Header Ads

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΣ φ.1688

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ

«Ετυμολογικές προσεγγίσεις»
Λέξεις της επικαιρότητας - 2

Γράφει ο Χρήστος Βλαχογιάννης Καθηγητής Μουσικής




Διάγουμε μέρες απομόνωσης και λογικό είναι να μας πιάνουν τα νεύρα, να μη μας χωράει ο τόπος (άνοιξη γαρ, φουσκοδεντριές), έχουμε και τους γάτους που παίζουν με τον …πόνο μας, τι να κάνουμε; Πολλές φορές βεβαίως μας πιάνει το πατριωτικό, το επαναστατικό μας και είμαστε έτοιμοι να σύρουμε τα σπαθιά και να φωνάξουμε «μολών λαβέ, κορωνοϊέ», «αέρααα»!!! 

Αλήθεια, έχετε σκεφθεί ποτέ τι θα πει εκείνο το μολών λαβέ, που είχε πει ο Λεωνίδας στους πολυαριθμώτερους Πέρσες; Οι πιο πολλοί νομίζουν πως σημαίνει έλα να τα πάρεις. Αμ, δε..!!! Ας τα πάρουμε με την σειρά, ξεκινώντας από την γραμματική. Το μολών είναι μετοχή αορίστου και όχι προστακτική (για να έχει την έννοια της προσταγής –έλα) του ρήματος βλώσκω, του οποίου όμως ο αρχικό τύπος ήταν μλώσκω και για λόγους ευφωνίας έγινε έτσι (συνήθης μετατροπή σε –β όσων συμφώνων ευρίσκονται προ υγρών. Μλαξ>βλαξ, μροτός>βροτός). Το μλώσκω όμως προέρχεται από το ρήμα μολίσκω, που θα πει έρχομαι μετά κόπου). Το μολίσκω από πού; Από το επίρρημα μόλις κι αυτό από το μόγις, μόγος (=μεγάλος κόπος, πόνος, κάματος). Επίσης συνήθης τροπή του –γ σε –λ και μάλιστα με τέτοια προφορά, όπως προφέρουν οι Ιταλοί το “gli” [figlio-a (=γιός, κόρη)]. Οι Γάλλοι διατηρούν την προφορά των δύο –l σε –γ (fille =κόρη). Συνοψίζοντας, από το μολίσκω>μλώσκω>βλώσκω έχουμε τον αόριστο έμολον, που κράτησε το θέμα της πρωταρχικής ρίζας μολ-, και την μετοχή του, μολών. Ολόκληρη η φράση του Λεωνίδα τώρα σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «πρέπει να κουραστείς, να ιδρώσεις για να τα πάρεις ή κόπιασε να τα πάρεις». Μη μου πείτε πως το ξέρατε; 

Και μ’ αυτόν τον κορωνοϊό, βρε παιδάκι μου, έχουμε ξεχάσει (κυρίως οι κυρίες) τον ευπρεπισμό μας. Ούτε ένα βάψιμο, μία κουπ, μια ανανέωση της γκαρνταρόμπας, διότι πού να τα επιδείξουμε όλα αυτά; Στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας; Και στην …σωματική άσκηση δεν λέει να σκάσουμε μύτη με τουαλέττες, με γόβες στιλέτο κλπ βραδυνά. Θα φάμε κράξιμο! Άρα δεν μπορούμε να είμαστε σικ. Σικ, είπα; Εις την γαλλικήν και την αγγλικήν, chic (=κομψός, λεπτός). Στα ισπανικά όμως η λέξη chico σημαίνει το μικρό παιδί αλλά chiquita η ομορφούλα. Στα Γερμανικά είναι schick, με την έννοια του κομψού. Για να δούμε την ρίζα της λατινικής, που είναι coccum (=μικρός, κόκκος), φυσικά εκ του ελληνικού κόκκος (=μικρό μέγεθος). Η λέξη τελικώς σημαίνει τον λεπτό, άρα τον κομψό. Είδατε, ούτε οι αρχαίοι τα ’χανε καλά με τους …χοντρούς! Όχι, δεν ήταν ρατσιστές. Ήξεραν πως και οι χοντροί, πριν γίνουν έτσι, ήταν λεπτοί. Ακολουθήστε την φύση σας, λοιπόν, και παραμείνετε λεπτοί και κομψοί, ακόμα και εν μέσω κορωνοϊού (Νο6 στο κινητό, σωματική άσκηση, ακόμα και με κατοικίδιο, χαχα)!!! 

* Ο κ. Βλαχογιάννης Χρήστος είναι Καθηγητής Μουσικής στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου και Δ/ντης Χορωδίας






Συμπληρωματικές Προτάσεις της Ο.Ε.ΕΣ.Π. 
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου ελάβαμε την παρακάτω επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδος, την οποία δημοσιεύουμε ως έχει:


Πάτρα, 27-3-2020 

Προς 
1. Τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών 
2. Τον κ. Θόδωρο Σκυλακάκη Υφυπουργό Οικονομικών 
3. Τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων 
Αθήνα 
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Κυβέρνησης Ελληνικής Δημοκρατίας Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου – ΕΣΕΕ – Ομοσπονδίες - Εμπορικοί Σύλλογοι Μέλη μας - Αντιπρόσωποι Ο.Ε.ΕΣ.Π. - ΜΜΕ 

Θέμα: Συμπληρωματικές Προτάσεις της Ο.Ε.ΕΣ.Π. 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, 

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), έχει επισημάνει με επιστολές της προς την Κυβέρνηση αλλά και προς τους αρμόδιους υπουργούς από τις 9 Μαρτίου, τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους επιχειρηματίες εξαιτίας του κορωνοϊού καθώς και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουν αυτή την στιγμή οι Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η Ομοσπονδία μας επειδή γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαμαρτυριών από επιχειρήσεις μέλη της, ζητά να συμπεριληφθούν και τα ακόλουθα στα μέτρα στήριξης: 

Άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ως κριτήριο ένταξης ο κύριος ΚΑΔ, καθώς όλα τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις θα χρειασθούν στήριξη. 

Στο μέτρο ενίσχυσης των 800 ευρω να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι επιχειρήσεις των εταιρικών μορφών ( Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε) ανα μέτοχο καθώς αποτελούν το 1/5 του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας. Επιδότηση του δώρου Πάσχα από το κράτος, καθώς είναι αδύνατο να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν. 

Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές καθώς και έκτακτη βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων. 

Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπόρευμα για την σεζόν Άνοιξη – Πάσχα. 

Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές - συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις. Επίσης να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές - συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες». 

Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος. 

Αναστολή καταβολής των δόσεων της Δ.Ε.Η για τις πλειτώμενες επιχειρήσεις έως 30/4 και εξόφληση τους 30/6 

Με τις επιστολές μας προσπαθούμε να προλάβουμε την διόγκωση των προβλημάτων των συναδέλφων μας και να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των ίδιων, των υπαλλήλων τους αλλά και των επιχειρήσεών τους. 

Η Ο.Ε.ΕΣ.Π θα συνεχίσει να στέλνει επιστολές και θα προσπαθεί να συμβάλλει στην εξαγγελία εξειδικευμένων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, ώστε οι συνάδελφοί μας να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατό. 

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαγενάς 
Ο Γεν. Γραμματέας Αντώνιος Καλοθέου

Δεν υπάρχουν σχόλια