Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1676




ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ &

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ) ΕΤΟΥΣ 2020
 ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ &  ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ) ΕΤΟΥΣ 2020  ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο η καθιερωμένη πλέον Ι. Αγρυπνία για την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2020 στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2019, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο και τους Ιερείς του Ι. Ναού, τέλεσε αρχικώς τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην συνέχεια τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Μετά το πέρας της Ι. Αγρυπνίας οι Ιερείς του Ι. Ναού έκοψαν την Βασιλόπιττα, που ευλόγησε και μοίρασε στους παρισταμένους ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ευχόμενος όπως η ανατέλλουσα νέα (Πολιτική) χρονιά να είναι γεμάτη αγάπη, ειρήνη, υγεία και ευτυχία για όλον τον κόσμο!

Την επομένη, πρώτη ημέρα του έτους και ώρα 7.00 π.μ., τελέσθηκε η δεύτερη (2η) Θ. Λειτουργία από τους πατέρες του Ι. Ναού παρουσία πλήθους κόσμου και ακολούθως περί ώραν 11.00 π.μ. τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και τους Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, η επίσημη Δοξολογία για την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2020, στην οποία προσήλθαν η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Τόπου μας. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος έκοψε την Βασιλόπιττα και ευχήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα στους παρισταμένους «Καλή και Ευλογημένη Χρονιά»!

Εν συνεχεία, συνοδευόμενος από Ιερείς επισκέφθηκε τα γραφεία του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστασίου Γκιολή και του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου όπου αντάλλαξαν Πρωτοχρονιάτικες ευχές και συζήτησαν διάφορα θέματα που άπτονται της Θρησκευτικής, Φιλανθρωπικής, Πολιτικής και Κοινωνικής ζωής της Κορινθίας και της Πατρίδας μας. Ο Σεβασμιώτατος μετά από πρόσκληση και των δύο ευλόγησε τις Βασιλόπιτες και δεν παρέλειψε να ευχηθεί ιδιαιτέρως στον κ. Δήμαρχο για τα ονομαστήριά του.   ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ



ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΤΗΣΙΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΤΗΣΙΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ.

Το Συνεδριακό Κέντρο «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», στην Αρχαία Κόρινθο, γέμισε για ακόμη μια φορά από παιδικές φωνές, τραγούδια και χαμόγελα χαράς κατά την διάρκεια της καθιερωμένης, από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο, εκδηλώσεως για τα παιδιά των Ιερέων μας και των λαϊκών συνεργατών της Ι. Μητροπόλεως μας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εχθές Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020, από το πρωί, που ξεκίνησε η προσέλευση, επεκράτησε εορταστικό κλίμα και ατμόσφαιρα οικογενειακής θαλπωρής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και ο Πρωτοσύγκελλος, Βοηθός Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος καλωσόρισαν με πατρική αγάπη, στοργή και ουσιαστικό ενδιαφέρον τα παιδιά, τα οποία εισέπραξαν αφειδώς τα συναισθήματα αυτά και τα ανταπόδωσαν ψάλλοντας τα κάλαντα, Χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγουδώντας εορταστικά τραγούδια, υπό την βοήθεια της Πρεσβυτέρας-Δασκάλας κ. Παυλίνας Χαμάλη.

Στον απολογισμό της χρονιάς, που συνηθίζει να κάνει κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη εκδήλωση ο Ποιμενάρχης μας, στάθηκε σε τρία κυρίως σημεία. Αρχικά, δυσανασχέτησε για το θράσος αλλά και την ανοησία ορισμένων, οι οποίοι προσπαθούν να κατευθύνουν τους ανθρώπους να εορτάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς τον Χριστό! Ακολούθως, εξήρε την σημαντικότητα της Ιερατικής οικογένειας, και περιέγραψε την αντικειμενική δυσκολία, που αυτή βιώνει, στην «σκληρή» σημερινή Ελληνική Κοινωνία. Σ’ αυτό το σημείο εξήρε την τιμητική παρουσία, σε μια ενδοοικογενειακή εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεώς μας, του Αντιπεριφερειάρχου Κορινθίας κ. Αναστασίου Γκιολή και του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου. Οι άκρως τιμητικές αυτές παρουσίες καταδεικνύουν την αγάπη και τον σεβασμό και των δύο τους στους Ιερείς και τα παιδιά τους, αλλά και την αγαστή συνεργασία και την αγάπη που διέπει τους θεσμούς, τους οποίους διευθύνουν, με την Μητρόπολη Κορίνθου και τον Μητροπολίτη μας.

Το τρίτο σημείο που επεσήμανε ο Ποιμενάρχης μας ήταν οι ευχαριστίες τόσο προς τις οικογένειες των ιερέων, όσο και προς όλους τους Κορινθίους για το ομολογουμένως μεγάλο επίτευγμα να πρωταγωνιστεί η Ι. Μητρόπολή μας στον τομέα της φιλανθρωπίας πανελληνίως. Διευκρίνισε ο Ποιμενάρχης μας, ότι δεν κάνει την αναφορά για να «διαφημιστούμε», καθώς «ο οφείλομεν ποιήσαι πεποιήκαμεν», όπως μας δίδαξε ο μεγάλος Απόστολός μας, ο Παύλος, αλλά για να αποδώσουμε την δέουσα τιμή και αναγνώριση προς όλους τους Ιερείς μας, τους εθελοντές μας και τους Χριστιανούς μας, που ακάματα κοπίασαν και κοπιάζουν επιτυγχάνοντας αυτό το Θεάρεστο αποτέλεσμα. 

Στο πρόσωπο όλων αυτών επομένως, βραβεύθηκε ένας ακούραστος εργάτης στην φιλανθρωπία και επί χρόνια συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης στο έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου, στον οποίο απονεμήθηκε το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου και ο τίτλος του Ευεργέτου της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.

Εν συνεχεία, έδωσε τον λόγο στον κ. Γκιολή και στον κ. Νανόπουλο για έναν σύντομο χαιρετισμό και κάλεσε τον Θεοφιλέστατο άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο να ευλόγησει την Βασιλόπιττα, από την οποία προσφέρθηκε το ανάλογο, κατά το έθιμο, «βρετίκι» για τον καθένα από τους έξι (6) «τυχερούς» που «έτυχαν» το φλουρί. Ακολούθως, μοίρασε τα δώρα, ανάλογα με την ηλικία τους σε όλα τα παιδιά, τα οποία με πολλή αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τον πνευματικό τους πατέρα τον ευχαρίστησαν θερμά. Αμέσως μετά μεταφέρθηκαν όλοι μαζί στον 2ο όροφο του Συνεδριακού Κέντρου, όπου ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα, πλαισιωμένο από διασκεδαστή-παιδαγωγό για τους μικρούς και από παραδοσιακή Ελληνική Μουσική για τους μεγάλους.

Η Εκδήλωση, που με αγωνία περιμένουν κάθε χρόνο τα παιδιά των Ιερέων της Κορινθίας, έλαβε τέλος με τις ευχαριστίες και τις ευχές όλων προς τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, ο οποίος αποτελεί τον εμπνευστή και δημιουργό αυτής της τόσο χαρούμενης, εορταστικής και συνάμα εποικοδομητικής και ενοποιού συνάξεως. 





ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.



Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.


Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα, που επιβάλλει η ημέρα,  εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου με την ξεχωριστή ευλογία να παρίσταται «σωματικώς» η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού. Στην Ακολουθία παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου, υπό τον Βουλευτή της Κυβερνήσεως κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστάσιο Γκιολή και τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο. Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς μας, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και Ιεροψάλτης κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος ομίλησε με έντονα λυρικό και ταυτόχρονα βαθιά θεολογικό τρόπο για την ευρεία ερμηνεία του «φωτός» στην ζωή και στην Εκκλησία μας. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου, για 2η συνεχόμενη χρονιά,  και ευχήθηκε το «Φως», για το οποίο ομίλησε ο ιεροκύρηξ, να πλημμυρίσει τις καρδιές μας.

Στην συνέχεια τελέστηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός, με την συμμετοχή όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου, παρουσία πλήθους πιστών και ευθύς αμέσως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που κατάρτισε ο Δήμος Κορινθίων, ξεκίνησε, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και υπό την συνοδεία αγήματος της Διεύθυνσης Μηχανικού, λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το Κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Κορίνθου.

Παρά το τσουχτερό κρύο και με την παρουσία Επισήμων και αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού, (λόγω του απαγορευτικού του απόπλου των σκαφών δεν πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο τυπικό της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού από σκάφος της «Διώρυγας Κορίνθου») με την συμμετοχή δεκαπέντε πολύ θαρραλέων κολυμβητών. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό, ο μαθητής της Β’ Γυμνασίου Άρης Δημάκης και αφού τον παρέδωσε στον Σεβ. Μητροπολίτη μας, έλαβε ως ευλογία ένα χρυσό σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι κολυμβητές έλαβαν αντιστοίχως από έναν ασημένιο σταυρό και ένα μπουρνούζι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τις Ευχές, τις Ευλογίες και τις θερμές Ευχαριστίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου προς τις Αρχές, τον Κλήρο και τον Λαό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και παρά τις πολύ αντίξοες συνθήκες συμμετείχαν πάνδημα στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Την ίδια στιγμή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού. Στην Ακολουθία παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου, υπό τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Χρίστο Δήμα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαρίλαο Βυτινιώτη και τον Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σπυρίδωνα Σταματόπουλο.

Παρά το τσουχτερό κρύο και με την παρουσία των Επισήμων και αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού, στην προβλήτα βορείως του Ι. Ναού, και Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό, ο κάτοικος Κιάτου κ. Γεώργιος Σοφός.



ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12 ΙAΝΟΥΑΡΊΟΥ 2020
ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ

0Ι ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ

"Ας πάμε με τόν νοϋ μας στά χρόνια πού ήρθε ό Χριστός. Τρεΐς κατηγορίες ανθρώπων είχε πρός τούς όποίους έπρεπε νά απευθυνθεί: στούς Ίουδαίους, στούς είδωλολάτρες καί στούς άδιάφορους γιά τή θρησκεία, ανάμεσα στούς όποίους δέσποζαν οι φιλόσοφοι.

Εμπόδιο ή αυτάρκεια

Οι Ιουδαίοι έζησαν τή διαθήκη, τή συμφωνία τοϋ θεοϋ μέ τόν Αβραάμ καί τούς άπογόνους του, ότι θά τόν ευλογήσει καί θά δοξάσει τό όνομα του, εφόσον έκανε υπακοή στό θέλημά Του καί έφευγε άπό τή γή τής Μεσοποιαμίας καί πήγαινε στή γή Χαναάν. Ή διαθήκη αύτή επαναβεβαιώθηκε στό όρος Σινά, μέ τίς έντολές πού έδωσε ό θεός στόν Μωυσή, καί οι όποίες προετοίμασαν τόν κόσμο γιά τόν ερχομό τοϋ Μεσσία. Παρά τό γεγονός ότι πολλές φορές ο'ι Ιουδαίοι άποστάτησαν άπό τή σχέση τους μέ τόν θεό, έντούτοΐς ύπερηφανεύονιαν ότι ήταν ό περιούσιος λαός. Τόν Μεσσία τόν θεωρούσαν ώς τόν πολιτικό ήγέτη, πού θά τούς ελευθέρωνε άπό τούς Ρωμαίους καί θά τούς καθιστούσε κυρίαρχους τού κόσμου. Τό μεγαλύτερο εμπόδιο γιά νά πιστέψουν στόν Χριστό ήταν ή αυτάρκεια τους, ότι κατείχαν τήν αλήθεια στην πληρότητα της.

Ή ταπείνωση γεννά ελπίδα

Οι ειδωλολατρικοί λαοί βασανίζονταν άπό τήν πολυθεΐα των ειδώλων. Δέν έβρισκαν άπαντήσεΐς στά ερωτήματα τής άνθρώπινης ϋπαρξης, καθώς δέν είχαν τήν ελπίδα τής Άνάστασης. Μπορεί νά πίστευαν στην αθανασία τής ψυχής, άλλα δέν προσδοκούσαν τίποτα γιά τό σώμα τους. Παράλληλα, ή ζωή τους δέν είχε τήν πειθαρχία τών Ιουδαίων, άλλα ήταν παραδομένοι στην ελευθερία τών παθών καί στην αγωνία γιά επιβίωση. Δέν ήταν κι αυτοί έλεύθέροι, γιατί ήταν υποταγμένοι στην κυριαρχία τών Ρωμαίων. Ωστόσο, ή απλότητα, ή δεκτικότητα καί η ταπεινότητα τοϋ καθημερινού ανθρώπου γεννούσαν προοπτικές γιά νά γίνει άπό αύτούς τό πρόσωπο τοΰ Χριστού αποδεκτό.

Οι φιλόσοφοι καί όσοι είχαν εμπιστοσύνη στην εξουσία καί τίς δυνάμεις τους, γιά παράδειγμα ό βασιλιάς Ήρώδης, ό Πόντιος Πιλάτος, όπως καί ο'ι μετά τόν Χριστό στοχαστές δέν αναζητούσαν τόν θεό, άλλα τή γνώση, εξερευνούσαν τούς μηχανισμούς τής ζωής ή αρκούνταν στά αγαθά τους καί τή δόξα τους. Ή αυτάρκεια τής γνώσης, τών παθών, τής έξουσίας ήταν τό μεγάλο εμπόδιο γιά νά πιστέψουν στον Χριστό, ό όποΐος προχωρούσε πέρα άπό αυτά τά χαρακτηριστικά.

Ό Χριστός καλεϊ σέ μετάνοια

Ό Χριστός ξεκινά τήν επίγεια δράση του άπό τούς εϊδωλολάτρες, άπό αύτούς πού κατοικούν στή χώρα καί στή σκιά τοΰ θανάτου. Είναι αυτοί πού δέν έχουν τήν υπερηφάνεια ότι γνωρίζουν, άλλα μέσα στην απλότητα τους μπορούν νά συναισθανθούν ποιός είναι ό θεός καί νά δούνε τήν άμαρτωλότητά τους, τί τούς χωρίζει άπό αυτόν. Γι΄ αυτό τό κήρυγμα τοϋ Χριστού είναι ή μετάνοια. Ή παρουσία τοΰ Χριστού φωτίζει τήν ύπαρξη πού αγνοεί, άρκεΐ νά έχει τήν ταπείνωση καί τήν απλότητα.

Οι τρεΐς αύτές κατηγορίες ανθρώπων εξακολουθούν νά υπάρχουν καί στην εποχή μας. Οι άνθρωποι χωρίζονται σ' αύτούς πού νομίζουν ότι τά ξέρουν όλα γιά τόν θεό, σ' αύτούς πού έχουν εμπιστοσύνη στίς δυνάμεις τους, στον νοϋ, στά υλικά αγαθά, στή σοφία καί στή γνώση, στην εξουσία τους καί αδιαφορούν γιά τόν φωτισμό τους, καί σέ έκείνους πού νιώθουν ότι κατοικούν «έν χώρα καί σκιά θανάτου» (Ματθ. 4,16). Οι τελευταίοι καταλαβαίνουν ότι τά έργα καί τά αγαθά τους δέν δίνουν αιωνιότητα, άλλα τούς κάνουν νά πορεύονται πρός τόν θάνατο, μπροστά στον όποιο είναι ανίσχυροι, θέλουν όμως τόν φωτισμό, διψοϋν γιά τήν αλήθεια καί αναζητούν Κάποιον νά μοιραστεί τό φορτίο τους. Αυτοί είναι τελικά καί οι πιό δεκτικοί στό μήνυμα τοϋ Ευαγγελίου.

Ό Χριστός απευθύνθηκε πρός 'ολους. Τό ίδιο κάνει καί ή Εκκλησία. Καί οι τρεΐς κατηγορίες ανθρώπων έχουν δικαίωμα στον φωτισμό. Ό καθένας άπό έμάς όμως καλείται νά δώσει απάντηση σε ποια κατηγορία ανήκει καί νά ανταποκριθεί στό Ευαγγέλιο. Δρόμος καί τρόπος γιά όλους είναι ή μετάνοια, αυτήν πού ό θεός τή διακηρύττει καί είναι έτοιμος νά τήν δεχτεί.

π. θ. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια