Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1698


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα - Παράνομες οι ενέργειες της ΤουρκίαςΠροκλητικές και αντιπαραγωγικές χαρακτηρίζει τις τουρκικές ενέργειες αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτημα της ιστοσελίδας Hellas Journal. Ο εν λόγω εκπρόσωπος υπογραμμίζει παράλληλα πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. «Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές» τονίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει: 

«Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια». Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, που επικαλείται διπλωματική πηγή, η υποστήριξη της Ουάσινγκτον αποτελεί σημαντικό γεγονός και έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρ. Φάνον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. 

Πηγή: Newsroom 05Ιουν 2020
Εάν η Ελλάδα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και έχουμε πόλεμο, τι θα κάνει το ΝΑΤΟ;


Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020: Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση στήριξης του State Department στην ερώτηση του Open. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.» 

Εδώ αυτομάτως γεννάται το ερώτημα. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Όπως επίσης να ανακηρύξει ΑΟΖ. Η Τουρκία όμως έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως η επέκταση των χωρικών υδάτων από την πλευρά της Ελλάδος, αποτελεί αφορμή πολέμου! Δηλαδή, η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως ακριβώς αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. 

Επειδή λοιπόν η αφορμή πολέμου που έχει διακηρύξει η Τουρκία είναι υπαρκτή και δεν είναι κάποιο σενάριο συνωμοσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να απαντήσουν για την στάση που θα κρατήσουν σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει αυτή την παρανομία απειλή της. Την κυρία απάντηση όμως οφείλει να δώσει η Νοτιοατλαντική συμμαχία, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, όπως και η Τουρκία. Τι στάση θα κρατήσει σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί; Όλα τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια. Πγή: Ε.Θ.
Αγωνία στον Ορθόδοξο κόσμο: Στις 2 Ιουλίου κρίνεται αν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί!Ενημερώθηκε στις: 08.06.2020 - 08:56Αγωνία στον Ορθόδοξο κόσμο: Στις 2 Ιουλίου κρίνεται αν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί!

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ 
Η προσοχή σχετικά με το στάτους της Αγίας Σοφίας στην οποία αναγνώσθηκε το εδάφιο της Άλωσης, έχει στραφεί τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το 10ο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ετοιμάζεται αν βγάλει απόφαση στην δίκη που γίνεται, για να γίνει ποάλι τζαμί η Αγία σοφία που το 1934 είχε γίνει μουσείο με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση θα βγει στις 2 Ιουλίου. Στα χέρια της Δικαιοσύνης επαφίεται και πάλι η τύχη της Αγίας Σοφίας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934. 

Αν και την υπόθεση -δια της νομικής οδού- είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», το ζήτημα φαίνεται να ξανανοίγει τώρα το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε ξαφνικά να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. 

Ο εισαγγελέας ζητεί απόρριψη της υπόθεσης 
Ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934). Ωστόσο, η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ορίζοντας δικάσιμο για τη 2α Ιουλίου. 

Πηγή: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Το ένοχο μυστικό ανάμεσα στον αστυνομικό που σκότωσε τον Τζ.Φλόιντ και την ηγέτιδα των αριστερών στη Μινεσότα


Νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως... 7 Ιουνίου, 2020: Καθώς ο καιρός περνάει και αποκαλύπτονται περισσότερα για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ, έρχονται στο προσκήνιο λεπτομέρειες που «καίνε» αρκετά πρόσωπα. Μία αποκάλυψη που ήδη συζητιέται στις ΗΠΑ, αν και δεν «παίζει» στα μεγάλα ΜΜΕ, αφορά τη σχέση μεταξύ του αστυνομικού Derek Chauvin που σκότωσε τον Αφροαμερικανό πριν από μερικές μέρες και την αριστερή Γερουσιαστή της Μινεσότα Amy Klobuchar. 

Ποια είναι όμως η Γερουσιαστής της Μινεσότα; Η ίδια δεν πρόκειται απλά για την ηγέτιδα των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Μινεσότα, αλλά και για μία από τις γυναίκες που είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία των ΗΠΑ. Ορκισμένη αντίπαλος του Τραμπ , η δικηγόρος στο επάγγελμα Amy Klobuchar αποτελεί ένα από τα πρόσωπα τα οποία ενδέχεται να διαλέξει ο Τζ.Μπάιντεν για τη θέση του αντιπροέδρου, εφόσον πάντα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η σχέση της με τον δολοφόνο του Τζ.Φλόιντ Αμερικανικά ΜΜΕ, ως επί το πλείστον από τον διαδικτυακό χώρο, έφεραν στο φως μία παλιά υπόθεση στην οποία κατηγορούμενος ήταν ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζ.Φλόιντ. Ο Chauvin είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2006 όταν μαζί με άλλους 5 αστυνομικούς είχε κατηγορηθεί για χρήση υπερβολικής αστυνομικής βίας, εις βάρος του 42χρονου Wayne Reyes. Η σημερινή Γερουσιαστής της Μινεσότα ήταν η κρατική εισαγγελέας που κατά την εκδίκαση της υπόθεσης απάλλαξε τον Derek Chauvin από τις κατηγορίες, τοποθετώντας τον και πάλι στην υπηρεσία του. Η ίδια, όντας στριμωγμένη από τα εν λόγω δημοσιεύματα στις ΗΠΑ, αρνήθηκε πως ήταν εκείνη που βοήθησε τον Chauvin να απαλλαγεί από τις κατηγορίες. 

Οι αστυνομικοί της Μινεάπολης είχαν από καιρό αντιμετωπίσει κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που η Klobuchar ήταν εισαγγελέας, ένα ζήτημα με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη η Γερουσιαστής της Μινεσότα κατά τη διάρκεια της προεδρικής της εκστρατείας. Η Γερουσιάστρια των Δημοκρατικών αρνήθηκε να ασκήσει κατηγορίες εναντίον πολλών αστυνομικών που συμμετείχαν σε περιστατικά πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας της ως κρατική εισαγγελέας. Αντ ‘αυτού επέλεγε συχνά να στέλνει υποθέσεις σε μια μεγάλη κριτική επιτροπή, η οποία ήταν μια κοινή πρακτική. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία ευνοεί τους αστυνομικούς. 

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία που βγαίνουν στο φως και εξετάζονται το αν ισχύουν όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο εγγύς μέλλον θα έρθουν στην επιφάνεια ακόμη περισσότερα γεγονότα και μαρτυρίες σχετικά με το περιστατικό που απειλεί να ανάψει την «πυρκαγιά» του εμφυλίου στις ΗΠΑ. 

Πηγή: el.gr
Αλβανοί εθνικιστές έκαψαν τη σημαία της Βορείου Ηπείρου στην ΚλεισούραΠροκλητικές κινήσεις από αλβανικό εθνικιστικό κίνημα εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου 

Το εξτρεμιστικό εθνικιστικό κίνημα «Boys of Labëria» πραγματοποίησε μία ακόμη προβοκατόρικη κίνηση, που προκαλεί οργή και αγανάκτηση για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Η συγκεκριμένη οργάνωση, έκαψε τη σημαία της Βόρειας Ηπείρου στο νεκροταφείο της Κλεισούρας, στην περιοχή που βρίσκεται το νεκροταφείο που είναι ενταφιασμένοι 21 Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν μαρτυρικά κατά τη διάρκεια του ιταλο-ελληνικού πολέμου. 

Εκτός από το προκλητικό περιστατικό του εμπρησμού της σημαίας, οι εθνικιστές Αλβανοί, φαίνεται πως δήλωσαν επίσης ότι τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο μπροστινό μέρος του Ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο, ένα από τα κύρια κέντρα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες ενέργειες πραγματοποιούνται εναντίον του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Παρά το ότι είναι αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα, τόσο το Αλβανικό κράτος όσο και δημοσιογράφοι, πολιτικοί και εξτρεμιστικές οργανώσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν κάθε τι το ελληνικό. Οι Έλληνες στη Βόρεια Ήπειρο υφίστανται διακρίσεις καθημερινά. Επίσης η Αλβανία, όχι μόνο δεν τους προστατεύει από την παρενόχληση που υφίστανται από την αστυνομία και τους Αλβανούς υπερεθνικιστές, αλλά γίνεται και προσπάθεια να κατασχέσουν τις περιουσίες τους χωρίς αποζημίωση και να γίνει αφαίρεση δίγλωσσων σημείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια