων, έφθασε στην Ελλάδα, κατετάγη στο σώμα του Πλαπούτα και διακρίθηκε για την φιλοπατρία του και τον ηρωισμό του. Διωγμοί σε αντίποινα έγιναν κι εδώ . Στην Καισάρεια σφαγιάζονται ο Μεγάλος Διερμηνέας της Πύλης Ιω. Καλλιμάχης , με άλλους Χριστιανούς. Επίσης, στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στα Φλαβιανά και στα Φάρασα δολοφονούνται μοναχοί και 35 γυναίκες πέφτουν στον Σάρο ποταμό, για να μην πιαστούν αιχμάλωτες.

Ο συγγραφέας Κ. Βακαλόπουλος γράφει: Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο μεγάλο στρατόπεδο που είχε σχηματιστεί έξω από την Ακρόπολη, στις αρχές τον 1827, μόνον 1.500 από τους 11.000 συνολικά άντρες κατά¬γονταν από την νότια Ελλάδα. Οι υπόλοιποι, ίσως και μαχιμότεροι, ήταν Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Μακεδόνες, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Επτανήσιοι και Κρητικοί. 

«Ελευθεριά, για σένα ζω, 
για σε μόνο παλεύω, 
και αν εις τον κόσμο δε σε βρώ 
 αλλού θα σε γυρεύω» 

 Λορέντσος Μαβίλης


*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225



Δεν υπάρχουν σχόλια