Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1678



19/01/2020  
Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Στην Ελλάδα και το πρόβλημα ασφάλειας που της έχει δημιουργηθεί, ούτε καν αναφέρθηκε, έστω εμμέσως, έστω από έναν από τους συμμετέχοντες...


     Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο στο διπλωματικό πεδίο και όχι στρατιωτική, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Γερμανίδα καγκελάριος. Η  Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη, αλλά η εφαρμογή του θα αποτελέσει αντικείμενο της στρατιωτικής επιτροπής του 5+5 όπως είπε. Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία για την υλοποίηση μιας κατάπαυσης πυρός στην Λιβύη, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της διάσκεψης στο Βερολίνο.
     Η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε πως στην σημερινή διάσκεψη δεν συμφωνήθηκε πώς θα επιτευχθεί και θα επιτηρηθεί η κατάπαυση αυτή, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αποτελέσει αντικείμενο της στρατιωτικής επιτροπής του 5+5 όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ένα νέο πνεύμα δημιουργήθηκε για να βρεθεί μια βιώσιμη και διαρκής λύση στο θέμα της Λιβύης», πρόσθεσε η Μέρκελ.
     Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν επίσης ότι το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη πρέπει να γίνει σεβαστό και να ελεγχθεί με πιο σοβαρά μέτρα. Παράλληλα η Μέρκελ ανακοίνωσε τη σύσταση δύο επιτροπών: - Μιας πολιτικής και μιας στρατιωτικής οι οποίες θα επιβλέψουν την μετάβαση σε πολιτική μετάβασης λύσης για τη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο γ.γ., του ΟΗΕ Guterres δήλωσε:
- Δεν επετεύχθη στρατιωτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης.
- Όλα τα μέρη υποσχέθηκαν να μην παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Ένας οδικός χάρτης θα δημιουργηθεί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δεν συζητήθηκε καθόλου η κατάσταση ελλείμματος ασφάλειας που έχει δημιουργήσει η συμφωνία για τις ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης με την οποία οι δύο χώρες αρπάζουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 
     Γενικά οι ελληνικές θέσεις δεν ακούστηκαν καθόλου από κανέναν, ενώ όλοι αποδέχθηκαν ως «νόμιμη» της κυβέρνηση Σάρατζ. Τα πετρέλαια θα ελέγχονται και πάλι από τον Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης της Λιβύης, ο οποίος ελέγχεται με την σειρά του από τον Σάρατζ.
Πηγή:  PRONEWS.GR


Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020
Τινάζει τον αέρα την διάσκεψη του Βερολίνου ο Λαβρόφ!

Με Επίσημη δήλωση του πριν από λίγο ο Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθαρίζει ότι τα όποια συμπεράσματα που θα προκύψουν από την διάσκεψη του Βερολίνου, θα πρέπει να συζητηθούν στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, το μόνο όργανο που θεσμικά μπορεί να παράξει δεσμευτικό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές! Μεγάλο χαστούκι για την Μέρκελ
Πηγή: el.gr

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020

Η Τουρκία αρνείται να υποχωρήσει 

και η Ευρώπη προειδοποιεί…

Η Τουρκία επιβεβαίωσε την Κυριακή την άρνησή της να υποχωρήσει από την έρευνα για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε για «παράνομες» επιχειρήσεις, αφού η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης για αυτές τις δραστηριότητες..«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 για τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. Πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να τερματίσει αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα της αλληλεγγύης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα,  είναι μεροληπτικές και αντανακλούν τα διπλά πρότυπα».
 Πρόσθεσε ότι το πλοίο Γιαβούζ κατευθύνεται προς τη νότια Κύπρο σε μια περιοχή την οποία οι τουρκοκυπριακές αρχές χορήγησαν στην τουρκική εταιρεία άδεια για εξερεύνηση το 2011. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας  Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε το Σάββατο ότι «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια." Πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες για αναζήτηση υδρογονανθράκων σε όλη την περιοχή, δυστυχώς, πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση».
Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μετατρέπεται σε χώρα πειρατείας στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.
arabi21.com

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα από τα Αλβαναριά! Απαξιωτικό ντοκιμαντέρ της αλβανικής τηλεόρασης ειρωνεύεται την ελληνική μειονότητα

Οι Αλβανοί για άλλη μια φορά επιχειρούν να χτυπήσουν την ελληνική μειονότητα.
Νέο εθνικιστικό παραλήρημα από αλβανικούς κύκλους φέρνει στο φως ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο επιχειρούν να αλλοιώσουν τα τα ελληνικά στοιχεία στο μειονοτικό χωριού Δερβιτσάνη και να ειρωνευτούν τους κατοίκους.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της Κατερίνας Ρίστα για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ένα μόλις 30λεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα χωριά της Αλβανίας», η δημοσιογράφος Νίσα Αγκόλι επιχείρησε να ασκήσει ψυχολογική πίεση στους κατοίκους του μειονοτικού χωριού Δερβιτσάνη, επειδή, όπως λέει, δεν μιλούν Αλβανικά.
Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος από την Αλβανία ειρωνεύεται μία ηλικιωμένη γυναίκα και την προτρέπει να πάει πίσω στην Ελλάδα. «Θεωρούμε το ρεπορτάζ αυτό μια κατάφωρη προσπάθεια στοχοποίησης της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας ή δυστυχώς ο ανθελληνισμός πουλάει στην αλβανική δημοσιογραφία», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Χειμαριωτών, κ. Θοδωρής Γκούμας.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού στο Star , η δημοσιογράφος παρομοίασε το σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας και του Βυζαντίου με τον Αλβανικό αετό.Οι χωριανοί της Δερβιτσάνης ζητάνε έστω μια συγγνώμη από τους υπευθύνους της εκπομπής, ενώ ακόμη και αλβανικά μέσα καταδικάζουν τα όσα ειπώθηκαν το εν λόγω ντοκιμαντέρ.

Πηγή: Himara.gr

Το πρόσωπο του Ερντογάν είπε την αλήθεια για την Ελλάδα: Αυτό «τελειώνει» την Τουρκία από την Λιβύη

Κανείς δεν πρόσεξε τις εκφράσεις του Σουλτάνου...

20 Ιανουαρίου, 2020

Μέσα σε λίγες ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει για δεύτερη φορά με ξεκάθαρο τρόπο την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα.
Ο Ερντογάν μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από το Βερολίνο είπε: «Ο Μητσοτάκης γιατί κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».
Είναι σαφής η ενόχληση της Τουρκίας!
Αν ο Στρατάρχης Χαφτάρ αναλάβει την εξουσία στην Λιβύη, αντικαθιστώντας τον ισλαμιστή και σύμμαχο του Ερντογάν, Σάρατζ, τότε το Μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης σε σχέση με την οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ, η οποία σβήνει Κρήτη, Ρόδο, Καστελόριζο κ.α. ακυρώνεται και η Τουρκία «τελειώνει»από την Λιβύη.
Αν, από την άλλη, ο Χαφτάρ βγει από την μέση, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, με έναν ακόμα εχθρό, αυτή την φορά στα νότια σύνορά της.
Αυτό που παρατηρείται πάντως είναι πως κάτι κινείται στην εξωτερική πολιτική (έστω και με μικρά βήματα) και πράγματι υπάρχει η εικόνα πως η χώρα απαντά στις κινήσεις της Άγκυρας, εξού και η ενόχληση του Ερντογάν.
Μάλιστα, αν παρατηρήσετε το πρόσωπο του Ερντογάν, στο πρώτο βίντεο θα αντιληφθείτε την πραγματική ενόχλησή του σε σχέση με τις κινήσεις της Ελλάδας. Ομολογούμε πως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Ερντογάν, τόσο «ξυνισμένο».
·          

Ρωσικές πηγές στο ethnos.gr: «Ανοησίες» όσα γράφονται για αναγνώριση των κατεχομένων




20.01.2020 :  Ρωσικές πηγές υπογραμμίζουν, μιλώντας στο Ethnos.gr, πως όσα έχουν γραφτεί σε τουρκικά ΜΜΕ περί επικείμενης αναγνώρισης των κατεχομένων από την Ρωσία είναι «ανοησίες»  Ως «ανοησίες» και «fake news» αποκηρύσσουν ρωσικές πηγές, που μιλούν στο ethnos.gr, όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες σε μερίδα τουρκικών ΜΜΕ περί επικείμενης αναγνώρισης των κατεχομένων της Κύπρου από τη Μόσχα. «Η θέση της Ρωσίας είναι αμετάβλητη στο Κυπριακό», υπογραμμίζουν εμφατικά. 
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι νωρίτερα, σε δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα Sozcu είχε υποστηρίξει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται να αναγνωρίσει την επονομαζόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», όπως επιλέγει να αποκαλεί η Άγκυρα το ψευδοκράτος, με αντάλλαγμα... τη συνεργασία της Τουρκίας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου των... συριακών θαλασσών, την υποστήριξη του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία. 
Τουρκικό δημοσίευμα: Τα Κατεχόμενα σχεδιάζει 
να αναγνωρίσει η Ρωσία
20.01.2020 Σύμφωνα μάλιστα με το επίμαχο δημοσίευμα στην Sozcu, η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει ακόμη και... στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα.    Ρωσικές πηγές, που μιλούν στο ethnos.gr, αποκηρύσσουν ως «ανοησίες» όλα τα παραπάνω, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένει «αμετάβλητη» στο Κυπριακό.  Σημειώνεται, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εκφραστεί ανησυχίες αναφορικά με το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κυπριακής Δημοκρατίας, στην σκιά κυρίως αμερικανικών κινήσεων (East Med Act) που υπόσχονται μεν «πράγματα» στη Λευκωσία (επί παραδείγματι την άρση του εμπάργκο όπλων) αλλά θέτοντας ως προϋπόθεση την προηγούμενη διάρρηξη των δεσμών της Λευκωσίας με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια