Header Ads

«Μορφές Ελλήνων Ποινικολογούντων» Φ.1738

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

«Μορφές Ελλήνων Ποινικολογούντων»



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Ο Θρασύβουλος Θ. Κονταξής, καταγράφει τις δυσκολίες στην άσκηση της ποινικής δικηγορίας παρουσιάζοντας 24 γνωστούς Έλληνες Δικηγόρους! 
Ανάμεσά τους και ο διαπρεπής Κορίνθιος Δικηγόρος, Παύλος Μάρκελλος!


Ένα αξιόλογο βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο «Μορφές Ελλήνων Ποινικολογούντων» εκπόνησε ο δικηγόρος Αθηνών και Δρ Νομικής, Θρασύβουλος Θ. Κονταξής (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνης ΑΒΕ, 2021).

Ο Θ. Κονταξής όντας ο ίδιος καταξιωμένος δικηγόρος, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια (1999-2000), εισηγητής σε πληθώρα σεμιναρίων ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας, με συμμετοχή σε συλλογικά έργα νομικού περιεχομένου και συγγραφέας έξι μονογραφιών, επιχειρεί να καταγράψει τις προϋποθέσεις, τις απαιτήσεις και δυσκολίες στην άσκηση της ποινικής δικηγορίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα είκοσι τέσσερις έγκριτους «ποινικολογούντες» Έλληνες Δικηγόρους!
  

Επιλέγει το Ποινικό Δίκαιο έναντι άλλων κλάδων του Δικαίου και τους εφαρμοστές του λόγω της ξεχωριστής θέσης που έχει στη συνείδηση του Λαού η απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά και της ιδιαίτερης ηθικής αξίας της, αφού ασχολείται με τον ίδιο τον άνθρωπο, την ελευθερία του και την κοινωνική του εξέλιξη .

Ο συγγραφέας αναλύει με βαθειά γνώση της θεωρίας, της Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου, αλλά και της εφαρμογής του Ποινικού Δικαίου στην πράξη, τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, μνημονεύοντας θαυμαστά τους κανόνες της «ΛΟΓΙΚΗΣ» , του «ΜΕΤΡΟΥ» , του «ΔΙΚΑΙΟΥ» , της «ΙΣΟΤΗΤΑΣ» , χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί όμως και στην υποκειμενική έννοια του δικαίου, κατά τη ρήση του Πασκάλ: «Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε δίκαιο ή άδικο που να μην αλλάζει φύση ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή… Αλήθεια εντεύθεν των Πυρηναίων, πλάνη εκείθεν».

Κύριος σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των δυσκολιών, των διλημμάτων, παγίδων, τρωτών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα και ως εκ τούτου της αγωνίας και του καθημερινού αγώνα του δικηγόρου που αντιπαλεύει με την πολυνομία, τις αποσπασματικές τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων των νομοθετημάτων, την τυποποίηση πολλές φορές των διατάξεων, τις «φωτογραφικές» ρυθμίσεις, την έλλειψη ιδεολογικού προσανατολισμού των ρυθμίσεων, τις ρυθμίσεις αμφιβόλου κοινωνικής σκοπιμότητας «χάριν αποσυμφόρησης των φυλακών», σε συνδυασμό με την δυσκολία κατανόησης της πολύπλοκης και σύνθετης ανθρώπινης φύσης.

Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στις ιδιαίτερες αρχές, ικανότητες και δεξιότητες του δικηγόρου, ιδίως δε του «ποινικολογούντος», κι ας μου επιτρέψει ο συγγραφέας να αναφερθώ σε ένα εξαιρετικό του απόσπασμα.

Γράφει: «Ουσιαστικά ο ποινικολογών, όπως άλλωστε και κάθε συνεπής δικηγόρος, πρέπει να έχει καρδιά μικρού παιδιού , το σθένος ενός αντάρτη, την υπομονή ενός γαϊδάρου, την αντοχή ενός αθλητού, την επιμονή ενός Εβραίου, την αβρότητα ενός ευγενούς, την ακρίβεια του Γκρήνουιτς, την ποιότητα της B&O, την ηρεμία ενός μοναχού, το ξέσπασμα μιας Ferrari, τη ρητορεία του Θ.Τζέφερσον, τη μόρφωση του Π.Κανελλόπουλου, την «αύρα» του Τ.Κέννεντυ, το μεράκι ενός ζωγράφου, τη μνήμη του ελέφαντα, την οργάνωση μιας ελβετικής τράπεζας, τη χαλαρότητα ενός ψαρά, τη γενναιοδωρία ενός πλούσιου, την ανοχή ενός πατέρα και τον ύπνο του αθώου . Συνεχής αγώνας.»

Συγκινεί η αφιέρωση του έργου «Στον ανώνυμο, ευπρεπή, καθημερινά αγωνιζόμενο μάχιμο Δικηγόρο» διευκρινίζοντας ότι δεν νοείται η διάκριση μεταξύ θεωρητικών και εφαρμοστών του Δικαίου. Δεν νοείται μάχιμος δικηγόρος χωρίς στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο, ούτε θεωρητικός της Επιστήμης χωρίς γνώση και σύνδεση με την πραγματικότητα! Εντύπωση κάνει στην εποχή μας η προσεκτική επιλογή των λέξεων:

- «ανώνυμος» , για να διακρίνει -κατά την κρίση της γράφουσας- τους δικηγόρους των media και του φαίνεσθαι,

ευπρεπής », για να τονίσει το ήθος, την κοσμιότητα, την ευγένεια, την καλλιέπεια, την αισθητική, την κοινωνική αποδοχή, τους εν γένει καλούς τρόπους συμπεριφοράς που οφείλει να έχει ένας δικηγόρος έναντι του πελάτη, του συναδέλφου/αντιδίκου, των συνεργατών του, του συνομιλητή, του δικαστή, των Αρχών,

καθημερινά αγωνιζόμενος μάχιμος δικηγόρος» , διότι η καθημερινότητα του δικηγόρου είναι ένας διαρκής αγώνας, μία μάχη που άλλοτε κερδίζεται και άλλοτε χάνεται για την απονομή της δικαιοσύνης, για την υπεράσπιση του πελάτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Όλα τα ανωτέρω, καθώς και η θεωρητική κατάρτιση, οι γνώσεις, το ήθος, το πάθος, το παράστημα, η παρουσία των δικηγόρων στις δικαστικές αίθουσες, οι δεξιότητες, η αντίληψη των άλλων συναδέλφων του δικηγόρων και των πολιτών/πελατών για τον συγκεκριμένο δικηγόρο, ο χειρισμός σοβαρών ποινικών υποθέσεων, αλλά και η προσωπική αντίληψη του συγγραφέα, αποτέλεσαν τα κριτήρια, με βάση τα οποία ο συγγραφέας διέκρινε και παρουσιάζει στο βιβλίο του 24 έμπειρους (άνω των 65 ετών) ποινικολογούντες (προτιμάται ο όρος από το «ποινικολόγοι») δικηγόρους από το 1974 έως σήμερα, εξαιρουμένων των πανεπιστημιακών δασκάλων.

Παρουσιάζονται βιογραφικά στοιχεία και η προσωπική αντίληψη του συγγραφέα για τους καταξιωμένους στον χώρο της Δικαιοσύνης δικηγόρους: Βασίλη Αλεξανδρή, Νικόλαο Ανδρουλάκη, Χριστόφορο Αργυρόπουλο, Αθανάσιο Βαρλάμη, Τάκη Βασιλακόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο, Γιάννη Διαμαντή, Αλέξανδρο Κατσαντώνη, Μανώλη Κουτσούκο, Ζήση Κωνσταντίνου, Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Νίκο Μακρή, Ευάγγελο Ματσούκη, Νίκο Μαυρομάτη, Αριστείδη Οικονομίδη, Μιχαήλ Παναγιωτόπουλο, Γιάννη Παπαδογιαννάκη, Γιώργο Παπαϊωάννου, Τάκη Παπαλάμπρο, Τάκη Παππά, Δημήτρη Τσάκο, Πολυχρόνη Τσιρίδη και Αντώνιο Φούσα.

Ανάμεσά τους και ο διαπρεπής Κορίνθιος Δικηγόρος, Παύλος Μάρκελλος , ο οποίος κοσμεί τις δικαστικές αίθουσες και την κορινθιακή κοινωνία, τόσο με την επιστημονική και επαγγελματική δράση του, όσο και με την κοινωνική και πολιτική ευαισθησία και προσφορά του!

Εκτενής είναι στο βιβλίο του Θ.Κονταξή η αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία του Π. Μάρκελλου, στοιχεία που βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει τον επαγγελματία δικηγόρο, αλλά και άνθρωπο Π. Μάρκελλο, ακόμη και αν δεν τον έχει γνωρίσει από κοντά!

Γεννημένος το 1949, στην Κόρινθο, παιδί πολυμελούς οικογένειας, ο Π. Μάρκελλος, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (1967-1972) και μετά την δικηγορική άσκηση ορκίσθηκε ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Κορίνθου στις 3.12.1974. Έκτοτε και έως σήμερα ασκεί αδιάκοπα το λειτούργημα του δικηγόρου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, εκπροσωπώντας επαγγελματικά σωματεία εργαζομένων και εργαζομένους, νομικός σύμβουλος-δικηγόρος σε πληθώρα υποθέσεων των Δήμων Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων, Κορινθίων και Σικυωνίων, του ΚΤΕΛ Ν.Κορινθίας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου, Συνεταιρισμών, Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου, Ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών πελατών. Έχει χειρισθεί αποτελεσματικά υποθέσεις όλου του φάσματος του Δικαίου, με έμφαση στο Ποινικό, ενώ είναι υπέρμαχος και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, όταν αυτό λειτουργεί προς όφελος του πελάτη του.

Πολύπλευρη προσωπικότητα, ευρυμαθής, βαθιά πολιτικοποιημένος και πολυταξιδεμένος, εκτός από τη δικηγορική του δράση, διακρίθηκε και ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κορινθίων (1979-1982), Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (1981), μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου (1984-1990) και μέλος Δ.Σ. της Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου (1981-1982).

Στο πλευρό του βρίσκεται πάντα η σύζυγός του και συνοδοιπόρος στη ζωή του, Φωτεινή Τζαναβάρα, συνταξιούχος δικηγόρος , με την οποία έχει αποκτήσει δύο θυγατέρες, την Ολυμπία και την Μαρίνα.

Στο βιβλίο τονίζεται ιδιαιτέρως η επιστημονική επάρκεια του Π.Μάρκελλου, το ήθος, το σθένος και η μαχητικότητά του, οι δεξιότητες στον χειρισμό των υποθέσεων, η σε βάθος μελέτη και καλή προετοιμασία της κάθε υπόθεσης, η ειλικρινής αντιμετώπιση του πελάτη, η αποτελεσματικότητα, ενώ ο συγγραφέας καταθέτει και την προσωπική του αντίληψη για τα ανωτέρω! Εξαίρει, επιπλέον, τη συνεχή επικαιροποίηση των γνώσεων και το γεγονός ότι χαίρει της εκτιμήσεως των συναδέλφων του-δικηγόρων, αλλά και των δικαστών.

Η ευχή του συγγραφέα για τον κ.Μάρκελλο «Να γελά πάντα!» είναι και δική μας ευχή, ενώ στα τόσα υπέροχα, που παραθέτει ο συγγραφέας, θα προσθέσουμε τη γενναιοδωρία του κ.Μάρκελλου προς τους συναδέλφους του, αφού μοιράζεται τη γνώση και την εμπειρία του ανταποκρινόμενος με πραγματικό ενδιαφέρον σε κάθε ερώτημα και απορία τους!

Ως ΦτΚ συγχαίρουμε τον κ.Κονταξή για το εξαίρετο έργο του και ιδιαιτέρως για το δικό του ηθικό παράστημα και φωτεινό παράδειγμα, αφού μέσα στον τόσο ανταγωνιστικό χώρο του Δικηγορικού Κόσμου και των Δικαστηρίων, όπου όλο και περισσότερο τα ήθη φθίνουν, αναγνωρίζει δημοσίως και αναδεικνύει τον αγώνα, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα άλλων ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ του !

Του ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο του και Καλή Συνέχεια, με Υγεία!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια