Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ


Ι. ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ...

Ιερά Αγρυπνία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χθες Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019, στο Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Κόρινθο, επί τη εορτή της μνήμης Της. Τον Σεβ. Μητροπολίτη μας πλαισίωσαν οι Συνοδοί του Κληρικοί και Ιερείς από τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στον λόγο του, προς τους αγρυπνήσαντες πιστούς, που παρά το τσουχτερό κρύο και τον αέρα κατέκλυσαν το Ι. Παρεκκλήσιο, αναφέρθηκε στην πρακτική της Εκκλησίας μας να φέρει στην μνήμη των πιστών τις εορτές των Αγίων, οι οποίοι μέσω της πίστεως τους ομολόγησαν τον Χριστό και ενώθηκαν μαζί Του. Με αυτόν τον τρόπο μας υπενθυμίζεται ότι κι εμείς οφείλουμε «εν παντί καιρώ και τόπω» να επιδιώκουμε την προσευχή και την ένωσή μας με το Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Η Αγία Φωτεινή αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ομολογίας πίστεως, καθώς ήταν μια γυναίκα συνυφασμένη με την αμαρτία, η οποία μετανόησε και η ειλικρινής πίστη της στον Χριστό εξάλειψε τις αμαρτίες της και την κατέστησε κοινωνό της χάριτός Του. Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε στους συμπροσευχομένους πιστούς η Αγία να πρεσβεύει στον Κύριο μας, ώστε και εμείς να γίνουμε φωτεινά παραδείγματα για τους οικείους μας, κατά το παράδειγμα Της, μέσα από την μετάνοια και την ένωσή μας με τον Χριστό.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥΟ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΡΧΙΜ. ΤΥΧΩΝ ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ

Την Δευτέρα το απόγευμα Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, και σύμφωνα με το πρόγραμμα των εσπερινών Κατηχητικών Συνάξεων με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού» ομίλησε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. π. Τύχων με θέμα: «Φιλοκαλία, μια προσέγγιση στον πνευματικό της πλούτο».
Ο Πανοσ. άγιος Καθηγούμενος με ασκητικό βίωμα και ορθόδοξο, αγιοπνευματικό, θεολογικό λόγο παρουσίασε το απόσταγμα της Πατερικής σοφίας που εμπεριέχεται στην ψυχωφέλιμη σειρά της Φιλοκαλίας. Η Φιλοκαλία και όλη η αγία Πατερική Παράδοση, ως γνήσια ερμηνεία και έμπρακτη εφαρμογή του Ευαγγελικού λόγου του Κυρίου Ιησού Χριστού και Θεού, συνιστούν και αποτελούν την μόνη καταξιωτική, προοδευτική και σωτήρια κατεύθυνση του ανθρώπου κατά την ιστορική του διαδρομή επί της γης. Μέσα σε αυτή την εν Χριστώ πνευματική εργασία της καθάρσεως εκ των παθών και της νοεράς προσευχής, τόνισε ο Γέροντας Τύχων, και με οδηγό τα κείμενα των ασκητών Πατέρων της Εκκλησίας μας, που αναλύουν τον πόλεμο των σκοτεινών δυνάμεων εναντίον του ανθρώπου αλλά και την αντιμετώπισή του, μπορεί η ψυχή να αποκαταστήσει την αρχική της ομορφιά και ωραιότητα, να επανέλθει στο πρωτόκτιστο κάλλος και να ενωθεί με τον Θείο Δημιουργό της.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Πανοσ. Καθηγούμενο της Ι. Μονής Σταυρονικήτα π. Τύχωνα για την όμορφη εισήγησή του και κατέληξε τον εποικοδομητικό διάλογο, που έλαβε χώρα, συμπληρώνοντας ότι: «οι Φιλοκαλικοί Πατέρες της Εκκλησίας μας, με τα ασκητικά έργα τους, οδήγησαν τον άνθρωπο με ασφάλεια προς τον σκοπό, το επίτευγμα και την καταξίωση του, που είναι ο αγιασμός, η τελείωση και η κατά χάριν θέωση μέσα στο ευλογημένο Σώμα της Εκκλησίας μας».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια