Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1747

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Πούτιν ‘’γκρεμίζει’’ το δολάριο:
‘’Θα κάνουμε συναλλαγές σε ευρώ’’
    

“Τρολάρει” ο Πούτιν τις ΗΠΑ:

Κάνουν ένα σταθερό βήμα στην πορεία της ΕΣΣΔ Με το κλίμα ενόψει της συνάντησης του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να είναι ολοένα και πιο θερμό ο Πούτιν είπε -προκαλώντας εντύπωση-ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν το μονοπάτι της ΕΣΣΔ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ακολουθούν το μονοπάτι της Σοβιετικής Ένωσης» σε συνάντηση με τους επικεφαλής των παγκόσμιων ειδησεογραφικών πρακτορείων στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, αναφέρει το TASS.

Μιλώντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πούτιν μίλησε για το «πρόβλημα των αυτοκρατοριών» που “πιστεύουν ότι είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να αντέξουν μικρά λάθη, αλλά ο αριθμός των προβλημάτων αυξάνεται και έρχεται μια στιγμή που δεν μπορούν πλέον να τα αντιμετωπιστούν.” Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες «με αυτοπεποίθηση βαδίζουν με ένα σταθερό βήμα στο δρόμο της Σοβιετικής Ένωσης». Συν τοις άλλοις μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής συναλλαγών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλα εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ.

Δηλώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για το δολάριο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα σκέφτεται προς το παρόν να μην κάνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χθες, ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Βλαντιμίρ Κολίεφ ανακοίνωσε ένα ‘’reset’’ στο αποθεματικό δολαρίων του κρατικού ταμείου πλούτου της χώρας, και ότι θα μετατραπούν σε ευρώ, γιουάν και χρυσό, προκειμένου να επηρεαστούν λιγότερο από τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι δυτικές χώρες.

Η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου. Οι ηγέτες των δύο χωρών θα πρέπει να συζητήσουν επίκαιρα θέματα στη διεθνή ατζέντα, «συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού και της διευθέτησης των περιφερειακών συγκρούσεων». Στη σύνοδο κορυφής, όπου οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να γεφυρωθεί το «βαθύ χάσμα» στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τα θέματα που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες την τελευταία περίοδο: από τις κατηγορίες για ‘’ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις’’, τις παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ‘’ρωσική ανάμειξη’’ στις αμερικανικές εκλογές έως και τις κυρώσεις από χώρες της Δύσης.

Ο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος» και ότι «θα πληρώσει το τίμημα» για την ‘’ρωσική ανάμειξη’’ στις εκλογές των ΗΠΑ.

Newsroom 5 πενταποσταγμα




Heron: Οι ιπτάμενοι «κατάσκοποι» έφτασαν στην Σκύρο Τα HERON διαθέτουν εντυπωσιακές δυνατότητες στη ISR αποστολές
  

Οι ιπτάμενοι «κατάσκοποι», τα «μάτια» πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας με απόλυτη εξειδίκευση σε αποστολές ISR (Intelligence-Surveillance Reconnaissance) συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης έρχονται να «κλειδώσουν» το Αιγαίο. Τα πρώτα δείγματα γραφής στο απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου δίνουν τα Ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα UAV HERON, τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία. Τα δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροχήματα βρίσκονται πλέον στη ‘’φωλιά’’ τους, στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και ήδη ‘’ακτινογραφούν’’ το Αρχιπέλαγος έως και τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου. Μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ και μαζί τους έφτασε κλιμάκιο Ισραηλινών προκειμένου να Όπως έγραφε το Newpost.gr στη Σκύρο ήδη έχουν κατασκευαστεί υποδομές για τη φιλοξενία των HERON αλλά και για την επιχειρησιακή τους λειτουργία. Κλωβοί εδάφους μέσα από τους οποίους οι χειριστές πετούν τα μη επανδρωμένα αλλά και χώρους στέγασης των HERON, καταφύγια (shelter) δηλαδή ανάλογα με αυτά που φιλοξενούν τα μαχητικά επιφυλακής. Τους προηγούμενους μήνες Στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας εκπαιδεύτηκαν στο Ισραήλ και εξειδικεύτηκαν ώστε να πετάνε και να συντηρούν τα δύο UAV τα οποία πλέον ανήκουν στα ‘’μπλε’’ φτερά. Η 135 Σμηναρχία Μάχης αποφασίστηκε εξαιτίας της κομβικής της θέσης στην ‘’καρδιά’’ του Αιγαίου να αποτελέσει την προκεχωρημένη βάση των Ελληνικών μη επανδρωμένων. Ήδη παλαιότερης τεχνολογίας μη επανδρωμένα επιχειρούν τόσο από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όσο και από αεροδρόμια ακριτικών νησιών.

Έλληνες και Ισραηλινοί πετούν μαζί τα HERON σε συνεργασία με τα Ελληνικά ραντάρ και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας το οποίο έχει την απόλυτη επιχειρησιακή εικόνα στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής τους από την HAF οι Ισραηλινοί σταδιακά θα αποχωρήσουν και τα βαμμένα στα χρώματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας HERON θα περάσουν πλήρως στα Ελληνικά χέρια. Οι ιπτάμενοι ‘’κατάσκοποι’’, τα ‘’μάτια’’ πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας με απόλυτη εξειδίκευση σε αποστολές ISR (Intelligence-SurveillanceReconnaissance) συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης έρχονται να ‘’κλειδώσουν’’ το Αιγαίο. Ουσιαστικά αλλάζουν επίπεδο στον έλεγχο του Αρχιπελάγους και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και ‘’λύνουν’’ τα χέρια των Ελλήνων επιτελών και όχι μόνο. Αφού η συνεισφορά τους θα είναι πολύτιμη πέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας αφού θα μπορούν να επιχειρούν και πάνω από τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Τα HERON διαθέτουν εντυπωσιακές δυνατότητες στη ISR αποστολές. Αναπτύσσουν ταχύτητα που ξεπερνά τα 200 χλμ και μπορούν να πετούν συνεχώς έως και 52 ώρες σε ύψος που ξεπερνά τα 35.000 πόδια ενώ ταυτόχρονα ‘’ακτινογραφούν’’ την περιοχή σε απόσταση τουλάχιστον 30 μιλίων. Εξοπλισμένα με υπερσύγχρονους αισθητήρες, ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και κάμερες υψηλής ευκρίνειας για αποστολές ημέρα και νύχτα.

Έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό που είχαν εδώ και χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι γείτονες με την εγχώρια κατασκευή μη επανδρωμένων όπως τα Bayraktar αλλά και τα Anka. Αεροχήματα στα οποία η Άγκυρα έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια.

Τα δύο UAV HERON αποκτήθηκαν από το Ισραήλ με leasing για τρία χρόνια έναντι 39 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης της συμφωνίας αλλά και απόκτησης και άλλων αν το επιθυμεί η Πολεμική Αεροπορία.





Ξεκίνησε στο Βελιγράδι η μαζική παραγωγή του εμβολίου «Sputnik V» Newsroom Η Σερβία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε την παραγωγή του Sputnik V
  

Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» για τον κορονοϊό ξεκίνησε χθες στο Ινστιτούτο ιολογίας, εμβολίων και ορών «Torlak» στο Βελιγράδι. Έτσι, η Σερβία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός Ρωσίας, που θα παράγει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Όπως μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση στην τελετή έναρξης της παραγωγής συμμετείχαν διαδικτυακά, μέσω βίντεο-σύνδεσης, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση του κορονοϊού είναι δυνατή μόνο με κοινές προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι η θέση αρχής που υποστηρίζουμε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με όλους στον τομέα της επιδημιολογικής ασφάλειας» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές διαφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χαρακτήρισε «περίεργες και αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες κάποιων εταίρων να περιορίσουν τη χρήση του ρωσικού εμβολίου το οποίο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα».

Το εμβόλιο «Sputnik V» σε πρώτη φάση θα εμφιαλώνεται στην Σερβία με σκεύασμα που θα φτάνει από την Ρωσία ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες για την ολοκληρωτική παρασκευή του. Όπως ανακοινώθηκε οι πρώτες δόσεις του εμβολίου από το ινστιτούτο «Torlak» θα διανεμηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα σε δέκα ημέρες. Στόχος είναι να παράγονται 20 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καλύπτει τις ανάγκες στην Σερβία και ένα μικρότερο μέρος θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες.





Eξελίξεις με τις φρεγάτες 
Απόφαση του ΑΝΣ: ‘’Δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ η πρόταση των ΗΠΑ 
Στις πρώτες θέσεις Ολλανδοί και Γάλλοι, τελευταίοι οι Αμερικανοί, εκτός οι Ισπανοί
      
By Borvan53 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58660048


Όπως σας ενημέρωσε πρώτο το Πενταπόσταγμα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας ενημέρωσε, σήμερα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για την ενίσχυσή του με 4 νέες φρεγάτες. Όπως ανακοινώθηκε, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από την Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ υπήρξε ‘’Άκυρο’’ σε ΗΠΑ-Ισπανία.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες κατά τη πολύωρη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) του ΠΝ όπου οι επιτελείς της Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΔΕΞ) του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) παρουσίασαν αναλυτικά τις επιλογές νέων φρεγατών για το ΠΝ. Κοινός τόπος του ΑΝΣ ήταν πως η αμερικανική πρόταση των MMSC δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ σε μια σωρεία από τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στην αδιαμφισβήτητα χείριστη επιλογή νέου πλοίου για το ΠΝ. Στη χθεσινή αξιολόγηση των επιλογών, τις πρώτες δύο θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί με τις Sigma 11515 και οι Γάλλοι με τις Belharra.

Ακολουθούν οι Ιταλοί με τις FREMM και οι Άγγλοι με τις Arrowhead 140 ενώ οι Ισπανοί με τις F-110 είναι προτελευταίοι και οι Αμερικανοί τελευταίοι με τις MMSC. Όπως αναλύθηκε κάθε πρόταση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι κοινός παρονομαστής πως το ΠΝ επιθυμεί μια ευρωπαϊκή σχεδίαση. Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια