Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1684


Δραματικές στιγμές στα σύνορα της χώρας: 
Έτοιμοι να «πολεμήσουν» δηλώνουν οι εθνοφύλακες


1 Μαρτίου, 2020: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Ελλάδας, με τους πάντες να φοβούνται τα χειρότερα. Ωστόσο, υπάρχει ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Συγκινούν μάλιστα οι Εθνοφύλακες του Έβρου. Διαβάζουμε στο evrosnews.gr: 

Σε όλα τα σημεία του νομού, τόσο στο βόρειο όσο και στο κεντρικό και νότιο κομμάτι, οι επικεφαλής των Ταγμάτων Εθνοφυλακής αλλά και τα μέλη τους, περιμένουν την διαταγή από τους αρμόδιους των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να συνδράμουν όπου χρειάζεται. Είτε με έλεγχο των συνόρων μας, αφού οι αποστάσεις είναι τεράστιες και είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να ελεγχθούν μόνο από την αστυνομία και τις δυνάμεις του στρατού που συμμετέχουν, είτε με αποτροπή στα σημεία εκτός των Καστανεών. Άλλωστε όλοι βλέπουν πως παρά την μεγάλη κινητοποίηση και παρουσία αστυνομικών και στρατού, από κάποια σημεία είτε του χερσαίου κομματιού στο Τρίγωνο κυρίως, όσο και στις περιοχές Διδυμοτείχου, Τυχερού και των γύρω χωριών, βρίσκουν τον τρόπο και τα περάσματα κάποιοι να εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος. 

“Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και την πατρίδα μόλις μας καλέσουν. Περιμένουμε διαταγές”, λένε στο Evros-news.gr όχι μόνο επικεφαλής αλλά και απλοί Εθνοφύλακες, που εκπαιδεύονται συχνά για τέτοιες δύσκολες στιγμές. “Μόνοι μας φυσικά δεν μπορούμε να αναλάβουμε δράση. Όμως βλέπουμε πως στην τουρκική πλευρά υπάρχουν χιλιάδες που με τουρκικό σχέδιο θέλουν να εισβάλλουν στην Ελλάδα. Τεράστιες και άξιες συγχαρητηρίων οι προσπάθειες των αστυνομικών και του στρατού, αλλά οι δυνάμεις δεν φτάνουν. Η συνοριογραμμή είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να καλυφθεί. Εμείς μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Επίσης, γνωρίζουμε ως ντόπιοι πολύ καλύτερα την περιοχή και τα περάσματα, από αρκετά παιδιά της Συνοριοφυλακής. Περιμένουμε λοιπόν διαταγές”, λένε χαρακτηριστικά όλοι. 

Επίσης, με ανακοίνωση του ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη του είναι έτοιμα να βοηθήσουν όποτε και όπου τους ζητηθεί από την Πολιτεία, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις… Μπράβο γενναίοι Ακρίτες! Κατάλαβες φίλε αναγνώστη γιατί έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας ζητώντας επί χρόνια την εφαρμογή Σχεδίου Παλλαϊκής Άμυνας και όχι μόνο Εθνοφρουρά στα αφύλακτα Εθνικά Σύνορα;



Ο ΟΗΕ τόνισε πως...
...είναι «νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της»  ενώ έκανε έκκληση για μη χρήση «υπερβολικής» βίας εναντίον των χιλιάδων μεταναστών. 


Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Μπάμπαρ Μπαλούτς, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε εμμέσως πως είναι νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά της. «Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο» Την ίδια ώρα ο Μπάμπαρ Μπαλούτς εξήγησε ότι το προσωπικό της Υπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στις επαρχίες της Σμύρνης, του Τσανάκαλε και της Αδριανούπολης, στην Τουρκία, «παρακολουθεί τις αυξημένες μετακινήσεις των προσώπων, αποτιμά την κατάσταση και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο». Στην επιχείρηση αυτή, η οποία γίνεται σε συντονισμό με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Unicef, ενημερώνονται επίσης οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όταν προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα, συνέχισε. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τους αιτούντες άσυλο «να σέβονται τον νόμο και να αποφεύγουν να δημιουργούν καταστάσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στα σύνορα και αλλού», κατέληξε ο Μπαλούτς.



ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΧΩΡΙΩΝ
Εισαγγελία Αθηνών: Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον Εβρο



Πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα © EPA/TOLGA BOZOGLU NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 

Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων άσκησε η Εισαγγελία Αθηνών σε βάρος ιστοσελίδας, σχετικά με δημοσίευμα ότι εκκενώνονται χωριά του Έβρου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο ανέφερε ότι εκκενώνονται χωριά του Έβρου από τους Έλληνες κατοίκους τους, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα το οποίο διαψεύστηκε, μιλούσε για την κατάσταση στις Καστανιές. 

Το επίμαχο κείμενο είχε τίτλο «Καστανιές: οικογένειες στέλνουν γυναίκες και παιδιά στα μετόπισθεν για καλό και για κακό» και αποτέλεσε αφορμή για εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης . Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων καθώς μετά την επίμαχη ανάρτηση υπήρξε δήλωση διάψευσης του δημάρχου Ορεστιάδας. Η παραγγελία του κ. Ιωαννίδη για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στην Κρατική Ασφάλεια Αθηνών
Πηγή: iefimerida.gr



Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους της στα σύνορά της



Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορά της.«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal. 

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. 
Πηγή: CNN Greece Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020



Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ
 για Συρία και σύνορα.


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια.Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις εντός και γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρία συνιστούν «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα». «Προκαλούν ανείπωτα ανθρωπιστικά δεινά στον πληθυσμό και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπαθειές της για να αντιμετωπίσει αυτή τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», πρόσθεσε. 

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει μόνο «πολιτική λύση» στην κρίση της Συρίας, ο Μπορέλ τονίζει ότι παράλληλα, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης» που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε. 

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα «θα είναι μια ευκαιρία για να επικεντρωθούμε στις τελευταίες εξελίξεις και να συνεχίσουμε το κοινό έργο μας σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συλλογική δράση μας θα έχει τις μέγιστες δυνατές επιπτώσεις αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση και να συμβάλουμε στο να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Πηγή: Newsroom , CNN Greece Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια