Header Ads

ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ φ. 1677




ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK

     Κυριάκος Κόκκινος  


         Πριν 8 ώρες · 12 Ιανουαρίου 2020


Η πρώτη πανσέληνος του έτους και της δεκαετίας…






     Το βράδυ της Παρασκευής, 10/1/2020, σημειώθηκε η πρώτη πανσέληνος του έτους και της δεκαετίας, που, σύμφωνα με τους Αυτόχθονες Αμερικανούς, ονομάζεται "το φεγγάρι του λύκου", από τους λύκους που αλυχτούν.     Εδώ όπως αποτυπώθηκε από το γραφείο μας στο κέντρο της Αθήνας!     Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η ονομασία έχει αγγλοσαξονική προέλευση. Σε κάποιους πολιτισμούς ονομάζεται Παλαιά Πανσέληνος, Παγωμένη Πανσέληνος, Χιονισμένη Πανσέληνος ή και "Moon after Yule". "Yule" είναι ένα παραδοσιακό, τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ με ρίζες στη βόρεια Ευρώπη του 10ου αιώνα, το οποίο διοργανωνόταν κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, που τώρα συσχετίζεται με τα Χριστούγεννα, ενώ αυτό το ολόγιομο φεγγάρι που σημειώνεται στις 10 Ιανουαρίου είναι μετά τη γιορτή του Yule, οπότε μετά τα Χριστούγεννα.     
     Η «Πανσέληνος του λύκου», όπως είναι γνωστή, συνδυάστηκε με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, όπου δηλαδή η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της.     Για τη σύνδεση σελήνης και λύκου, έχουν πολλά ειοωθεί.     Ο λύκος πράγματι, έχει φοβερές ψυχικές αντοχές κι η ρίζα του ονόματός του συνδέεται με το Φως (παράβαλε λυκόφως, λυκαυγές, lux στα λατινικά κλπ) . Είναι από τα ζωντανά πλάσματα που εάν παγιδευτεί, αψηφά κάθε σωματικό πόνο προκειμένου να ελευθερωθεί. Εάν δηλαδή πιαστεί σε παγίδα το πόδι του (και έχουμε άπειρα παραδείγματα), θα το κόψει με τα ίδια του τα δόντια δίχως να χάσει τις αισθήσεις του. 
     Στην συνέχεια θα απομακρυνθεί αιμόφυρτος, έως να βρεί μέρος για να κρυφτεί. Και μόνο τότε αφήνει να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του !!.     Ο κάτασπρος Λύκος λοιπόν (όπως μας λέει ο θρύλος), ήταν γέννημα της Σελήνης, που για να μην φάει τα άλλα της παιδιά, τον πέταξε κάτω στην Γη, τον εξόρισε δηλαδή, αλλά τελικά ο Λύκος επέζησε και ερωτεύτηκε τρελά μια αδέσποτη κάτασπρη σκυλίτσα, και έτσι πολλαπλασιάστηκε το είδος των λυκόσκυλων.Την σύντροφό του όμως την έπιασαν οι άνθρωποι, την ώρα που είχε πάει να κλέψει από τις στάνες τους τροφή για τα παιδιά της, και τότε την έγδαραν ζωντανή !!.     Το τομάρι της στην συνέχεια το κρέμασαν σε ένα δένδρο στο κέντρο της πόλης τους, προς γνώσιν και συμμόρφωση όλων των άγριων σκυλιών. Ο Λύκος όμως πήγε κρυφά την νύχτα και πήρε το αιματοβαμμένο κάτασπρο τομάρι της, και ουρλιάζοντας από ψυχικό πόνο, το ανέβασε στην ψηλότερη κορφή ενός βουνού. Εκεί θρηνώντας τον χαμό της, ικέτευε την μητέρα Σελήνη, να αναστήσει την αγαπημένη του !!.     
     Η καρδιά της Σελήνης ράγισε από τύψεις. Αλλά όσο κι αν προσπάθησε, δεν είχε την μαγική δύναμη να την αναστήσει. Ωστόσο, η πνοή της την οποία έστειλε στην Γή.. ήταν ένα πολύ ισχυρό ελιξίριο, ικανό να αναζωογονήσει – να ανακουφίσει – να δώσει κουράγιο στον Λύκο, όπως όμως και σε κάθε άλλη πονεμένη ψυχή.

     Από τότε (σύμφωνα με τον θρύλο), κάθε Πανσέληνο, οι λύκοι ανεβαίνουν στο πιο ψηλό σημείο σε κάποιο ξέφωτο, και σηκώνοντας το κεφάλι προς το μέρος της Σελήνης, της τραγουδούν – την υμνούν και την παρακαλούν να στείλει το ελιξίριο της ώστε να αναστήσει μια αγαπημένη ψυχή – ώστε να γιατρέψει τον πόνο ψυχής – ώστε να τις δώσει δύναμη να αντέξει τον σωματικό πόνο. 

     Έτσι η Σελήνη τότε, για να απαλύνει τις τύψεις της, στέλνει το ελιξίριο της προς κάθε ψυχή, το οποίο της δίνει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσει ακάθεκτη την πορεία της πάνω στην Γή !!

66  Μ΄αρέσει Εσείς, Σίσσυ Κατσούδα, Tάσος Kελλάρης και 63 ακόμη 16 σχόλια

Αρχή φόρμας

Δεν υπάρχουν σχόλια