Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ φ. 1674



Η Παιδική Χορωδία και η Γυναικεία Χορωδία OPUS FEMINA
του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Κορινθίων στο Ωδείο Αθηνών
ερμήνευσαν «Τα παιδικά τραγούδια» 
του Φιλίππου Τσαλαχούρη!


Γράφει - Επιμελείται
Η Εύη Κοκκίνου *

Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019, στις 7:00΄μ.μ., στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, οι δύο χορωδίες του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Κορινθίων, η Παιδική Χορωδία και η Γυναικεία Χορωδία OPUS FEMINA, ερμήνευσαν με επιτυχία τα παιδικά τραγούδια του διακεκριμένου διεθνώς και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών για τη  γενικότερη προσφορά του στη μουσική, συνθέτη, μουσικού και δασκάλου, Φιλίππου Τσαλαχούρη, παρουσία του συνθέτη, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Φάλιας Παπαγιαννοπούλου, μέσα σε μία συγκινητική, Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!




Φίλιππας Τσαλαχούρης

Ο Φίλιππας Τσαλαχούρης έχει μελοποιήσει σταδιακά εντός διαστήματος τριάντα ετών δεκαπέντε ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών, των Γ. Δροσίνη (Το θάμα, Το τρεχούμενο νερό, Η βάρκα και η βαρκούλα), Δ. Σολωμού (Γαλήνη), Ζ. Παπαντωνίου (Το ποταμάκι, Το ευλογημένο καράβι, Το κατσικάκι), Χ. Χρηστοβασίλη (Χριστούγεννα), Γ. Βιζυηνού (Φεγγαράκι, Το ημερονύκτιο, Ο κυνηγός, Ο καλός Θεός), Ε. Κασελίμη (Το πλοίο της φαντασίας), Τ. Άγρα (Είδα χθες βράδυ στο όνειρό μου), και Δ.Γ. Καμπούρογλου (Η αλεπού), καθώς και δύο Δημοτικά (Νανούρισμα, Το αμπέλι). Τα συγκεκριμένα έργα του επέλεξε να παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών υπό την προσφάτως αποκτηθείσα ιδιότητα του Διευθυντή Μουσικών Σχολών του Ωδείου και να τα εμπιστευθεί στην έμπειρη και ταλαντούχα μαέστρο, Φάλια Παπαγιαννοπούλου, στα «παιδιά της» και στις χορωδούς της Opus Femina – πιστές συνεργάτες της μαέστρου επί σειρά ετών, τιμώντας ιδιαίτερα την πόλη μας!



Φάλια Παπαγιαννοπούλου

Την εμπιστοσύνη αυτή, οι χορωδοί και τα παιδιά την ανταπέδωσαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, ερμηνεύοντας τα έργα του με εξαιρετική ευαισθησία και αισθαντικότητα, συγκινώντας τόσο τον συνθέτη, όσο και το κοινό! Για μία ακόμη φορά η γνώση, η επιμέλεια, η εργατικότητα και κυρίως το πάθος για τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι της μαέστρου, που μεταδίδεται και στα μέλη των χορωδιών του Δήμου μας, απέδωσαν καρπούς!  Σημαντική για την συναυλία και η συνοδεία των έργων από τον Γιάννη Παπαχριστοδούλου στο πιάνο.
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς υπήρξε η παρουσίαση του έργου και των χορωδιών από τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην επί σειρά ετών άριστη συνεργασία του με την μαέστρο, εξήγησε στο κοινό τι σημαίνει γι’αυτόν η μουσική και τα παιδιά:

«…Κάποτε μου ζητήθηκε να περιγράψω την εικόνα που μου έρχεται στο νου συνειρμικά με την ελπίδα. Απάντησα αμέσως, χωρίς περιστροφές και περιττά σχόλια, πως για εμένα η εικόνα της ελπίδας είναι ένα παιδί που παίζει μουσική. Στο πρόσωπο και στα χέρια ενός παιδιού βλέπω την σωτηρία του κόσμου, αυτήν που ο Ντοστογιέφσκι είδε στην ομορφιά. Περισσότερο από όλες τις μουσικές εκφράσεις της παιδικής μουσικότητας ξεχωρίζω το τραγούδι. Ο ήχος της παιδικής χορωδίας γεννά μέσα μου τη χαρά και το σκίρτημα που συγκρίνεται μόνον με την ίδια τη ζωή…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνέθεσε φέτος, αποδεχόμενος την πρόταση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ένα έργο για τον λόρδο Βύρωνα, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο ακούστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στη συναυλία της Κεντρικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15 Νοεμβρίου και αναμένουμε να το ακούσουμε κι εμείς κατά τον εορτασμό…
Τέτοιες συνεργασίες τιμούν την πόλη μας!
Συγχαρητήρια στη μαέστρο, στις χορωδούς και στα παιδιά μας, αλλά και στον Δήμο Κορινθίων και το ΚΕΠΑΠ για το έργο που επιτελούν στον Πολιτισμό!

*Η Εύη Κοκκίνου, είναι Δικηγόρος
Διαμεσολαβήτρια
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων DPO

Διεύθυνση Γραφείου
Αποστόλου Παύλου 40  -  Κόρινθος
Τηλ. 27410 84568  FAX  27410  22047
Κιν. 6944964225





Δεν υπάρχουν σχόλια