Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1699

Ι. ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΙΜΑΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ


Τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τίμησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας την Τετάρτη, 10η προς 11η Ιουνίου 2020, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κόμισε εκ του Επισκοπείου, απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Λουκά προς ευλογία και αγιασμό των παρισταμένων στην Ι. Αγρυπνία Πιστών. 

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως μας, κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος ομίλησε για τον βίο του Αγίου και κυρίως για τις αρετές της αγάπης, το πνεύμα θυσίας και την αδιαπραγμάτευτη, ασυμβίβαστη πίστη Του, που τον κατέστησαν ένα σύγχρονο Άγιο Ανάργυρο ιατρό. Επεσήμανε δε, ότι στις μέρες μας ο Άγιος Λουκάς, ως σπουδαίος και λαμπρός ιατρός αλλά ταυτόχρονα και ως Επίσκοπος της Εκκλησίας μας, αποτελεί την περίτρανη απόδειξη και την απάντηση σε όσους επικαλούνται τον ορθό λόγο και τα δήθεν επιστημονικά επιχειρήματα, νομίζοντας ότι η Εκκλησία βρίσκεται τάχα σε αδύναμη θέση, για να επαναφέρουν στο προσκήνιο ξεπερασμένα και παρωχημένα διλήμματα, όπως το αν συμβιβάζονται και συμβαδίζουν επιστήμη και θρησκεία. 

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ευχήθηκε στους Πιστούς να τύχουν των πρεσβειών του Αγίου Λουκά και η στάση της ζωής τους, οι δράσεις τους και η πορεία τους μέσα στην κοινωνία να αναβλύζουν Χριστό! 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥΣτην Ιερά Μονή Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου λειτούργησε χθες Κυριακή των Αγίων Πάντων, 14 Ιουνίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Ιερομόναχο π. Παντελεήμονα Λιλιόπουλο, αδελφό της Ι. Μονής και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Δημήτριο Μπαλλά. 

Στηριζόμενος στο Ευαγγελικό και το Αποστολικό ανάγνωσμα ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην δυνατή και θερμή πίστη των Δικαίων και των Αγίων, που έζησαν κατά Θεόν, από Αδάμ έως τις μέρες μας και ιδιαιτέρως στα κατορθώματα της πίστεώς τους. Οι Άγιοι έχοντας στηρίξει όλες τις ελπίδες τους στον Θεό και προσμένοντας την ανάσταση και την αιώνια μακαριότητα υπέμειναν φρικτά μαρτύρια και βασανιστήρια για να λάβουν τον αμάραντο στέφανο της δόξης του Θεού. Στις μέρες μας, όπου βασιλεύει ο «περίφημος» ορθός λόγος, η τεχνολογία και η επιστήμη, η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στην λήθη του Θεού και των λυτρωτικών δυνάμεων Του με άμεσο αποτέλεσμα την πνευματική απογύμνωση της και τον εξευτελισμό της από έναν μικροοργανισμό, τον «κορωνοϊό». Ολοκληρώνοντας προέτρεψε τους Πιστούς να ομολογούν τον Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή, να ζητούν την βοήθεια, την προστασία Του και την ουράνιο Βασιλεία Του και να ζουν με την δικαιοσύνη Του «ζητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν». (Ματ. στ’, 33), γιατί μόνον έτσι θα αξιωθούν να απολαύσουν τον μισθό των αγώνων και των κόπων τους. 

Αμέσως μετά την Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Ι. Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος στην ανιψιά του συντοπίτη μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικηφόρου Εικοσιδέκα, Κληρικού της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Στον λόγο του ευχήθηκε για την νεοφώτιστη να είναι πάντοτε ευλογημένη και να την συνοδεύει η χάρις του Θεού. Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Παναγίας Γιάτρισσας (Γενεσίου της Θεοτόκου) Λουτρακίου, πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ ρο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, Εφημέριο του Ι. Ναού, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη. 

Στον λόγο του πριν την Απόλυση της Θ. Λειτουργίας, ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκε η εορτή των Αγίων Πάντων, αρχικά για να εορτάζουν από κοινού όλοι οι γνωστοί και άγνωστοι Άγιοι, οι οποίοι έχοντας ξεχωριστές αρετές, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, τρόπο ασκήσεως εν τούτοις όλοι αγωνίστηκαν για τον ένα Κύριο Ιησού Χριστό, αλλά και αυτοί οι Άγιοι, για τους οποίους η Εκκλησία δεν έχει βεβαιωθεί ακόμα για την αγιότητα τους, άλλωστε έτσι ξεκίνησε η εορτή των Αγίων πάντων από την μνήμη της Αγίας Θεοφανούς της Βασιλίσσης από τον Λέοντα τον Σοφό, ή οι ίδιοι δεν θέλουν να γίνει γνωστό το όνομα τους στους ανθρώπους. Τόνισε δε ότι οι Άγιοι είναι φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση που καλούν τον κάθε Χριστιανό να αξιοποιήσει τον χρόνο της παρούσης ζωής, ζώντας σύμφωνα με το Ι. Ευαγγέλιο, ώστε να αξιωθεί της κοινωνίας με τους Αγίους Πάντες κατά τον στίχο του συναξαρίου της ημέρας: « ... ει τις δε μέλλων, είς τους πάντας εισίτω» και να συνδοξασθούν στην Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Στον επίλογο της ομιλίας του μετέφερε τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονύσιου και ευχήθηκε ώστε οι Άγιοι Πάντες να δεηθούν στον Θεό να μας λυτρώσει από την λοιμική νόσο, που μαστίζει την Ανθρωπότητα, αφού διάβασε και ευχές «εις λοιμόν» με την ευκαιρία της τελέσεως της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό της Παναγίας της «Γιάτρισσας». 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια