Header Ads

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1724

 


ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020

Κάποτε γιορτάζαμε Χριστούγεννα!Κάποτε ο κόσμος γιόρταζε Χριστούγεννα! Κάποτε! Τότε που είχε η ζωή σκοπό, και νόημα ο αγώνας. Τότε που οι Χριστιανοί λαχταρούσαν τα Χριστούγεννα, ετοιμάζονταν για τα Χριστούγεννα: Νήστευαν τη Σαρακοστή, προσεύχονταν, εξομολογούνταν, πρόσμεναν…Τότε που η δασκάλα, ο δάσκαλος κρεμούσαν απ” τα χείλη τους τα μάτια των παιδιών και στάλαζαν μες στην ψυχή το όνειρο:

Να “μουν κι εγώ εκεί – να “μουν εκεί, στη Βηθλεέμ, στο στάβλο «να “μουν του στάβλου εν” άχυρο…»! Τότε που τα παιδιά ήταν παιδιά και μελωδούσαν με τους βοσκούς τα κάλαντα μες στη νυχτιά και περπατούσαν δρόμους και στενά πάνω στων Μάγων τ” άλογα.

Τότε που μάζευε” ή γιορτή τα πλοία στην Πατρίδα απ” τους λωτούς της ξενιτιάς κι έφερνε σπίτι τον πατέρα, στη μαύρη μάνα το παιδί, τον άντρα στη γυναίκα.

Κάποτε… τότε… γιόρταζαν Χριστούγεννα. Έπειτα ήρθε λίβας δυτικός, το εμπόριο, και τα “καψε -έκανε στάχτη τη γιορτή, τα όνειρα κουρέλι. Έδιωξε από τη Φάτνη τον Χριστό κι έβαλε τον χρυσό στη θέση του. Τα δώρα, τα ψώνια, τα ταξίδια σε άλλους τόπους μακρινούς έγιναν της γιορτής ο μόνος κι άχαρος σκοπός. Έγινε η γιορτή απόδραση, λες σαν φυλακισμένων, προς τα βουνά, στα χιόνια, σ” άλλους λαούς και τόπους. Στους πέντε άνεμους σκόρπισε η Φάτνη της Βηθλεέμ, κι η φαμελιά κατάντησε «το σπίτι των ανέμων».

Τώρα η ιστορία αυτή φτάνει στο τέλος της. Μετά την ύπουλη υπονόμευση της τόσων δεκαετιών, η εορτή δέχεται πια το χτύπημα κατάστηθα: Η δυτική δαιμονολατρία, την ώρα που το αντίπαλο παρανοϊκό σύστημα αντικαθιστούσε τα Χριστούγεννα με τα Σταλινούγεννα, μετέτρεψε τη Γέννηση του Χριστού σε γέννηση του οποιουδήποτε -τα «Christmas» (=Χριστούγεννα) σε «Xmas» (=γέννηση του «Χ»), τάχα χάριν συντομογραφίας. Σήμερα δε η βρυκολακιασμένη Έυρώπη, δήθεν για να μην ενοχλούνται οι αλλόθρησκοι, απαγορεύει ήδη σε μια μετά την άλλη τις μεγάλες πόλεις της εορταστικό διάκοσμο που να υπενθυμίζει τη Γέννηση τού Χριστού. Φώτα μόνο, χωρίς το Άστρο των Μάγων, χωρίς Φάτνη, αγγέλους και βοσκούς. Έορτάζει τα γενέθλια όλων και καταργεί σταδιακά τη Γέννηση του Σωτήρος. Καθιερώνει παγκόσμιες ημέρες για τα πιο γελοία πράγματα: ύπνου, χορού, κέικ, μπύρας, γέλιου, ομοφυλοφοβίας, αριστερόχειρων κ.τ.λ., σβήνει δε τη μόνη άξια τιμής ημέρα του Χριστού. Θαρρεί κανείς πως ακούει από τα βάθη των αιώνων τη μανιακή κραυγή των αφρόνων: «δεύτε και καταπαύσωμεν πάσας τας εορτάς του Θεού από της Γης» (Ψαλ. ογ” [73] 8).

Η πρόκληση ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά τις τόσες δραματικές εξελίξεις στην Πατρίδα μας με την ψήφιση αντιχριστιανικών νόμων, την αποεθνοποίηση που επιχειρείται και την πανδημία του κορονοϊού, που μας ήλθε από τα εργαστήρια είναι πολύ μεγάλη. Άποτελεί πρόκληση να ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα. Το στάδιο ήταν μπροστά μας ανοιχτό με την τεσσαρακονθήμερη νηστεία. Σε πείσμα των αντίθεων δυνάμεων του σκότους, να ζήσουμε τα φετινά ΧΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΆ του φωτός που μας έρχεται από το Άστέρι της γέννησής Του!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια